Sari la conținut

BOALA CELIACĂ. TOP 5 semne comune ale intoleranței la gluten

Intoleranța la gluten sau boala celiacă este o afecţiune cronică a intestinului subţire de natură autoimună ce apare la persoanele cu o anumită predispoziţie genetică, putându-se manifesta la orice vârstă.

Boala poate provoca o serie de simptome care se suprapun adesea cu alte afecțiuni, fiind dificilă de diagnosticat. Dacă bănuiți că ați putea avea o intoleranță la gluten, este important să acordați atenție principalelor semne care pot indica această afecţiune.

Potrivit statisticilor, pentru aproximativ unul din 100 de oameni alimentele care conțin chiar și cea mai mică cantitate de gluten pot provoca dureri chinuitoare.

Consumul de aproape orice preparat din grâu, orz sau secară – adică cele mai multe produse de patiserie, pâine și paste – expune persoanele bolnave la balonare, durere abdominală, diaree, constipație și uneori reflux gastric și vărsături.

Iată cinci semne comune ale intoleranței la gluten:

Probleme digestive

Unul dintre cele mai comune semne ale intoleranței la gluten este indigestia. Aceasta se poate manifesta ca balonare, gaze, diaree, constipatie sau dureri abdominale.

Persoanele cu intoleranță la gluten experimentează adesea aceste simptome după ce consumă alimente care conțin gluten, o proteină care se găsește în grâu, orz și secară. Deși aceste simptome pot fi similare cu cele ale sindromului de colon iritabil, dacă se ameliorează atunci când glutenul este eliminat din dietă, aceasta poate indica o intoleranță la gluten.

Oboseală și ceață cerebrală

Intoleranța la gluten poateprovoca senzații de oboseală constantă și ceață a creierului, care se caracterizează printr-o lipsă de claritate mentală și concentrare.

Oamenii se pot simți neobișnuit de obosiți, chiar și după un somn bun și au dificultăți de concentrare sau de a lua decizii. Aceste simptome cognitive pot afecta semnificativ viața de zi cu zi, făcând dificilă îndeplinirea sarcinilor și menținerea productivității.

Dureri de cap și migrene

Durerile de cap sau migrenele frecvente pot fi, de asemenea, un semn al intoleranței la gluten. Cercetările arată că unele persoane sensibile la gluten suferă de dureri de cap sau migrene ca urmare a consumului de gluten.

intoleranta la gluten

Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei

Dureri articulare și musculare

Intoleranța la gluten se poate manifesta, de asemenea, cu dureri articulare sau musculare inexplicabile. Acest tip de disconfort poate apărea fără să se fi produs vreun traumatism și poate fi însoțit de rigiditate sau umflare în zonele afectate.

Inflamația cauzată de sensibilitatea la gluten poate afecta diferite părți ale corpului, ducând la durere cronică și disconfort constant.

Probleme ale pielii

Problemele cutanate precum eczema, dermatita sau erupții diverse pot fi cauzate de intoleranța la gluten. Aceste afecțiuni ale pielii pot apărea sau se pot agrava după consumul de gluten și pot fi însoțite de mâncărime, roșeață sau inflamație.

Persoanele cu boala celiacă prezinta deseori şi alte afecţiuni:

  • dermatita herpetiforma (mai frecventa la adulti, dar poate aparea si la copii);
  • diabet tip I (diabetul insulino-dependent);
  • tiroidita autoimuna;
  • sindromul Down;
  • sindromul Sjogren;
  • deficit selectiv de anticorpi (deficit de imunoglobulina A).
Elena Marinescu

Elena Marinescu are o vasta experienţă profesională în audiovizual, presa scrisă şi online. A avut colaborări cu publicaţii importante din media, precum "România Liberă", "Capital" sau "Taifasuri", şi se ocupă de domeniul medical de aproape 15 ani.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel