Categories: Expertul zilei

Boala celiacă. Ce este boala celiacă, de la ce apare și cum o putem recunoaște? Dr. Simionov: „Una dintre complicațiile intoleranței la gluten este cancerul”

Răspunsul la intrebarea „ce este boala celiacă?” este unul cat de poate de simplu. Inainte de a afla ce este boala celiaca sau celiachia, trebuie sa aflam mai multe informatii despre gluten. Glutenul este o proteina aflata in grau, secara si orz.

Majoritatea persoanelor nu au niciun fel de probleme legate de gluten, insa o parte dintre ele dezvolta o hipersensibilitate. Boala celiaca este o afectiune medicala imunologica declansata de intoleranta la gluten.

Boala celiaca sau celiachia apare pe fondul unei intolerante la gluten, intoleranta care duce la distrugerea mucoasei intestinale si absorbtia substantelor nutritive. Aceasta este una dintre problemele cauzate de gluten și nu trebuie confundata cu alergia la gluten, o afectiune mult mai rara.

Doamna doctor Iulia Simionov a explicat în emisiunea „Sfat de Sănătate”, ce este boala celiacă, de la ce apare și cum o putem recunoaște.

”Este o boală care are la bază un mecanism imun, generată de consumul unor alimente care conțin gluten și acestea sunt cereale din secară, grâu, orz, ovăz, la persoane predispuse genetic să fie intolerante la acești constituenți alimentari. Boala este mult mai frecventă decât ne-am aștepta, sunt multe cazuri asimptomatice și care nu sunt diagnosticate. Diagnosticul se poate pune fie în copilărie, atunci când se înțarcă copilul și primește făinoase, fie la grupa de vârstă adultă când apar niște manifestări destul de atipice.

Care sunt simptomele bolii celiace

Simptomele clasice sunt generate de aplatizarea mucoasei intestinale, deci consumul acestor cereale, cu glutenul pe care îl conțin, generează un răspuns imun care duce la distrugerea vilozităților din intestin. Vilozitățile sunt niște ridicături ale mucoasei la nivelul la care are loc absorbția constituenților alimentari; ele dispar și atunci mucoasa se aplatizează și pacientul face malabsorbție.

Clinic se manifestă prin diaree, cel mai frecvent, însoțită de malabsorbția constituenților alimentari. Pacientul slăbește, pacientul face osteoporoză, prin malabsorbție de vitamine, face anemie, prin malabsorbție de fier și se denutrește treptat. Mai poate fi prezentă balonarea și, prin asocierea acestor simptome, poți să pui diagnosticul. Sunt multe femei care se investighează pentru infertilitate, tot cauzată de malabsorbție, și atunci și asta poate fi un a dintre cauze.

Boala celiacă nu se poate preveni dacă avem dispoziție genetică

Nu putem să prevenim boala celiacă la persoane cu predispoziție genetică pentru așa ceva. Poate apărea și la maturitate. Unii pacienți nici nu au diaree, unii pacienți au, paradoxal, constipație, pacienți la care atacul imun nu este atât de violent și nu dă toate manifestările. La un moment dat, găsești boală celiacă, prin teste serologice, la pacienți la care nici nu te-ai aștepta, cu niște manifestări complet diferite. Nu e obligatoriu să aibă anemie, diaree.

Care sunt persoanele predispuse la boala celiacă

Pacienții predispuși îi putem găsi numai prin niște teste genetice. Se fac niște teste ale unor antigene, există o compatibilitate în sistemul HLA și acolo se găsește o frecvență care favorizează apariția bolii. Altfel nu poți să spui că există un pacient predispus la enteropatie glutenică, cum se mai numește boala celiacă.

Soluția pentru persoanele cu boala celiacă – dieta fără gluten

Pacientul care are boală celiacă atât are de făcut – să țină dietă fără gluten. Să excludă aceste alimente din hrana lor zilnică. Nu e ușor, dar nu mai este atât de dificil. Nu există medicamente. Dieta fără gluten este cheia tratamentului. Secretul este ca pacientul să verifice pe ambalajele alimentelor faptul că nu conțin gluten, pentru că multe pot fi contaminate, de exemplu înghețata, muștarul, cafeaua solubilă.

Altfel, ei au la dispoziție, există alimente cu făină de orez. Înainte existau anumite mori care măcinau orez și de unde pacienții procurau făină de orez și preparau ce se prepară în mod normal cu făină de grâu, folosind făină de orez. Acum se găsește. Sunt în supermarketuri alimente pe rafturi specializate alimente fără gluten, dar ei trebuie să fie totuși atenți la contaminarea prezentă în unele alimente pe care nu scrie.

Cum încalcă dieta, modificările reapar. Mai mult decât atât, complicația cea mai importantă este limfomul intestinal, care este o boală malignă, este un cancer al intestinului subțire, cu mortalitate destul de ridicată și la un moment dat, când pacienții ajung la stadii avansate de malabsorbție și de depleție a unor constituente absolut necesare organismului și care deși încearcă să reintre pe dieta fără gluten, nu mai funcționează. Trebuie să te gândești că este posibil să apară această complicație. Boala nu pare a fi foarte de speriat, doar cu condiția respectării dietei”, a spus gastroenterologul Iulia Simionov la Antena 3.

Recent Posts

Aceste zodii intră în cea mai puternică perioadă a vieții lor în 2025

Ar fi frumos dacă viața ar curge mereu ca laptele și mierea, dar din păcate…

22 de minute ago

Spitalul de Recuperare Medicală `Sfântul Sava` – premiat de Capital Top 100 Performeri în Sănătate

La cea de-a doua ediție, gala Capital Performers în Sănătate a acordat aseară un premiu…

31 de minute ago

Simptome ale demenței care apar în viața de zi cu zi. Mulți le ignoră până e prea târziu

Deși pierderea memoriei reprezintă deseori un prim semn al maladiei, demența se mai poate manifesta…

51 de minute ago

Predicția din 1995 a lui Bill Gates care s-a adeverit: de ce nimeni nu a luat-o în serios

În 1995, când Microsoft era încă o companie emergentă, co-fondatorul acesteia, Bill Gates, a participat…

o oră ago

Pacient cu cancer intestinal: ‘Am crezut că am un hemoroid’

Când a fost diagnosticat, Joshua Sanchez suferea de cancer intestinal în stadiul patru. "La început,…

2 ore ago

Excelența în medicină, premiată la Gala Capital. Prof. Dr. Vladimir Ciurea, lider și vizionar în neurochirurgia pediatrică

Ajunsă la cea de-a doua ediție, Gala Capital Performers în Sănătate reprezintă un eveniment la…

2 ore ago

Citeste si: