Din cuprinsul articolului
Japonia înregistrează o creștere misterioasă a numărului de persoane cu sindrom de șoc toxic streptococic (STSS), o infecție bacteriană streptococică A rară, dar foarte gravă, definită drept „boală carnivoră”.
Autoritățile din Tokyo au emis o alertă în urma unei creșteri semnificative a cazurilor de STSS: conform ultimelor date, în 2024 acestea au depășit deja jumătate din totalul înregistrat anul trecut.
Numai în capitală erau 88 de persoane care s-au infectat cu „boala carnivoră” la 17 martie, în timp ce la nivel național erau 517, conform publicaţiei „The Japan Times”, citată de rador.ro.
Rata mortalității prin STSS a fost, anul trecut, una extrem de ridicată, de aproximativ 30%, amintește Guvernul metropolitan din Tokyo. Japonia a raportat anul trecut 141 de cazuri în Tokio, dintre care 42 de decese.
Mod de transmitere
Streptococul de grupa A se poate transmite pe cale respiratorie sau contact direct, precum și prin răni la nivelul mâinilor și picioarelor, explică autoritățile sanitare japoneze. Simptomele debutează cu durere în membre și umflătură sau febră.
Experții cred despre creșterea cazurilor de STSS că este provocată de tulpină M1UK detectată din ce în ce mai mult de la mijlocul lunii noiembrie 2023 la pacienții afectați.
În timp ce, în general, aproximativ 90% din cazurile anuale de STSS sunt concentrate în rândul persoanelor de peste 40 de ani, în 2023 a fost raportată o explozie a infecțiilor în rândul persoanelor de 40 de ani, relatează presa japoneză, citând Institutul Național de Boli Infecțioase din Japonia.
Cauze inexplicabile
„Există încă mulți factori necunoscuți cu privire la mecanismele din spatele formelor fulminante (severe și bruște) de streptococ și nu suntem în stadiul în care să le putem explica”, a transmis Institutul Național de Boli Infecțioase din Japonia.
Unii experți cred că această creștere rapidă a numărului de cazuri de anul trecut a fost legată de ridicarea restricțiilor impuse în timpul pandemiei de coronavirus. Ken Kikuchi, profesor de boli infecțioase la Universitatea de Medicină a Femeilor din Tokyo, spune că este „foarte îngrijorat” de creșterea dramatică din acest an a numărului de pacienți cu infecții streptococice invazive severe.
Simptome iniţiale asemănătoare răcelii la persoanele vârstnice
Persoanele în vârstă pot prezenta simptome asemănătoare răcelii, dar, în cazuri rare, simptomele se pot agrava și pot include angină streptococică, amigdalită, pneumonie și meningită. În cele mai grave cazuri, se poate ajunge la insuficiență și necrozarea organelor.