Apare din cauza stresului, carierei și libertății sexuale și nu îi iartă nici pe bărbați, nici pe femei. În ultimii zece ani, numărul cuplurilor care nu pot avea copii a explodat, atrag atenția medicii din întreaga lume
Infertilitatea va fi a treia cea mai gravă problemă de sănătate, în următorii ani, după cancer și bolile cardiovasculare, spun specialiștii internaționali. Unu din cinci cupluri se confruntă cu probleme de fertilitate, cea mai sumbră statistică a ultimelor decenii. Numai în 2010, aproape 50 de milioane de cupluri nu au putut concepe după cinci ani de încercări, iar 168 de milioane de cupluri nu au mai putut avea al doilea copil, conform estimărilor Organizației Mondiale a Sănătății.
Cea mai mare problemă este amânarea maternității, alături de bolile cu transmitere sexuală, obezitate, disfuncții erectile și un mediu de viață tot mai stresant. Vârsta înaintată a femeii nu mai e cauza principală. Deși se spune că bărbații „se erodează” mai greu, inclusiv din punct de vedere sexual, cu cât diferența de vârstă dintre parteneri e mai mare, cu atât scad șansele de a avea moștenitori.
Limita de „încercări”
Un cuplu poate fi considerat infertil atunci când nu poate avea un copil după un an de raporturi sexuale regulate și neprotejate. Pentru 85% din cupluri, sarcina apare în aproximativ un an, dacă întrețin contacte sexuale neprotejate, în perioada fertilă. Mai exact, o frecvență a contactelor la 2-3 zile în perioada de ovulație oferă cea mai bună șansă de a concepe, explică dr. Andreas Vythoulkas, specialist obstetrică-ginecologie, cu competență în infertilitate. După un an de eșecuri, cuplurile trebuie „să se caute”. „E important și la ce fel de doctor, pentru că dacă vorbim de un ginecolog care nu are expertiză în infertilitate, va trimite femeia acasă să mai încerce. Examenele pentru infertilitate sunt mai complexe și e bine să fie făcute de doctori specializați, că, altfel, timpul trece și ne trezim că femeia are 40-42 de ani și tot fără copii este!”
De ce e mai greu la 40 de ani
Deși nu există o vârstă ideală pentru a avea copii, se spune că perioada cea mai propice procreării în cazul femeilor este cea de până în 35 de ani. „Femeile sunt cel mai fertile între 20 și 24 de ani. Dacă are între 30 și 40 de ani, durează mai mult”. Până și procedura fertilizării in vitro are o rată de reușită mai scăzută, pe măsură ce femeia înaintează în vârstă. Cu toate acestea, nu e nimic garantat, spun medicii: există femei care intră la menopauză la 29-30 de ani, cum există și femei care la 40 sunt fertile.
De ce e vârsta femeilor atât de importantă însă? Un procent din foliculii produși, indiferent de vârsta acesteia, prezintă mutații genetice, care sunt grave, medii și ușoare. În cazul celor grave și medii, femeile nu rămân însărcinate, în baza selecției naturii. Dacă mutațiile sunt ușoare, femeile ori nu rămân gravide, ori fac avort spontan în primele săptămâni, iar în cazurile rare în care mutațiile trec de filtre, se nasc copii cu sindromul Down, Turner etc.
„Dacă în cazul unei femei de 30 de ani, doar 20% din foliculi (cavitate a ovarului în care se dezvoltă un ovul) prezintă mutații, în timp ce restul de 80% sunt sănătoși, în cazul unei femei de 40 de ani, procentul se schimbă drastic: 90% din foliculi prezintă mutații. De aceea, o femeie de 40 de ani rămâne gravidă mai greu, pentru că majoritatea foliculilor ei nu sunt sănătoși, iar natura face o selecție”, mai spune medicul Vythoulkas. De aceea, și riscul de a naște copii cu malformații e mai mare la acestă vârstă.
Blocaj de trompe și disfuncții ovariene
„Vina” pentru sterilitate trebuie împărțită la amândoi partenerii, la propriu. Până acum zece ani, doar 20% din cazurile de infertilitate erau atribuite bărbaților, restul de 80% fiind de cauză feminină. În prezent însă, circa 40% din cazurile de infertilitate au drept cauză factorul feminin (disfuncții de ovulație, blocajul trompelor uterine, infecții și tulburări hormonale, vârsta înaintată, anomalii congenitale etc.), în alte 40% din cazuri este vorba de cauze masculine (număr insuficient de spermatozoizi, obstrucția căilor ejaculatorii, ejaculare retrogradă, tulburări hormonale etc.), iar în 20% din cazuri, de vină sunt ambii parteneri sau nu se pot stabili exact cauzele infertilității. La femei, pe lângă vârsta înaintată, cauzele de ordin medical sunt cele mai importante. „Cele mai frecvente două cauze ale infertilității sunt problemele de ovulație și blocajele trompelor uterine, ca urmare a unor infecții. Unele paciente se confruntă cu menopauza mai devreme, iar în acest caz, ovulația se oprește înainte de 40 de ani. Blocajele trompelor pot fi tratate chirurgical, cu efecte secundare minime, datorită tehnologiei medicale avansate”, explică ginecologul Andreas Vythoulkas.
Sărbătoarea Sfinților Arhangheli Mihail și Gavriil este celebrată pe 8 noiembrie, fiind ultima sărbătoare cu…
Vedeta Pro TV Adriana Stere a fost diagnosticată, recent, cu febra Q, după ce ar…
Cele mai recente prognoze meteo realizate de site-ul de meteorologie AccuWeather prezintă estimările pentru sezonul…
Din 1913, oamenii depozitează alimentele în frigider pentru ca acestea să reziste mai mult timp.…
În noaptea sărbătorii Sfinților Arhangheli Mihail și Gavriil, tradiția populară sugerează că așezarea unor obiecte…
Casa de Pensii a anunțat o surpriză plăcută pentru pensionari în luna noiembrie, livrând primele…