Categories: Ştiri sănătate

Boala care ucide șase femei pe zi în România. Virusul nu ține cont de vârstă

Vaccinul împotriva virusului HPV (Human Papillomavirus) este disponibil în România cu rețetă compensată de aproximativ nouă luni, dar numărul celor care aleg să se vaccineze rămâne scăzut. În România, incidența cancerului de col uterin este una dintre cele mai ridicate din Uniunea Europeană, iar peste 3.300 de femei sunt diagnosticate anual, cu o rată a mortalității de peste 50%. Virusul HPV, un factor major în dezvoltarea cancerului de col uterin, afectează atât femeile, cât și bărbații de toate vârstele.

Deși vaccinarea HPV poate preveni infecția cu tulpinile de virus asociate cu dezvoltarea cancerului, lipsa de informare, teama de efectele secundare și accesul limitat la servicii medicale contribuie la rata scăzută de vaccinare. Campaniile de educare și promovare sunt esențiale pentru creșterea nivelului de conștientizare asupra beneficiilor vaccinului.

În țări europene precum Portugalia, Spania, Ungaria și Elveţia, rata vaccinării depășește 70%. Astfel de ţări însă au avut nevoie de 13 ani să crească procentele. Vaccinarea este gratuită și constă în două doze pentru cei cu vârsta cuprinsă între 11 și 19 ani. Pentru femeile cu vârsta între 19 și 45, vaccinul este compensat 50%. Bărbații în schimb trebuie să plătească întreaga sumă de 650 lei.

Peste 10.000 de vaccinări în ultimele 8 luni

În ultimele 8 luni s-au vaccinat împotriva virusului HPV cu schema completă 10.543 persoane. Numărul băieților este semnificativ mai mic decât cel al fetelor. Este vorba despre 8.856 de fete și 1.687 băieți.

sursa foto: arhiva Doctorul Zilei

„Persistenţa virusului HPV ar trebui să fie peste 1 an jum 2 ca să se manifeste în leziuni precursoare. La bărbați este mult mai silențioasă, în ani de zile poate duce la cancer penian și anal. Vaccinarea bărbaților ne ajută pe de o parte să scădem incidența cu virusul hpv la femei și pe de altă parte să scădem incidența cancerului”, declară Adriana Ghelmene, medic ginecolog pentru Observator News.

„Am avut 220 de vaccinări. Aproape 30-40 vaccinări pe lună. Problema este să prevenim apariția de noi tulpini, iar pentru cea pe care deja am instalat-o este recomandat ca persoana să se adreseze către medicul ginecolog. Nu este o contraindicație să te vaccinezi dacă ai o tupina de HPV, dimpotrivă”, adaugă Diana Iacob, medic boli infecțioase.

 

Recent Posts

Modalități simple de a atrage banii în viața ta. Trucuri simple pentru a manifesta abundență

Ceea ce ai menționat legat de relația cu banii și energia gândurilor reflectă o idee…

38 de secunde ago

Medic: acest aliment poate provoca un cancer după prima înghițitură. Este supranumit „cea mai mortală mâncare din lume”

Medicii îi avertizează pe cei care vizitează Thailanda în fiecare an să evite un preparat…

30 de minute ago

Medicina paliativă: cel mai mare regret al oamenilor înainte să moară

Dr. Sarah Holmes, un medic britanic specializat în îngrijire paliativă, a dezvăluit că cel mai…

o oră ago

Planta considerată buruiană de români, la mare căutare de străini care o consideră comoară alimentară. Beneficii incredibile pentru sănătate

În România, „iarba porcului” (Portulaca Oleracea), cunoscută și sub numele de „grașiță”, este deseori considerată…

2 ore ago

Părintele Negoiță: așa se face corect o pomană pentru morți. „Nu, în niciun caz nu se face așa cum obișnuiesc unii”

Preotul Paul Iulius Negoita, pe site-ul său, a abordat semnificația pomenilor făcute pentru persoanele decedate,…

2 ore ago

Horoscop 6 octombrie. Nativul care va străluci: este sub protecția divină a Maicii Domnului

Pe 6 octombrie 2024, influențele astrale aduc fiecărui semn zodiacal oportunități și provocări specifice, cu…

2 ore ago

Citeste si: