Din cuprinsul articolului
Ceață mentală: ce este, cauze și tratament. Ceața mentală este un termen folosit de oameni pentru a descrie dificultățile cognitive sau de gândire, cum ar fi lipsa memoriei și a concentrării, de exemplu, care au un impact asupra funcționării zilnice și a calității vieții unei persoane.
În zilele noastre, ceața mentală este un simptom comun prezent în covidul persistent sau postcovidul și poate apărea la unele persoane. Cu toate acestea, poate fi cauzată și de alte probleme de sănătate, cum ar fi lipsa de somn sau stresul, de exemplu.
Ceața mentală este cauzată de o serie de factori, printre care:
Modificări hormonale, cum ar fi cele din timpul sarcinii și menopauzei;
Prezența unor boli precum anemia, diabetul, hipotiroidismul, sindromul oboselii cronice și fibromialgia, precum și a unor boli autoimune, cum ar fi lupusul.
În plus, poate apărea și la persoanele care au petrecut mult timp în unitatea de terapie intensivă sau care au suferit leziuni cerebrale traumatice.
De ce Covid-19 provoacă ceață mentală?
Se crede că acest lucru se poate datora faptului că COVID-19 provoacă o stare inflamatorie în organism, care, la rândul său, provoacă o neuroinflamare mediată imunitar, afectând procesele cognitive și de gândire.
Ceea ce se întâmplă este că sistemul imunitar recunoaște virusul, declanșează un răspuns de protecție care implică acumularea mai multor celule care au rolul de a elimina agentul infecțios și de a repara organele afectate.
Creierul este de obicei protejat de inflamația sistemică prin bariera hemato-encefalică, însă COVID-19 determină un exces de celule pro-inflamatorii și deteriorează această barieră cerebrală, ceea ce duce la neuroinflamare și la sindroame inflamatorii multisistemice.
În plus, ceața mentală este adesea însoțită de oboseală extremă și de un sentiment general de copleșire. De asemenea, poate fi însoțită de simptome depresive și anxioase, potrivit tuasaude.com.
Tratament
Tratamentul poate varia în funcție de cauza problemei și ar trebui să fie indicat de către medicul curant. Dacă ceața mentală este asociată cu o boală sau cu o deficiență nutrițională, tratamentul ar trebui să vizeze această problemă, de exemplu, dacă ceața mentală este cauzată de anemie, medicul poate prescrie utilizarea de suplimente de fier, sau dacă cauza este o boală autoimună, medicul poate prescrie utilizarea de corticosteroizi, de exemplu.
În plus, medicul poate recomanda, de asemenea, utilizarea multivitaminelor care conțin zinc, seleniu, magneziu, ginko biloba, colină și/sau omega-3 pentru a îmbunătăți funcția cerebrală, deoarece acestea au proprietăți antioxidante și antiinflamatorii care ajută la combaterea neuroinflamării. Vezi unele suplimente de memorie.
Unele strategii care pot ajuta la atenuarea ceții mentale sunt:
Este important să consultați un medic generalist dacă aveți simptome asociate cu această afecțiune, care va comanda teste pentru a identifica cauza posibilă și va indica cel mai potrivit tratament.
Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii „Grigore Alexandrescu” din București va efectua gratuit pe data…
În săptămâna 4-11 noiembrie 2024, Cristina Demetrescu a explicat că intrarea lui Marte în zodia…
La Spitalul Orășenesc Mioveni din județul Argeș a fost realizată o intervenție chirurgicală remarcabilă în…
Începând cu 1 ianuarie 2025, unii pensionari din România vor beneficia de o majorare a…
Meteorologii au emis noi prognoze pentru iarna 2024-2025, care va aduce surprize. Deși vom avea…
Investiția în cercetare-dezvoltare la nivelul industriei farmaceutice inovatoare reprezintă unul dintre factorii majori care contribuie…