Din cuprinsul articolului
Institutul Naţional de Sănătate Publică (INSP) avertizează, luni, că boala cardiovasculară (BCV) continuă să rămână principala cauză de morbiditate şi mortalitate în lume. În luna decembrie se derulează, la nivel naţional, campania “Inimi în dar”.
”Boala cardiovasculară (BCV) continuă să rămână principala cauză de morbiditate şi mortalitate în lume. Decesele cauzate de BCV rămân alarmant de ridicate şi se estimează că în 2030 vor atinge cifra de 23 de milioane, deşi ratele generale ale mortalităţii s-au redus în ultimele decenii”, afirmă, luni, specialiştii INSP.
Potrivit acestora, grupul bolilor cardiovasculare include afecţiuni ale inimii, boala vasculară cerebrală şi boli ale aparatului circulator. Acestea cuprind toate bolile inimii și ale sistemului circulator, incluzând hipertensiunea arterială, cardiopatia ischemică, insuficiența cardiacă și accidentul vascular cerebral.
Factorii de risc cardiovascular sunt multipli și se pot împărți în doua categorii: neinfluențabili și influențabili.
Primii includ, genul, vârsta, poziția socioeconomică, factorii de mediu și antecedentele familiale ale bolii.
Factorii de risc modificabili pentru bolile cardiovasculare includ hipertensiunea arterială, diabetul, obezitatea, hipercolesterolemia, consumul de tutun și produse conexe, stresul, tulburările de somn, stilul de viață sedentar, consumul dăunător de alcool și alimentația nesănătoasă.
De asemenea, prezența hipertensiunii arteriale reprezintă un factor de risc pentru apariția accidentului vascular cerebral, infarctului miocardic, etc.
Conform datelor Societatii Europene de Cardiologie în anul 2019, s-a estimat că sunt aproximativ 113 milioane persoane care trăiesc cu boli cardiovasculare.
În România, conform datelor medicilor de familie 1 din 4 persoane, deci peste 4 milioane de români, se aflau în evidență cu o boală cardiovasculară.
Bolile cardiovasculare reprezintă principala cauză de deces în UE. În 2020 au existat 1,7 milioane decese cauzate de bolile sistemului circulator, un procent echivalent cu 32,7% din totalul deceselor.
În România 1 din 2 persoane au decedat printr-o afecțiune cardiovasculară, reprezentând un procent de 52%, aproape dublu față de ponderea la nivelul UE:
În acest context, în luna decembrie se derulează la nivel național, sub sloganul „Dăruiți o inimă sănătoasă celor dragi! Cunoașteți-vă riscul și preveniți apariția bolilor cardiovasculare!”, campania privind prevenția bolilor cardiovasculare – “Inimi în dar”.
Horoscop 22 noiembrie 2024. ZODIA care are parte de o schimbare. Gemeni: astăzi, s-ar putea…
Un obicei simplu îmbunătățește sănătatea cognitivă și întinerește creierul. Timpul ne ajunge din urmă pe…
Potrivit unui nou studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea Loughborough, publicat în revista Temperature,…
Astrologii prezic un sfârșit de an încărcat de oportunități pentru un număr restrâns de privilegiați.…
Lidia Fecioru, bioenergoterapeut, a propus un leac pentru ciocurile din călcâie. După spusele ei, ciocurile…
Din învățămintele rămase de la Părintele Cleopa, descoperim cel mai mare demon pe care noi…