Sari la conținut

Boala care macină oasele poate fi descoperită cu 8 ani înainte

sursa foto: arhiva Doctorul Zilei

Un test de sânge a reușit să estimeze cu succes osteoartrita genunchiului cu cel puțin opt ani înainte ca semnele revelatoare ale bolii să apară pe examinările cu raze X, au anunțat cercetătorii de la spitalul american Duke Health.

Cercetătorii au validat acuratețea unui test de sânge care identifică biomarkeri cheie ai osteoartritei. Ei au arătat că acesta a indicat dezvoltarea bolii, precum și progresia acesteia, lucru demonstrat în lucrările anterioare le echipei.

Cercetarea avansează utilitatea unui test de sânge care ar fi superior instrumentelor actuale de diagnosticare care, de multe ori, nu identifică boala până când aceasta nu a provocat daune structurale la nivelul articulației.

„În prezent, trebuie să avem o radiografie care să indice dovezi clare de osteoartrită a genunchiului, iar până în momentul în care aceasta apare pe radiografie, boala a progresat de ceva timp”, a declarat într-un comunicat autorul principal Virginia Byers Kraus, doctor în medicină, profesor la departamentele de medicină, patologie și chirurgie ortopedică de la facultatea de medicină a Universității Duke.

Osteoartroza
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei

„Testul nostru de sânge demonstrează că este posibil să detectăm această boală mult mai devreme decât permit diagnosticele noastre actuale”, a precizat medicul.

Osteoartrita, cea mai frecventă formă de artrită

Deși nu există în prezent niciun tratament care să vindece această afecțiune, succesul unor potențiale noi terapii ar putea depinde de identificarea timpurie a bolii și de încetinirea progresiei acesteia înainte de a deveni debilitantă.

Echipa de la Duke s-a concentrat pe dezvoltarea unor biomarkeri moleculari care pot fi utilizați atât în scopuri de diagnostic clinic, cât și ca instrument de cercetare pentru a ajuta la dezvoltarea de medicamente eficiente.

În studiile anterioare, testul de biomarker din sânge a demonstrat o acuratețe de 74% în ceea ce privește prezicerea progresiei OA a genunchiului și o acuratețe de 85% în diagnosticarea osteoartritei genunchiului. Studiul actual a perfecționat și mai mult capacitățile predictive ale testului, potrivit sursei citate de 360medical.ro.

Utilizând o bază de date mare din Regatul Unit, cercetătorii au analizat serul a 200 de femei albe, jumătate diagnosticate cu osteoartrită și cealaltă jumătate fără această boală, clasificate în funcție de indicele de masă corporală (IMC) și de vârstă.

Ei au descoperit că un număr mic de biomarkeri din testul de sânge a reușit să distingă cu succes femeile cu osteoartrită la genunchi de cele fără, surprinzând semnalele moleculare ale acestei afecțiuni cu opt ani înainte ca multe dintre femei să fie diagnosticate cu boala prin radiografie.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel