Medicii subliniază că fumatul, poluarea, un statut socio-economic scăzut și infecțiile din copilărie sunt principalele cauze ale BPOC.

Sursă foto: E-health

BPOC reprezintă a doua cauză frecventă de spitalizare în regim de urgență în anumite țări, iar 40% dintre pacienți fie sunt respitalizați, fie decedează în primele 90 de zile de la exacerbare.

„O singură exacerbare moderată a BPOC a crescut riscul de deces cu 17%. Riscul de infarct miocardic s-a dublat în primele 5 zile după o exacerbare moderată a BPOC. (…) BPOC este a doua cea mai frecventă cauză de spitalizare în regim de urgenţă în anumite ţări. 40% dintre pacienţi au fost respitalizaţi sau au decedat în primele 90 de zile de la exacerbare.

40 – 78% dintre exacerbări nu sunt raportate”, a spus Nemeş, la o sesiune de media training care are loc în perioada 12 -14 iulie la Cheile Grădiştei – Fundata, în Braşov, organizată de Coaliţia Pacienţilor cu Afecţiuni Cronice şi Societatea Română de Pneumologie.

Riscul de deces crește cu 80% în anumite cazuri

Medicul pneumolog Roxana Nemeş a subliniat că una din cinci persoane poate deceda în anul următor spitalizării din cauza unei exacerbări severe. Astfel, conform statisticilor, doar 50% dintre pacienți supraviețuiesc la 3,6 ani de la prima exacerbare severă.

Citeşte continuarea AICI