Bolile cronice pot aduce energii negative intr-o relatie sau, dimpotriva, ii pot arata adevarata profunzime si frumusete. Studiile arata ca 40% dintre adultii care traiesc langa o persoana depresiva, ajung sa sufere ei insisi de depresie, explica J. Raymond DePaulo, doctor la Johns Hopkins School of Medicine. Platforma online www.depresiv.ro are scopul de a atrage atentia asupra modului in care se manifesta depresia si caile prin care poate fi tratata.
Intr-o relatie in care un partener sufera de depresie, ambii parteneri se vor simti la un moment dat vinovati pentru situatia prin care trec. Persoana depresiva va regreta faptul ca il face pe celalalt sa treaca prin problemele sale, iar celalalt partener se va intreba daca a gresit cu ceva si cum poate fi de ajutor. Ambii parteneri trebuie sa depuna un efort constant pentru ca relatia lor sa reziste si pentru ca viatile lor sa se imbunatateasca.
Tratamentul depresiei inseamna mult mai mult decat administrarea medicamentelor potrivite. Deoarece depresia poate fi cauzata de factori fizici, emotionali si sociali, un plan complet de tratament trebuie sa ia in considerare toate aceste probleme. In tratarea depresiei este extrem de important sprijinul pe care il primim din partea celor din jur, fie ca este vorba de familie, prieteni, un grup de suport sau partenerul de viata.
Depresia si sexualitatea
In majoritatea cazurilor de depresie, viata de cuplu are de suferit in urma aparitiei acesteia. Deoarece creierul controleaza impulsurile sexuale, iar depresia cauzeaza un dezechilibru chimic al creierului, starile depresive interfereaza cu capacitatea unei persoane de a avea o viata sexuala normala.
Medicamentatia prescrisa pentru depresie a fost conectata mult timp cu diminuarea libidoului si disfunctiile erectile, odata cu inhibarea placerii sexuale. Astazi exista tratamente care nu afecteaza viata sexuala a pacientului iar discutiile cu doctorul si partenerul de viata sunt esentiale in depasirea acestor probleme, ambii partenerii trebuind sa inteleaga faptul ca problema pe care o au este depresia, nu relatia lor.
Cum poti ajuta partenerul de viata in lupta cu depresia
In cazul in care suntem noi cei care observam ca partenerul de viata manifesta simptome de depresie precum tristete, vinovatie, neputinta si negativism, este necesar sa stim care sunt lucrurile pe care le putem face pentru a-l ajuta. Asigurati-va ca partenerul primeste ajutor din partea profesionistilor in domeniu. Incurajati vizitele medicale regulate și sustineti vizitele la medic.
Informati-va despre simptomele si tratamentele depresiei, oferiti-va sa va insotiti partenerul de viata la intalnirile cu terapeutul sau cu doctorul, sugerati partenerului sa tina un jurnal al simptomelor, al terapiilor, al imbunatatirilor pe care le observati. Atunci cand persoana draga voua doreste sa va vorbeasca despre sentimentele pe care le are si simptomele depresiei, ascultati-o si incurajati-o, chiar daca tratarea depresiei dureaza mai mult timp. De asemenea, puteti participa la sedinte de terapie in cuplu.
Prietenii apropiati si familia pot sa ofere sprijin emotional prin verificarea periodica a modului in care functioneaza tratamentul si prin asigurarea ca persoana care sufera de depresie are activitati zilnice de care se ocupa. Este necesara incurajarea continuarii programului obisnuit si a activitatilor obisnuite, dar si realizarea unor activitati in afara muncii, precum plimbarile, vizionarea unor filme sau mersul la restaurant.
Cum se poate evita contagierea depresiva?
Pentru a evita ca starea de spirit a partenerului de viata sa va afecteze, trebuie sa intelegeti in primul rand prin ce trece aceasta si sa ii fiti alaturi, dar sa stabiliti anumite limite. Amintiti-va ca negativitatea acelei persoane nu reflecta realitatea si faceti efortul intern de a nu fi de acord atunci cand auziti lucruri negative.
Apatia si sentimentele negative ale partenerului va pot conduce pe amandoi catre izolare sociala sau catre interactiuni in care partenerul depresiv il domina pe celalalt. Terapiile de cuplu eficiente includ aspecte ce ii vizeaza pe ambii parteneri. Acestia invata sa comunice mai bine, sa diminueze supararea si alte energii negative, sa imparta mai multe energii pozitive prin complimente, acorduri, zambete si imbratisari, dar si sa ia impreuna decizii benefice pentru amandoi.
Platforma online, www.depresiv.ro, reprezinta un punct solid de sprijin pentru cei care sufera de depresie, oferind informatii complexe despre tulburarile specifice, sfaturi pentru tratarea acestora si explicarea factorilor ce conduc la aparitia unor astfel de dispozitii, de catre specialisti avizati din domeniul psihiatriei. Astfel, puteti consulta platforma pentru a cunoaste mai multe detalii despre aparitia depresiei, fie atunci cand va confruntaţi personal cu aceasta sau cand cei dragi prezinta simptomele specifice. Tel verde Antisuicid: 0800 801 200. Tel verde criza emotionala: 116 123.