Categories: Ştiri sănătate

Boala care afectează tot mai mulți români, inclusă în reglementările SSM. Concediu medical și timp de lucru redus pentru angajații afectați. Peste 4 milioane de români afectați

Din cuprinsul articolului

Un nou proiect de lege în România ar putea aduce schimbări importante pentru angajații care suferă de epuizare fizică și mentală din cauza locului de muncă, cunoscută sub numele de „burnout.” Propunerea prevede recunoașterea burnout-ului ca boală profesională, ceea ce ar permite accesul la concediu medical, consiliere psihologică și posibilitatea reducerii timpului de lucru pentru cei afectați.

Conform inițiatorului proiectului, senatorul Irineu Darău, diagnosticarea ar urma să fie realizată de specialiști în medicină a muncii, cu confirmarea Direcției de Sănătate Publică (DSP). În funcție de severitatea cazului, DSP și medicul psiholog ar stabili durata concediului medical necesar pentru recuperare. Această propunere vine ca răspuns la creșterea problemelor de sănătate mintală cauzate de suprasolicitarea la locul de muncă și își propune să ofere protecție legală și sprijin angajaților afectați de burnout.

Dacă va fi aprobat, proiectul de lege ar putea constitui un pas semnificativ în recunoașterea problemelor de sănătate mintală asociate muncii și în asigurarea unui sprijin mai amplu pentru angajați.

„341. (1) Medicul sau psihologul care suspecteaza o epuizare profesionala, in sensul art. 5 lit.s), trimite bolnavul la unitatea sanitara de medicina muncii, respectiv clinica/sectia de medicina muncii sau cabinetul de medicina muncii din structura spitalelor, in vederea stabilirii diagnosticului de epuizare profesionala.

(2) Medicul specialist de medicina muncii din clinica/sectia de medicina muncii sau cabinetul de medicina muncii din structura spitalelor stabilește diagnosticul prezumtiv de epuizare profesionala.

(3) in termen de 30 de zile de la primirea fisei de semnalare a epuizarii profesionale transmisa de medicul prevazut la alin.(2), medicul specialist de medicina muncii din cadrul direcfiei de sanatate publica județene sau a municipiului București, confirma sau infirma epuizarea profesionala prin proces-verbal”.

Concediu și indemnizații

Un aspect foarte important: angajații diagnosticați cu burnout vor beneficia de concediu medical plătit, similar concediului medical pentru accidentele de muncă. Primele trei zile de concediu vor fi acoperite de angajator, iar, de la a patra zi încolo, de sistemul de asigurări.

Page: 1 2

Recent Posts

Lovitură pentru sute de mii pensionari! Nu vor mai primi aceşti bani

Aproximativ 700.000 de pensii din sistemul public vor fi înghețate la 1 ianuarie. Este vorba despre…

2 ore ago

Ce este bine să dai de pomană de Sfinții Mihail și Gavril? Toți credincioșii ar trebui să facă asta pe 8 Noiembrie

Sărbătoarea Sfinților Arhangheli Mihail și Gavriil este celebrată pe 8 noiembrie, fiind ultima sărbătoare cu…

2 ore ago

Vedeta TV spitalizată după ce mâncat brânză! Ce este febra Q?

Vedeta Pro TV Adriana Stere a fost diagnosticată, recent, cu febra Q, după ce ar…

3 ore ago

Când cad primii fulgi de nea în Capitală? Cum va fi vremea la munte de Crăciun și Revelion

Cele mai recente prognoze meteo realizate de site-ul de meteorologie AccuWeather prezintă estimările pentru sezonul…

3 ore ago

10 alimente care NU trebuie păstrate niciodată în frigider

Din 1913, oamenii depozitează alimentele în frigider pentru ca acestea să reziste mai mult timp.…

3 ore ago

Noaptea magică în care se deschid cerurile. De Sfinții Mihail și Gavril pune asta sub pernă pentru a avea noroc și protecție.

În noaptea sărbătorii Sfinților Arhangheli Mihail și Gavriil, tradiția populară sugerează că așezarea unor obiecte…

4 ore ago

Citeste si: