Sari la conținut

Boala avansată a ficatului gras. Semnul care apare în jurul gurii

Se știe că deficiențele nutriționale asociate cu boala ficatului gras cauzează complicații ale pielii.

Ratele de boală hepatică grasă non-alcoolică  sunt în creștere rapidă în țările occidentale, afectând un număr tot mai mare de adulți tineri de la an la an. Uneori, această afecțiune provoacă deficiențe nutriționale care produc propriul spectru de simptome clinice. O erupție cutanată în jurul gurii, de exemplu, ar putea semnala faptul că disfuncția hepatică compromite concentrațiile de zinc din sânge.

Se știe că bolile hepatice cronice împiedică absorbția anumitor nutrienți, cum ar fi zincul.

Deficiență de zinc

Ca atare, multe persoane care au niveluri anormale de grăsime în ficat au, de asemenea, o deficiență de zinc subiacentă.

Acest lucru a fost confirmat într-un studiu publicat în revista Metabolism Open în 2021, care a propus o serie de cauze potențiale pentru prevalența deficienței de zinc la pacienții cu ficat gras.

În raport se afirmă: „În acest caz, nu există nici un motiv pentru care să nu se ia în calcul un deficit de zinc: „Pacienții cu boală hepatică grasă non-alcoolică s-au dovedit a avea concentrații serice de zinc semnificativ reduse în comparație cu controalele”.

În plus, s-a constatat că aceste concentrații mai scăzute de zinc sunt asociate cu stadii mai înalte de fibroză hepatică la pacienții cu diagnosticul de boală hepatică grasă non-alcoolică.

Autorii au afirmat că rezistența la insulină, diabetul, obezitatea, hipertensiunea, absorbția scăzută din tractul gastrointestinal și aportul alimentar inadecvat ar putea fi toate cauze potențiale pentru nivelurile scăzute de zinc.

Zincul, oligoelement esențial pentru menținerea vieții

În 2022, o meta-analiză publicată în revista Nutrients a explicat că zincul este un oligoelement esențial pentru menținerea vieții, deoarece acționează ca centru de activitate de cofactor pentru sute de enzime.

Expertul nutriționist Emma Derbyshire, care lucrează cu Bassetts Vitamins, a explicat: „Zincul este un mineral care contribuie la funcționarea normală a sistemului imunitar.

„[Se știe că] modulează imunitatea antivirală și antibacteriană și răspunsul inflamator regulat.

„Când vine vorba de aportul de zinc, aproximativ 18 la sută dintre copiii cu vârste cuprinse între 11 și 18 ani și unul din 20 de adulți au un aport zilnic de zinc sub pragurile inferioare.”

Autorii raportului 2022 au subliniat, de asemenea, că deficiența de zinc este strâns legată de dermatită.

Astfel, un nivel suboptimal de zinc poate declanșa o varietate de simptome care apar la suprafață pe piele.

Se știe de mult timp, de exemplu, că dermatita produce frecvent iritații cutanate în jurul gurii.

Iritația arată ca o erupție cutanată formată din mici umflături pline de lichid care pot părea solide la atingere.

Iritații în jurul gurii

Academia Americană de Dermatologie explică: „Dacă aveți o iritație în jurul gurii, este posibil să aveți dermatită periodică.

„Această erupție cutanată arată adesea ca niște erupții mici, roșii, asemănătoare acneei, la persoanele cu pielea deschisă la culoare și ca niște erupții de culoarea pielii la persoanele care au pielea de culoare.”

Un ficat compromis poate stimula și alte simptome pe față, cum ar fi umflăturile, mâncărimile și rozaceea.

Cu toate acestea, este important de reținut că un număr mare de pacienți cu această boală hepatică nu prezintă niciun fel de simptome.

Din fericire, cercetări anterioare conduse de Universitatea din Carolina de Nord din Greensboro au sugerat că suplimentele de zinc pot reduce acumularea de lipide în ficat, dar și îmbunătăți leziunile hepatice.

Cu toate acestea, persoanele care se gândesc să ia suplimente de zinc sunt sfătuite să consulte mai întâi un sfat profesional.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel