Sari la conținut

Boala autoimună fără remediu. Medic român: Se pot face teste serologice foarte eficiente

cancer stomac
Sursa foto: arhiva doctorulzilei.ro
Cancer intestin

Din cuprinsul articolului

Boala autoimună fără remediu. Prof. dr. Lucian Negreanu, de la Spitalul Universitar de Urgență din București, clinica de gastroenterologie, a vorbit despre intoleranța la gluten.

Medicul a făcut precizări importante despre intoleranța la gluten, afecțiune de care nu suferă foarte multe persoane la noi în țară.

„Sunt două lucruri interesante. Când te uiți, de exemplu, la datele din Italia, un pacient este diagnosticat și ei spun că mai sunt între opt până la 24 de pacienți nediagnosticați. Pare enorm.

În România nu avem atât de multe persoane cu intoleranță la gluten. Evident că trebuie să faci teste și nu e nevoie de endoscopie cu biopsie.

Se pot face teste serologice foarte eficiente, cu specificitate înaltă, dar ele trebuie făcute când ai suspiciuni serioase, adică pacientul are simptomatologie, slăbește, are anemie feriprivă, diaree cronică, și așa mai departe”, a spus medicul Lucian Negreanu în cadrul unui interviu acordat DCMedical.

„Se face și testul de intoleranță la gluten. Teoretic, un test negativ îndepărtează boala. Dar te poți uita și mai departe, poți face endoscopie și lua biopsii”, a mai spus medicul, adăugând: „Pe de altă parte, regimul fără gluten este abuzat. A fost o modă în Silicon Valley cu regimul fără gluten. Nu mai găseai un croissant!”

Ce este intoleranța la gluten

Intoleranța la gluten sau sensibilitatea la gluten non-celiacă, așa cum este și cunoscută, are unele dintre aceleași simptome ca și boala celiacă, dar este o afecțiune mai puțin gravă.

Cu toate acestea, intoleranța la gluten poate provoca în continuare disconfort considerabil, iar unii oameni folosesc modificări ale stilului de viață pentru a-și trata și gestiona simptomele.

Intoleranța la gluten este adesea confundată cu boala celiacă, dar acestea sunt afecțiuni diferite. Boala celiacă este o boală autoimună gravă și poate afecta sistemul digestiv al unei persoane.

Spre deosebire de boala celiacă, însă, nu este clar de ce apar simptomele intoleranței la gluten, dar acestea nu par să implice sistemul imunitar sau afectarea tractului gastro-intestinal sau gastrointestinal.

Uneori, oamenii confundă și intoleranța la gluten cu alergia la grâu.

Alergia la grâu poate pune viața în pericol, deoarece unele simptome pot afecta respirația sau pot provoca pierderea conștienței, ceea ce nu este cazul bolii celiace sau intoleranței la gluten.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel