Boala Alzheimer. Lumina artificială excesivă pe timp de noapte poate crește riscul, în special la tineri

Risc de Alzheimer. Cercetătorii spun că expunerea la lumini strălucitoare exterioare noaptea ar putea crește șansele de a dezvolta boala Alzheimer mai mult decât alți factori de risc, în special pentru tineri.

O echipă de cercetători de la University Medical Center din Chicago a studiat hărțile poluării luminoase – cum ar fi luminile stradale, iluminatul drumului și semnele luminoase – și a împărțit cele 48 de state inferioare în cinci grupuri, de la cea mai scăzută la cea mai mare intensitate a luminii nocturne.

Poluarea luminoasă crește riscul apariției bolii Alzheimer

Astfel, lumina artificială noaptea poate perturba ceasul biologic de 24 de ore al corpului și poate distruge somnul. Privarea de somn și insomnia sunt asociate cu declinul cognitiv.

„Arătăm că în SUA există o asociere pozitivă între prevalența bolii Alzheimer și expunerea la lumină pe timp de noapte, în special la cei sub 65 de ani. Poluarea luminoasă nocturnă – un factor de mediu modificabil – poate fi un factor de risc important”, a spus Robin Voigt-Zuwala, profesor asociat la Rush University Medical Center din Chicago.

Pentru persoanele în vârstă, prevalența Alzheimer a avut legături mai puternice cu poluarea luminoasă decât factorii de risc, cum ar fi abuzul de alcool, boala cronică de rinichi, depresia și obezitatea.

Dar diabetul, hipertensiunea arterială și accidentul vascular cerebral au depășit poluarea luminoasă la acea grupă de vârstă.

Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei

Pentru persoanele sub 65 de ani, intensitatea luminii pe timp de noapte mai mare a fost legată de boala Alzheimer mai mult decât orice alt factor de risc examinat în studiu.

Cercetătorii nu sunt siguri de ce tinerii pot fi deosebit de sensibili la efectele luminii nocturne.

Ei au teoretizat că ar putea fi structura lor genetică sau că au mai multe șanse să trăiască în zone urbane și să aibă stiluri de viață care îi expun frecvent la lumina exterioară.

Autorii studiului, publicat în Frontiers in Neuroscience, recomandă utilizarea draperiilor opace sau a unei măști de ochi pentru a bloca lumina dăunătoare.

Deși nu au studiat lumina interioară, cercetătorii spun că lumina albastră, ca cea a dispozitivelor digitale, are cel mai mare efect asupra somnului.

Ei sugerează folosirea filtrelor de lumină albastră, schimbarea becurilor cu lumina încălzită și instalarea dimmerelor în casă.

Noul studiu urmează cercetări recente care au descoperit că locul în care locuiți poate afecta șansele de a obține un diagnostic de demență din cauza accesului la asistență medicală.

Recent Posts

Stelele sunt de partea lor: Acestea sunt cele mai norocoase semne ale săptămânii

Stelele vor fi de partea lor: Acestea sunt cele mai norocoase semne ale săptămânii. Trei…

9 ore ago

Rețetă ușoară și rapida: Dovlecei marinați în ulei de măsline

Rețetă ușoară și rapida: Dovlecei marinați în ulei de măsline. Pentru a avea întotdeauna o…

9 ore ago

Mii de studenți doresc o carieră în sistemul sanitar. Ce oportunități au

Mii de studenți doresc o carieră în sistemul sanitar. Universitatea de Medicina, Farmacie, Științe și Tehnologie…

10 ore ago

Bilete de odihnă și tratament pentru seniori. De unde pot fi ridicate

Bilete de odihnă și tratament pentru seniori. Veste bună pentru pensionarii care doresc să beneficieze…

10 ore ago

Anunț pentru cei care consumă produse lactate regulat! Ce au descoperit cercetătorii abia acum

Cei care consumă produse lactate regulat trebuie să știece au descoperit cercetătorii. Toată lumea știe…

10 ore ago

Anunțul care dă fiori românilor! Gheorghe Mărmureanu spune când un cutremur devastator va lovi România

Anunțul care dă fiori românilor! Gheorghe Mărmureanu spune când un cutremur devastator va lovi România…

11 ore ago

Citeste si: