Boala Alzheimer. Lumina artificială excesivă pe timp de noapte poate crește riscul, în special la tineri

Risc de Alzheimer. Cercetătorii spun că expunerea la lumini strălucitoare exterioare noaptea ar putea crește șansele de a dezvolta boala Alzheimer mai mult decât alți factori de risc, în special pentru tineri.

O echipă de cercetători de la University Medical Center din Chicago a studiat hărțile poluării luminoase – cum ar fi luminile stradale, iluminatul drumului și semnele luminoase – și a împărțit cele 48 de state inferioare în cinci grupuri, de la cea mai scăzută la cea mai mare intensitate a luminii nocturne.

Poluarea luminoasă crește riscul apariției bolii Alzheimer

Astfel, lumina artificială noaptea poate perturba ceasul biologic de 24 de ore al corpului și poate distruge somnul. Privarea de somn și insomnia sunt asociate cu declinul cognitiv.

„Arătăm că în SUA există o asociere pozitivă între prevalența bolii Alzheimer și expunerea la lumină pe timp de noapte, în special la cei sub 65 de ani. Poluarea luminoasă nocturnă – un factor de mediu modificabil – poate fi un factor de risc important”, a spus Robin Voigt-Zuwala, profesor asociat la Rush University Medical Center din Chicago.

Pentru persoanele în vârstă, prevalența Alzheimer a avut legături mai puternice cu poluarea luminoasă decât factorii de risc, cum ar fi abuzul de alcool, boala cronică de rinichi, depresia și obezitatea.

Dar diabetul, hipertensiunea arterială și accidentul vascular cerebral au depășit poluarea luminoasă la acea grupă de vârstă.

Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei

Pentru persoanele sub 65 de ani, intensitatea luminii pe timp de noapte mai mare a fost legată de boala Alzheimer mai mult decât orice alt factor de risc examinat în studiu.

Cercetătorii nu sunt siguri de ce tinerii pot fi deosebit de sensibili la efectele luminii nocturne.

Ei au teoretizat că ar putea fi structura lor genetică sau că au mai multe șanse să trăiască în zone urbane și să aibă stiluri de viață care îi expun frecvent la lumina exterioară.

Autorii studiului, publicat în Frontiers in Neuroscience, recomandă utilizarea draperiilor opace sau a unei măști de ochi pentru a bloca lumina dăunătoare.

Deși nu au studiat lumina interioară, cercetătorii spun că lumina albastră, ca cea a dispozitivelor digitale, are cel mai mare efect asupra somnului.

Ei sugerează folosirea filtrelor de lumină albastră, schimbarea becurilor cu lumina încălzită și instalarea dimmerelor în casă.

Noul studiu urmează cercetări recente care au descoperit că locul în care locuiți poate afecta șansele de a obține un diagnostic de demență din cauza accesului la asistență medicală.

Recent Posts

Horoscop rune 4-10 noiembrie 2024: Zodia care primește o veste neașteptată

Horoscop rune 4-10 noiembrie 2024. Săptămâna următoare promite să fie una intensă pentru toate zodiile,…

2 ore ago

Avertismentul unui medic: Acest tip de cartofi te pot ucide. Cum îi recunoști

Un medic din Singapore trage un semnal de alarmă cu privire la consumul de cartofi…

2 ore ago

Angela Similea și-ar fi pierdut casa din cauza datoriilor. Unde a ajuns să locuiască artista

La 78 de ani, Angela Similea trece printr-o perioadă dificilă. După moartea celui de-al patrulea…

3 ore ago

Dana Budeanu s-ar fi căsătorit în secret cu fiul unui politician influent

Potrivit unei serii de dezvăluiri surprinzătoare Dana Budeanu, cunoscută pentru opiniile sale controversate, ar fi…

3 ore ago

Trucul care te ajută să previi formarea mucegaiului în borcanele de zacuscă

Zacusca ta se poate menține proaspătă mai mult timp! Află cum să previi formarea mucegaiului…

4 ore ago

Aceste pensii vor fi recalculate după o nouă formulă – ce sume vor primi în plus beneficiarii

Parlamentul a adoptat o nouă formulă de recalculare pentru pensiile militare, promițând creșteri semnificative pentru…

4 ore ago

Citeste si: