Oamenii de ştiinţă de la Universitatea Columbia au descoperit în timpul unui studiu publicat în jurnalul Hippocampus că amintirile şoarecilor cu boala Alzheimer pot fi recuperate.
Acest studiu poate schimba înţelegerea noastră cu privire la această boală, de la maladia care distruge memoria la ideea că distruge mecanismele de amintire, scrie Science Alert.
Rezultatele au fost obţinute prin experimente ce includ compararea răspunsurilor la şoarecii sănătoşi cu cele ale şoarecilor care prezintă o versiune a bolii umane Alzheimer.
Prima dată, creierul şoarecilor a fost determinat să strălucească în galben în timpul stocării memoriei şi roşu în timpul amintirii. Apoi, şoarecii au fost expuşi la mirosul lămâii urmat de un şoc electric, asociind astfel cele două evenimente.
O săptămână mai târziu, au fost expuşi din nou la mirosul de lămâie: strălucirile galben şi roşu ale şoarecilor sănătoşi s-au suprapus, exprimând frica, indicând că aceştia accesează amintirea corectă.
Totuşi, la şoarecii cu Alzheimer luminile au apărut în regiuni diferite, iar şoarecii erau indiferenţi, indicând că amintirea provenea din regiunea greşită a creierului.
Apoi, echipa condusă de Christine A. Denny a folosit un cablu de fibră optică pentru a aprinde un laser albastru în creierul şoarecilor. Acest procedeu a reactivat legătura între mirosul de lămâie şi şocul electric, determinând apariţia fricii şi la aceşti şoareci.
Rămâne de văzut însă dacă acest procedeu este valabil şi pentru oameni, în condiţiile în care oamenii pierd neuroni cu o rată mai mare ca şoarecii odată cu apariţia bolii Alzheimer.
Ai răcit? Poate simți deja durere în gât, dureri musculare sau tuse seacă, însă, poți…
Premiu oferit pentru EXCELENȚĂ ÎN MEDICINĂ. Cine este dr. Șerban Dragosloveanu, omagiat la Gala Capital…
Boala epocii moderne capătă amploare. Este adevărat că adesea uităm că sănătatea noastră este cea…
Medic, despre importanța VITAMINEI D în organism! În ultimii ani, auzim și citim din ce în…
Sănătatea este un fundament al vieții noastre, un fir invizibil care leagă trupul, mintea și…
Institutul Național de Sănătate Publică, omagiat la Gala Performeri din Sănătate 2024. Premiile Speciale au…