Boala Alzheimer: 5 semne și simptome de care majoritatea oamenilor nu sunt conștienți. Avertismentul medicilor

Semnele și simptomele bolii Alzheimer depășesc pierderea memoriei, dezorientarea și agitația. De fapt, potrivit medicilor, există simptome ale acestei afecțiuni ale creierului de care este posibil să nu fi auzit.

Boala Alzheimer este o tulburare a creierului care se agravează în timp și provoacă, în general, o scădere a memoriei, a învățării, a gândirii și a organizării.

Boala îi afectează cel mai frecvent pe cei peste 65 de ani și este cea mai frecventă cauză de demență, reprezentând aproximativ 60 până la 80% din cazurile de demență.

Iată care sunt simptomele subtile ale bolii Alzheimer despre care nu s-a vorbit în mod obișnuit, dezvăluite de specialiști.

Sursa foto: arhiva doctorulzilei.ro

Semne ale bolii Alzheimer: 1. Modificări ale somnului

Mulți oameni suferă de insomnie și alte tulburări de somn, dar o schimbare a tiparelor de somn poate indica, de asemenea, boala Alzheimer.

„Schimbările în tiparele de somn sunt destul de frecvente la persoanele cu boala Alzheimer. Aceste modificări pot include dificultăți de a adormi, treziri frecvente în timpul nopții și somnolență în timpul zilei.

Acest lucru nu afectează numai calitatea vieții celor care suferă de boală, dar pune și provocări pentru membrii familiei, partenerii și îngrijitorii”, a spus psihiatrul Kristin Gill, potrivit The Healthy.

Dacă aceasta devine o problemă, atunci contactați-vă medicul pentru a afla cauza principală a problemelor de somn, indiferent dacă este sau nu Alzheimer, apnee în somn sau altceva.

2. Interes scăzut pentru activitățile sociale

Retragerea socială este un simptom asociat frecvent cu anxietatea și depresia, dar poate indica și boala Alzheimer.

„Retragerea socială, caracterizată printr-un interes diminuat pentru activitățile sociale și implicarea scăzută în hobby-urile pe care le-ai bucurat anterior, poate fi un indicator precoce al bolii Alzheimer, servind ca un indiciu crucial pentru diagnosticarea și intervenția precoce”, potrivit dr. Gill.

De exemplu, dacă o persoană obișnuia să meargă la teatru în mod constant, dar nu mai arată interes, acesta ar putea fi un semnal la care merită să fii atent.

Sursă foto: Pixabay

Semne ale bolii Alzheimer: 3. Confuzie de cuvinte

Confuzia de cuvinte nu se referă la faptul că nu reușim să găsim un puzzle de cuvinte încrucișate, ci la dificultățile cu cuvintele folosite în conversațiile zilnice. E adevărat că, din când în când, un cuvânt ne va scăpa tuturor. Dar pentru cei cu boala Alzheimer, acest lucru se va întâmpla adesea cu cuvinte comune.

Potrivit sursei citate, „aceste cuvinte nu sunt complicate sau specializate, ci sunt obișnuite. De exemplu: „Voi _____ câinele”. Uitarea sau poticnirea de cuvântul „plimbare” ar fi o surpriză în circumstanțe normale”.

4. O slabă funcționare executivă

Abilitățile asociate în mod obișnuit cu funcționarea executivă pot fi compromise de boala Alzheimer. Aceasta include, în general, urmărirea instrucțiunilor, menținerea concentrației și aderarea la un plan.

Funcția executivă este cea mai complicată sarcină a minții umane. Poate fi asemuită cu un joc de șah tridimensional care necesită integrarea riscurilor, beneficiilor, impactului asupra celorlalți și a timpului.

Potrivit acestuia, funcționarea executivă este, în general, prima sarcină care eșuează în creierul unei persoane cu boala Alzheimer.

Sursă foto: Pixabay

Semne ale bolii Alzheimer: 5. Judecata slabă

Dr. Anjali Patel, neurolog cognitiv, spune că schimbările normale de judecată legate de vârstă pot arăta ca pierderea unei plăți o dată sau greșeala din când în când. Cu toate acestea, pentru cei cu Alzheimer poate fi puțin mai grav.

„Un exemplu ar fi o persoană care oferă informații personale unor străini sau nu poate gestiona un buget”, spune Patel.

Gill adaugă că judecata slabă ar putea interfera cu siguranța și igiena personală, în funcție de individ.

Recent Posts

Pacienții cu dizabilități expuși unui risc major de sănătate. Decizie controversată a Comisiei de Sănătate a Camerei Deputaților

Pacienții cu dizabilități din România expuși unui risc major de sănătate, în urma Deciziei controversate…

12 minute ago

Cât e pulsul normal în repaus funcție de vârstă

Pulsul normal în repaus este unul dintre cei mai importanți indicatori de sănătate cardiacă, utilizat…

42 de minute ago

Testul simplu care poate detecta demența incipientă în doar 5 minute

Un test pentru demență simplu și rapid, care implică desenarea unui ceas analogic, ar putea…

o oră ago

Poți suferi un AVC dacă faci această greșeală când te speli pe cap, atenționează un medic

Știai că poți face accident vascular cerebral (AVC) când te speli pe cap la coafor?…

2 ore ago

Tehnici simple de respirație pentru calmarea minții. Cum să le integrezi în rutina zilnică

Exercițiile de respirație constituie un instrument puternic pentru reglarea emoțiilor și reducerea stresului. Prin practicarea…

2 ore ago

Ce sunt visele lucide și care sunt cele mai bune tehnici pentru a-ți controla visele

Controlul viselor lucide poate fi o experiență fascinantă și îți poate oferi oportunitatea de a…

3 ore ago

Citeste si: