Sari la conținut

Blugii tăi sunt prea mulați? Efecte secundare ciudate ale purtării blugilor „prea strâmți”

blugi
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei
Purtarea blugilor poate fi la fel de dăunătoare pentru mediu ca și conducerea unei mașini

Blugii tăi sunt prea mulați? Efecte secundare ciudate ale purtării blugilor „prea strâmți”

Deși industria modei a declarat că jenas-ii skinny nu mai sunt în trend, motivul pentru care îmbrăcămintea strânsă nu este bună, ar putea fi altul, mult mai important: creșterea în greutate.

Un raport din primăvara anului 2021 al Asociației Americane de Psihologie a constatat că 42 % dintre oameni s-au îngrășat mai mult decât se intenționau între începutul anului 2020 și primăvara anului 2021, iar creșterea medie în greutate a fost de 15 kg.

Dacă nu te simți confortabil în blugii tăi strâmți, să știi că nu ești singura. Dar ai putea să te folosești de efectele secundare ale purtării de blugi strâmți descrise mai jos ca inspirație pentru a începe să renunți kilogramele în plus, astfel încât să te poți simți mai confortabil și mai sănătos.

Efecte secundare ciudate ale purtării blugilor „prea strâmți”

Blugi strâmți și sănătatea vaginală

Blugii skinny sunt răi? Mulți medici și cercetători spun că problemele de sănătate vaginală sunt plângeri mai frecvente legate de purtarea blugilor prea strânși. În 2019, cercetătorii de la Școala publică de sănătate a Universității din Boston au publicat un studiu care a constatat că purtarea blugilor strâmți a crescut în mod regulat riscul unei femei de a experimenta vulvodinia, o afecțiune caracterizată prin durere cronică în zona genitală externă a unei femei.

Cercetătorii au analizat preferința igienei și a pantalonilor și au descoperit:

  • Femeile care purtau blugi strâmți de patru sau mai multe ori pe săptămână aveau șanse de vulvodinie de două ori mai mari decât femeile care nu purtau niciodată pantaloni strâmți.
  • Femeile care au ales să-și îndepărteze tot părul pubian (comparativ doar în zona liniei bikinilor) au fost cu 74% mai predispuse la vulvodinie.

În afară de aceasta, purtarea blugilor strâmți este, de asemenea, legată de:

  • Vaginoza bacteriană
  • Iritarea vaginală
  • Infecții cu drojdie

Potrivit unui articol din Dr. Axe, unii experți în sănătate consideră că alți factori sunt mai susceptibili de a juca în infecțiile cu drojdie, inclusiv lucruri care vă cresc riscul de apariție a simptomelor candidei, cum ar fi administrarea de antibiotice cu spectru larg.

Asta nu înseamnă că trebuie să aruncați din garderobă toți blugii skinny, dar asigurați-vă că purtați pantaloni și fuste mai largi și mai respirante pentru a menține fluxul de aer și fluxul de sânge în mișcare. Și renunțați complet la blugii skinny dacă faceți exerciții fizice, sau ceva care necesită efort sau dacă este foarte cald afară.

Sindromul de compartiment și deteriorarea nervilor

Unul dintre cele mai șocante efecte secundare ale purtării blugilor strâmți implică cazul din 2015 al unei femei australiene. La o zi după ce s-a ghemuit în mod repetat în timp ce ajuta un membru al familiei să se împacheteze pentru o mutare, paramedicii au găsit-o pe femeia de 35 de ani pe pământ și au trebuit să-i taie blugii strânși de pe corp. A petrecut patru zile în spital fiind tratată pentru rabdomioliză și neuropatie la nivelul extremităților inferioare.

Combinația de efort prin ghemuit excesiv și blugi super strânși a provocat leziuni ale nervilor tibiali și perineali la nivelul piciorului, împreună cu umflături majore. Acest lucru a cauzat o afecțiune gravă numită sindromul de compartiment.

Deși poate suna ca o glumă, sindromul pantalonului strâns, cunoscut și sub denumirea de sindrom skinny jean, este un lucru real. Este denumită clinic meralgia paresthetica și implică o prindere a nervilor care provine din nervul cutanat lateral care trece de la abdomen la coapsă.

Afecțiunea se caracterizează printr-o durere de furnicături, amorțeală și / sau arsură în regiunea exterioară a coapsei. De fapt, uneori este denumit chiar „sindromul furnicăt al coapsei” și poate fi dificil de diagnosticat. În principal cauzată de obezitate și, da, de îmbrăcămintea strânsă, persoanele cu diabet experimentează uneori și meralgia parestetica.

Nu este indicat să purtați pantaloni strânși în jurul taliei când sunteți gravidă. Cercetările arată că femeile însărcinate prezintă un risc crescut de a experimenta „sindromul jeanului strâns”. Din fericire, dacă este legat de îmbrăcăminte, purtarea de pantaloni mai largi este de obicei o soluție rapidă. Pe termen lung, urmărește să pierzi excesul de kilograme pentru a intra într-o gamă mai sănătoasă de IMC.

Blugii prea mulați îți afectează sănătatea

Fertilitatea pentru bărbați

Blugii skinny pot fi o idee proastă pentru bărbații care încearcă să aibă în mod activ copii. Un studiu din 2018 publicat în Reproductive Biology and Endocrinology a constatat că tipul de îmbrăcăminte pe care un bărbat alege să îl poarte ar putea avea un impact asupra sănătății reproducerii.

De exemplu, un studiu a arătat că bărbații care poartă lenjerie și pantaloni strâmți au afectat calitatea materialului seminal în comparație cu cei care favorizează o potrivire mai slabă. (Bărbații care poartă boxeri, de exemplu, se arată că au o concentrație de spermă cu 25% mai mare decât cei care poartă lenjerie strânsă.)

Dureri articulare și dureri de spate

Purtarea blugilor strâmți vă poate impacta partea inferioară a spatelui și șoldurilor, afectând negativ postura. Un studiu din 2016 publicat în Journal of Physical Therapy Science a constatat că purtarea blugilor strânși cauzează o flexie excesivă a spatelui, care poate întinde excesiv țesutul conjunctiv, fascia și poate crește stresul pe discuri.

Cercetătorii au concluzionat că „purtarea pantalonilor strânși ar putea produce tulburări musculo-scheletice prin mișcări și posturi anormale în coloana lombară și pelvis.”

Durerea abdominală și sănătatea digestivă

Purtarea blugilor prea strâmți poate agrava și simptomele GERD și alte simptome ale herniei hiatale. Purtarea unei centuri strânse poate crește presiunea în stomac și poate provoca dureri și reflux acid. Și pantalonii strâmți ar putea face la fel.

Deși există o mulțime de titluri care leagă blugii skinny de cheaguri de sânge, acest lucru nu se întâmplă exact în cercetarea medicală. Cu toate acestea, există câteva dovezi limitate că hainele prea strâmte pot cauza probleme.

De exemplu, un raport din 2003 publicat în The Irish Medical Journal a prezentat cazul unui faianțar care a dezvoltat tromboză venoasă profundă în timp ce purta genunchiere strânse. Deși compresia venoasă este o cauză extrem de rară de tromboză venoasă profundă, cercetătorii au descoperit că această compresie prelungită a venei poplitee – o cale principală de transportare a sângelui de la picior înapoi la inimă – atribuită cheagului.

Deci, pur și simplu lasă-te ghidat de bunul simț: dacă blugii sunt atât de strânși încât provoacă durere, amorțeală, furnicături sau arsuri, este timpul să găsești o pereche mai slabă. De ce să suferi?

 

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel