Din cuprinsul articolului
Mulți oameni care folosesc crema de protecție solară în mod regulat vor să știe dacă acest obicei sănătos va împiedica pielea să producă suficientă vitamina D.
O protecție solară cu spectru larg ajută la blocarea luminii ultraviolete B (UVB), care poate provoca cancer de piele. Dar razele UVB sunt, de asemenea, ceea ce corpul folosește pentru a produce vitamina D în mod natural.
Blochează sau nu crema de protecție solară vitamina D? Ce spun experții
Acest lucru ar putea însemna că purtarea de protecție solară ar putea scădea nivelul de vitamina D, dar experții spun că acest lucru nu ar trebui să fie o îngrijorare.
„Există mai multe studii care arată că utilizarea regulată a protecției solare nu ar afecta nivelul de vitamina D”, a spus Henry W. Lim, MD, FAAD, un dermatolog certificat la Henry Ford Health din Detroit, Michigan.
Potrivit unei meta-analize din 2019 publicată în British Journal of Dermatology, cea mai mare parte a cercetărilor sugerează că utilizarea de protecție solară are un impact redus sau deloc asupra concentrației de vitamina D din organism.
Cu toate acestea, cercetătorii au recunoscut că lipseau studiile clinice privind impactul cremelor solare cu SPF ridicat.
Specialiștii recomandă ca majoritatea adulților și copiilor să folosească aproximativ 30 de grame de cremă de protecție solară pentru a-și acoperi întregul corp.
„Nimeni dintre noi nu folosește atât de mult”, a spus Lim, ceea ce a spus el înseamnă că oamenii sunt mai puțin protejați de soare și sunt încă capabili să producă vitamina D.
Deși crema de protecție solară nu pare să reducă producția de vitamina D, unii experți în sănătate recomandă să luați zilnic un supliment de multivitamine sau vitamina D pe tot parcursul anului, doar pentru a fi în siguranță.