Din cuprinsul articolului
Toţi angajaţii Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS) şi ai Caselor de Asigurări de Sănătate (CAS) judeţene, a municipiului Bucureşti şi Casa Asigurărilor de Sănătate a Apărării, Ordinii Publice, Siguranţei Naţionale şi a Autorităţii Judecătoreşti vor protesta, luni, 10 iulie, prin întreruperea lucrului timp de două ore.
Potrivit unui comunicat al Blocului Naţional Sindical, la care este afiliată Federaţia Sindicatelor Caselor de Asigurări de Sănătate, lucrul va fi întrerupt între orele 10:00 – 12:00, principalul motiv al protestului fiind reprezentat de salariile foarte mici în raport cu responsabilitatea şi complexitatea activităţii prestate, pierderea alarmantă a personalului calificat şi reducerea drastică a numărului total de angajaţi, la nivel naţional, în ultimii ani, cu peste 1.000 de persoane dintr-un total de 4.000 de persoane.
„Situaţia a ajuns într-un punct în care concursurile de angajare nu mai atrag candidaţi, întrucât salarizarea a devenit extrem de nemotivantă, în raport cu volumul uriaş de muncă”, se spune în comunicat.
În acest sens, sindicaliştii vin cu câteva exemple prin care vor să arate „volumul impresionant de activitate desfăşurat anual în sistemul CNAS/CAS”. Astfel, în vederea decontării, se verifică aproximativ 8,5 milioane de certificate medicale, 54 milioane de reţete şi 5,7 milioane de bilete de trimitere către laboratoare. De asemenea, se decontează 113 milioane de servicii de medicină primară, 37 milioane de consultaţii în ambulatorii clinice şi 8 milioane de servicii medicale spitaliceşti.
Programul Naţional de Sănătate asigură tratamentul pentru 2 milioane de bolnavi gravi, iar bugetul gestionat de CNAS se ridică la suma de 54 miliarde de lei, cel mai mare din ţară din sistemul public.
În aceste condiţii, în ultimii ani, numărul posturilor ocupate în sistemul de asigurări de sănătate public s-a redus de la 4.028 la doar 2.815, din cauza salariilor foarte mici în raport cu volumul, complexitatea şi responsabilitatea activităţii, potrivit Agerpres.
Angajaţii reclamă situaţia critică din sistem
„Având în vedere această situaţie critică, solicităm cu fermitate soluţionarea problemelor expuse la nivelul Casei Naţionale de Sănătate şi a Caselor Judeţene de Asigurări de Sănătate”, se spune în comunicat.
Sindicatul atrage atenţia că întârzierea rezolvării problemelor şi întreruperea activităţii prin declanşarea conflictului de muncă va avea următoarele consecinţe: nedecontarea prestaţiilor medicale ale furnizorilor de servicii medicale (spitale, laboratoare etc.) va genera tensiuni sociale majore, prin neplata salariilor personalului angajat, al voucherelor de vacanţă etc. şi va pune în pericol continuitatea tratamentelor pentru pacienţii cronici, inclusiv pentru beneficiarii programelor naţionale de sănătate, pentru care medicaţia este vitală; serviciile furnizate de angajaţii CAS, cum ar fi eliberarea formularelor, cardurilor naţionale/europene, procesarea cererilor pentru dispozitive medicale şi eliberarea adeverinţelor, nu vor putea fi prestate; cererile de recuperare a sumelor reprezentând concedii medicale depuse de angajatori nu vor fi plătite.
„Menţionăm că lucrătorii din sistemul naţional de asigurări de sănătate sunt cei care contractează validează, verifică şi decontează serviciile realizate de toţi furnizorii din sistemul naţional de sănătate. În consecinţă, facem un apel urgent către autorităţi să ia măsuri imediate pentru rezolvarea problemelor semnalate.
Ne dorim să găsim soluţii viabile şi să reîntregim sistemul de asigurări de sănătate cu specialişti corect plătiţi, astfel încât să putem continua să oferim servicii de calitate populaţiei şi să asigurăm condiţii decente de trai şi de muncă angajaţilor noştri”, se mai spune în document.
Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS) şi Casele de Asigurări de Sănătate (CAS) judeţene sunt instituţii responsabile de asigurarea accesului populaţiei din România la servicii medicale, medicamente, materiale sanitare şi dispozitive, care joacă un rol crucial în furnizarea unui sistem de sănătate funcţional şi echitabil pentru toţi cetăţenii.