Sari la conținut

Blestemul cutremurător adresat celor care fac acest lucru la moaștele Sfintei Parascheva

Sfânta Parascheva
Sursă foto: arhiva doctorulzilei.ro
SFANTA PARASCHEVA

Pe data de 8 octombrie, de la ora 06:30, racla Sfintei Cuvioase Parascheva a fost scoasă spre închinare pelerinilor care sosesc an de an la Mitropolie. Puțini știu însă ce nu au voie să facă pentru a nu atrage blesteme. 

Moaștele Sfintei Parascheva sunt acoperite cu două rânduri de veșminte: unul permanent, iar celălalt este schimbat anual. Puțini știu însă că unul dintre aceste veșminte ascunde un blestem puternic.

Veșmântul permanent poartă un sigiliu care conține blestemul impus de domnitorul Vasile Lupu și Mitropolitul Varlaam. Acesta sună astfel: „Blestemat să fie cel care va împrăștia vreodată Moaștele Sfintei Cuvioase Parascheva.”

În fiecare an, pe 14 octombrie, credincioșii ortodocși o sărbătoresc pe Sfânta Parascheva, protectoarea Moldovei, cunoscută pentru ajutorul oferit oamenilor atât în viață, cât și după trecerea la cele veșnice. Pelerinii vin în număr mare la Iași pentru a se ruga la moaștele sfintei. Acestea au fost aduse în Moldova de Vasile Lupu în 1641 și așezate în Mănăstirea „Sfinții Trei Ierarhi”, iar în 1887 au fost mutate în Catedrala Mitropolitană din Iași. Deși în unele perioade pelerinajul la Iași a fost restricționat pentru credincioșii din afara orașului, numeroase biserici din țară o au ca ocrotitoare pe Sfânta Parascheva.

Sfânta Parascheva este cinstită în multe biserici

Pe teritoriul României și în diaspora, multe biserici sunt dedicate Sfintei Parascheva. În Arhiepiscopia Bucureștilor există peste 33 de astfel de lăcașuri, iar în Arhiepiscopia Iașilor sunt 35. De asemenea, alte eparhii, precum cele din Târgoviște, Buzău, Suceava și multe altele, au biserici închinate Sfintei. Chiar și comunitățile românești din străinătate, cum ar fi cele din Ungaria, Macedonia, Italia, Franța și SUA, au biserici care poartă hramul Sfintei Parascheva.

Patriarhul Daniel, într-o predică dedicată Sfintei Parascheva, a subliniat faptul că ea îi ajută pe toți cei care se roagă cu smerenie și credință, indiferent de naționalitate. El a afirmat că Sfânta aduce împreună oameni din diferite popoare într-o comuniune de rugăciune, fiind o sursă de ajutor atât pentru studenți, cât și pentru bolnavi care îi cer ajutorul cu evlavie.

Blestemul veșmintelor Sfintei Parascheva

Mitropolia Moldovei și Bucovinei a confirmat că moaștele Sfintei Parascheva, aduse la Iași în 1641, au fost sigilate de Vasile Lupu și Mitropolitul Varlaam cu un blestem ce interzice împrăștierea fragmentelor din moaște. „Această interdicție rămâne neschimbată”, a precizat Mitropolia.

Moaștele sunt înfășurate într-un giulgiu de in vechi, care a fost păstrat de-a lungul secolelor. Pe acest giulgiu este gravat blestemul domnitorului Vasile Lupu și al Mitropolitului Varlaam: „Blestemat să fie cel care va împrăștia vreodată Moaștele Sfintei Cuvioase Parascheva.”

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel