Sari la conținut

Bioflavonoidul care distruge coronavirusul se găsește în una dintre cele mai adorate legume, extrem de populară în România

Bioflavonoidul care poate distruge coronavirusul. Se găsește în una dintre cele mai populare și iubite legume din România, specialiștii au o veste grozavă. Acest compus ar putea ucide coronavirusul.

Ceapa roșie conține quercitină, această moleculă naturală care poate nimici inamicul numărul 1 al lumii la această oră, coronavirusul.

Quercitina face parte din clasa bioflavonoidelor (pigmenți din plante). Acestea sunt substanțe antioxidante, care contribuie la reducerea radicalilor liberi de oxigen (specii cu efecte negative asupra membranelor celulare și a ADN-ului, putând provoca moartea celulară).

De-a lungul vremii, beneficiile uimitoare ale quercitinei au fost dovedite. Printre cele mai importante, faptul că este un compus antitumoral!

Quercitina acționează la nivel celular, interferând cu procesele de transformare a celulelor sănătoase în celule canceroase, maligne; acționează prin „înghețarea” rapidă a replicării celulelor canceroase. Acest lucru oprește creșterea tumorii și duce la moartea celulelor canceroase, printr-un proces numit apoptoză (programarea intrinsecă a celulelor sănătoase, în vederea împiedicării reproducerii excesive).

Quercitina previne infarctul și accidentul vascular cerebral

Cercetările au arătat cum quercitina contribuie la reducerea agregării plachetare (etapa prealabilă coagulării sangvine, atunci când este lezat un vas). Astfel, se evită un accident vascular cerebral sau un atac de cord.

Care sunt alimentele bogate în quercitină

Ceapa roșie, caperele și ridichile conțin quercitină din abundență. Caperele crude sunt cele mai bogate în quercitină. Apoi mărarul, frunzele verzi de coriandru, frunzele verzi de fenicul, oregano, ceapa roșie, măcrișul verde, kale verde, ceapă albă, polen sau aronia.

Noutatea este că quercitina, acest compus de origine naturală, funcționează ca un inhibitor specific al coronavirusului Sars-CoV-2. De fapt, substanța prezintă o acțiune destabilizatoare asupra 3CLpro, una dintre proteinele cheie pentru multiplicarea agentului patogen. Studiul, susținut de Fundația spaniolă hna, este publicat în International Journal of Biological Macromolecules. La cercetare a participat și Institutul de Nanotehnologie din cadrul Consiliului Național de Cercetare italian, CNR-Nanotec din Cosenza, scrie Il Messaggero, citat de Rador.

Împreună cu descoperirea unui vaccin eficient, dezvoltarea unor medicamente antivirale specifice pentru coronavirusul responsabil de Covid-19 reprezintă o altă linie majoră de studiu pe care lumea științei a lansat-o pentru a depăși inamicul pandemic. Noua lucrare – realizată de Bruno Rizzuti de la CNR-Nanotec cu un grup de cercetători din Zaragoza și din Madrid – demonstrează că quercitina, prin blocarea activității enzimatice a 3CLpro, este „letală” pentru Sars-CoV-2.

„Simulările pe computer au arătat că quercitina se leagă exact de locul activ al proteinei 3CLpro, împiedicându-l să-și îndeplinească corect funcția. Deja, în acest moment, această moleculă este la același nivel cu cele mai bune antivirale avute la dispoziție împotriva coronavirusului, însă niciunul nu este aprobat ca medicament”, afirmă Rizzuti, autorul părții computerizate a studiului.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel