Din cuprinsul articolului
BILIC: Deși le evităm, sunt sănătoase. Despre ce este vorba… Sunt adevărați aliați ai creierului, dar nu numai. Iată ce ne explică medicul nutriționist:
Au fost mereu stigmatizate de medici, majoritatea recomandând diete fără. Totuși, medicul nutriționist Mihaela Bilic ia apărarea acestora și vine cu argumente pro consumului într-o postare pe pagina sa de socializare.
Despre ce este vorba? Ei bine, ne medicul se referă la grăsimi, adevărați aliați ai creierului.
Mai mult decât atât, dacă ar fi să ne luăm după noile valori stabilite de americani în ceea ce privește nivelul colesterolului, un miliard de oameni de pe glob ar trebui sa ia statine.
Ce sunt aceste medicamente? Niște inhibitori ai producției hepatice de colesterol, pentru că nu trebuie sa uitam, colesterolul nu vine din alimentație ci este făcut de ficat.
Cât de periculoase sunt statinele
Dupa gafa medicală din anii ‘70 în care grăsimile alimentare au fost acuzate că ar crește riscul de boli cardio-vasculare (când de fapt vinovatul este zahărul), vine rândul unei alte intoxicări a industriei farma:
trebuie să luăm statine pentru a diminua nivelul colesterolului în sânge și, implicit, a scădea riscul de infarct și AVC.
Din păcate, există o relație de cauzalitate directă între nivelul colesterolului și bolile de inimă, adică mai mult de jumătate din cazurile de infarct apar la persoane cu colesterol normal, scrie Mihaela Bilic pe pagina sa de socializare.
Potrivit nutriționistului, statinele scad dramatic producția de colesterol din organism. Fără grăsime, nimic nu mai funcționează cum trebuie, semnalează Mihaela Bilic.
De la secreția de hormoni până la transmiterea impulsului nervos între neuroni, de la schimburile de substanțe între celule până la gradul de hidratare al pielii, grăsimile sunt vitale.
Fără grăsime nu putem trăi, nu ne putem apăra de boli, nu putem crește și nici repara celulele uzate, explică medicul.
Cel mai trist este că această lipsă cronică de colesterol la nivel cerebral afectează ireversibil integritatea și funcționarea sistemului nervos.
Creierul se stafidește și se usucă, deci nu are rost să ne mirăm de explozia din ultimii ani a bolilor neurovegetative și de frecvența alarmantă a cazurilor de Alzheimer.
Ce ar trebui făcut
De frica amenințărilor trâmbițate de industria farma în asociere cu o parte din lumea medicală, ne îndopăm de medicamente și ne pierdem mințile, la propriu, a mai semnalat Mihaela Bilic.
Despre pericolul statinelor vorbește și dr. Vasi Rădulescu, într-un material amplu pe blogul său.
Sunt pacienți care au tensiunea arterială 135/80 mmHg și mulți medici dau direct antihipertensive, când ar trebui să monitorizeze pacientul, să recomande scăderea consumului de sare și modificări în anumite capitole ale vieții, să privească problema din mai multe unghiuri, spune medicul.
Sunt medici care la un colesterol mai mare dau direct statină, când nu există alți factori de risc (fumat, hipertensiune, obezitate, diabet) sau depuneri pe carotide și ar putea foarte bine să pună pacientul într-un program mai ales dietetic, apoi să-l monitorizeze constant, mai explică dr. Rădulescu.