Din cuprinsul articolului
Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, afirmă că anul 2023 a fost istoric pentru acest domeniu, a scris el în prima zi a anului 2024 pe pagina de Facebook a ministerului.
„În 2023 am început schimbări semnificative în sistemul de sănătate – un nou capitol în reformarea şi modernizarea acestuia. Investiţii fără precedent de 11 miliarde de lei sunt în curs de desfăşurare, punând bazele unor infrastructuri vitale: noi spitale, centre dedicate pacienţilor cu arsuri grave şi cu afecţiuni oncologice, precum şi consolidarea serviciilor de neonatologie, ambulatorii de specialitate şi cabinete de medicină de familie”, a scris Alexandru Rafila, luni pe Facebook.
El a mai spus că Ministerul Sănătăţii este dedicat „îmbunătăţirii continue a sistemului de sănătate şi ne asigurăm că fiecare pas este gândit pentru a răspunde nevoilor reale ale pacienţilor şi personalului medical”.
„În următorul an vom continua dezvoltarea şi implementarea de proiecte care vor aduce o schimbare rapidă pozitivă! Conştienţi de responsabilitatea care ne revine, ne angajăm să lucrăm cu bună-credinţă şi profesionalism. Vă invităm să ne fiţi alături în acest demers important, fiecare contribuţie este valoroasă pentru noi. Împreună, vom construi un sistem de sănătate mai puternic şi mai eficient. Aşa să ne ajute Dumnezeu! La mulţi ani sănătoşi tuturor românilor!”, a completat Rafila.
Bilanțul investițiilor în sănătate în 2023
Secretarul de stat în MS Alexandru Rogobete a precizat că este vorba despre peste 3.600 de contracte de finanţare semnate într-un singur an, care cumulează peste 11 miliarde de lei, bani europeni nerambursabili, din PNRR.
În 2023, au fost semnate 24 de contracte de finanţare pentru construcţia noilor spitale cu bani din PNRR.
Potrivit MS, după întârzieri de peste 7 ani, s-a deblocat şi a pornit construcţia pentru Centrele de Arşi Gravi din Timişoara, Bucureşti şi Târgu Mureş. Reprezentanţii ministerului au afirmat că la doar câteva luni de la semnarea contractelor de finanţare spitalele încep să prindă contur.
Totodată, 116 spitale vor beneficia de finanţare pentru reducerea infecţiilor nosocomiale, reabilitarea şi modernizarea sălilor de operaţie şi dezvoltarea laboratoarelor de microbiologie.
În plus, 35 de spitale au primit finanţare pentru creşterea capacităţii de răspuns a secţiilor de neonatologie prin reabilitare, dotare şi extindere cu 124 de noi paturi de ATI nou-născuţi la nivel naţional, dotarea altor 90 de paturi existente, construcţia a 8 centre de training pentru personalul de specialitate şi achiziţionarea a 10 unităţi de terapie intensivă mobilă pentru nou-născuţii critici.
Pentru creşterea accesului la servicii medicale a tuturor cetăţenilor, indiferent de locul unde locuiesc, Ministerul Sănătăţii a finanţat 200 de primării pentru construcţia şi dotarea Centrelor Comunitare Integrate. Pe acelaşi palier, au fost finanţate pentru reabilitare şi dotare 3.072 de cabinete de medicină de familie.
De asemenea, prin proiectul Băncii Mondiale, Ministerul Sănătăţii a finalizat în anul 2023 construcţia, dotarea şi darea în folosinţă a 11 centre de radioterapie în întreaga ţară.
În plus, MS a investit din bugetul propriu alte 490 de milioane pentru dotarea spitalelor cu echipamente de înaltă calitate. Alte 69 de spitale au fost finanţate pentru dezvoltarea ambulatoriilor de specialitate (cu fonduri PNRR).