Cititi cu atentie si in intregime acest prospect inainte de a incepe sa luati acest medicament.
– Pastrati acest prospect. S-ar putea sa fie necesar sa-l recititi.
– Daca aveti orice intrebari suplimentare, adresati-va medicului dumneavoastra sau farmacistului.
– Acest medicament a fost prescris pentru dumneavoastra. Nu trebuie sa-l dati altor persoane. Le poate face rau, chiar daca au aceleasi simptome cu ale dumneavoastra.
– Daca vreuna dintre reactiile adverse devine grava sau daca observati orice reactie adversa nementionata in acest prospect, va rugam sa-i spuneti medicului dumneavoastra sau farmacistului.
In acest prospect gasiti:
1. Ce este Bicalutamida Alvogen 50 mg si pentru ce se utilizeaza
2. Inainte sa luati Bicalutamida Alvogen 50 mg
3. Cum sa luati Bicalutamida Alvogen 50 mg
4. Reactii adverse posibile
5. Cum se pastreaza Bicalutamida Alvogen 50 mg
6. Informatii suplimentare
1. CE ESTE BICALUTAMIDA ALVOGEN 50 MG SI PENTRU CE SE UTILIZEAZA
Bicalutamida este un antiandrogen. Antiandrogenii blocheaza actiunea androgenilor (hormoni sexuali masculini) in organism.
Bicalutamida Alvogen 50 mg este utilizat la barbatii adulti pentru tratarea cancerului de prostata daca luati medicamente numite analogi ai hormonului eliberator al hormonului luteinizant (LHRH) sau daca ati suportat sau veti fi supus castrarii chirurgicale.
2. INAINTE SA LUATI BICALUTAMIDA ALVOGEN 50 MG Nu luati Bicalutamida Alvogen 50 mg
– daca sunteti alergic (hipersensibil) la bicalutamida sau la oricare dintre celelalte componente ale Bicalutamida Alvogen 50 mg (vezi informatii suplimentare pentru celelalte componente).
– daca sunteti femeie
– pentru a-l administra unui copil
– daca luati terfenadina sau astemizol care sunt utilizate pentru tratarea alergiilor sau cisaprida care este utilizata pentru tratarea senzatiilor de arsuri in capul pieptului si a refluxului acid.
Aveti grija deosebita cand utilizati Bicalutamida Alvogen 50 mg
– daca aveti o boala de ficat. Medicul dumneavoastra poate decide efectuarea de teste sanguine pentru a verifica daca ficatul va functioneaza normal in timp ce luati acest medicament.
– daca aveti diabet zaharat. Tratamentul cu bicalutamida asociata cu analogi ai hormonului eliberator al hormonului luteinizant (LHRH) poate afecta valorile zaharului in sange.
Doza de insulina si/sau antidiabetic oral poate necesita ajustarea.
Daca cele prezentate se aplica pentru dumneavoastra si nu ati discutat deja cu medicul dumneavoastra aceste aspecte, adresati-va medicului sau farmacistului inainte de a lua aceste comprimate.
Folosirea altor medicamente
Inainte sa utilizati bicalutamida, va rugam sa spuneti medicului dumneavoastra daca luati sau ati luat recent oricare dintre urmatoarele medicamente:
– Ciclosporina (utilizata pentru supresia sistemului imunitar pentru a preveni si trata respingerea unui organ transplantat sau a maduvei osoase). Bicalutamida poate creste concentratia in plasma a unei substante numite creatinina si medicul dumneavoastra poate sa va recolteze sange pentru monitorizarea acesteia.
– Midazolam (un medicament utilizat pentru ameliorarea anxietatii inainte de interventiile chirurgicale sau anumite proceduri sau ca anestezic inaintea sau in timpul interventiilor chirurgicale). Trebuie sa spuneti medicului dumneavoastra sau dentistului ca luati bicalutamida, in caz ca aveti nevoie de o operatie sau sunteti foarte anxiosi in spital.
– Terfenadina sau astemizol care sunt utilizate pentru tratarea alergiilor sau cisaprida care este utilizata pentru tratarea senzatiilor de arsuri in capul pieptului si a refluxului acid (vezi pct. 2 „Nu luati Bicalutamida Alvogen 50 mg")
– Un tip de medicamente denumite blocante ale canalelor de calciu, de exemplu diltiazem sau verapamil. Acestea sunt utilizate pentru tratarea problemelor cardiace, anginei pectorale si tensiunii arteriale mari
– Medicamente pentru subtierea sangelui, de exemplu warfarina
– Cimetidina pentru reflux acid sau ulcer de stomac sau ketoconazol, un medicament antifungic.
Va rugam sa spuneti medicului dumneavoastra sau farmacistului daca luati sau ati luat recent oricare dintre medicamentele de mai sus sau oricare alte medicamente, inclusiv dintre cele eliberate fara prescriptie medicala.
Folosirea Bicalutamida Alvogen 50 mg cu alimente si bauturi
Comprimatele nu trebuie luate cu alimente, dar trebuie inghitite intregi cu un pahar cu apa.
Sarcina si alaptarea
Acest medicament nu trebuie luat niciodata de catre femei.
Adresati-va medicului dumneavoastra sau farmacistului pentru recomandari inainte de a lua orice medicament.
Conducerea vehiculelor si folosirea utilajelor
Acest medicament nu ar trebui sa va afecteze capacitatea de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje, cu toate acestea unele persoane pot prezenta somnolenta la administrarea acestui medicament. Daca credeti ca medicamentul va produce somnolenta, trebuie sa spuneti medicului dumneavoastra sau farmacistului inainte de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje.
Informatii importante privind unele componente ale Bicalutamida Alvogen 50 mg
Daca medicul dumneavoastra v-a atentionat ca aveti intoleranta la unele categorii de glucide, va rugam sa-1 intrebati inainte de a lua acest medicament.
3. CUM SA LUATI BICALUTAMIDA ALVOGEN 50 MG
Luati intotdeauna bicalutamida exact asa cum v-a spus medicul dumneavoastra. Trebuie sa discutati cu medicul dumneavoastra sau cu armacistul daca nu sunteti sigur.
Doza uzuala a acestui medicament este de un comprimat o data pe zi. Acesta trebuie inghitit intreg cu un pahar cu apa. Incercati sa luati medicamentul aproximativ la aceeasi ora in fiecare zi.
Tratamentul cu bicalutamida trebuie inceput cu cel putin 3 zile inainte de inceperea tratamentului cu un analog LHRH, sau in acelasi timp cu castrarea chirurgicala.
Daca luati mai mult decat trebuie din Bicalutamida Alvogen 50 mg
Daca credeti ca ati luat mai multe comprimate decat trebuie, adresati-va cat mai repede posibil medicului dumneavoastra sau celui mai apropiat spital. Luati cu dumnevoastra comprimatele ramase sau cutia astfel incat medicul sa poata identifica ce ati luat. Acesta va decide monitorizarea functiilor organismului pana la incetarea efectelor bicalutamidei.
Daca uitati sa luati o doza de Bicalutamida Alvogen 50 mg
Daca credeti ca ati uitat o doza de bicalutamida discutati cu medicul dumneavoastra sau farmacistul. Nu luati o doza dubla pentru a compensa doza uitata. Continuati tratamentul cu doza obisnuita la ora stabilita.
Daca incetati sa luati Bicalutamida Alvogen 50 mg
Nu intrerupeti luarea acestui medicament, chiar daca va simtiti bine, decat daca medicul va recomanda acest lucru.
Daca aveti orice intrebari suplimentare cu privire la acest produs, adresati-va medicului dumneavoastra sau farmacistului.
4. REACTII ADVERSE POSIBILE
Ca toate medicamentele, bicalutamida poate provoca reactii adverse, cu toate ca nu apar la toate persoanele.
Adresati-va imediat medicului dumneavoastra sau cereti ajutor medical daca prezentati oricare dintre urmatoarele:
· senzatie de lipsa de aer grava sau agravare brusca a lipsei de aer, posibil cu tuse sau febra.
Unii pacienti care iau Bicalutamida Alvogen prezinta inflamatie la nivelul plamanilor numita boala pulmonara interstitiala. Aceasta reactie adversa este mai putin frecventa (afecteaza 1 pana la 10 din 1000 pacienti).
· mancarime severa a pielii (cu aparitia de umflaturi) sau umflarea fetei, buzelor, limbii si/sau gatului care pot determina dificultati la inghitire sau in respiratie. Aceste reactii adverse la Bicalutamida Alvogen sunt mai putin frecvente (afecteaza 1 pana la 10 din 1000 pacienti).
Spuneti medicului dumneavoastra daca prezentati oricare dintre urmatoarele reactii adverse:
Reactii adverse foarte frecvente (afecteaza mai mult de 10 din 100 pacienti):
· tesut mamar sensibil sau marit
· bufeuri
Reactii adverse frecvente (afecteaza 1 pana la 10 din 100 pacienti):
· greata
· diaree
· mancarime
· senzatie de slabiciune
· tulburari ale functiei ficatului [ingalbenirea pielii si a albului ochilor (icter) datorita intreruperii eliminarii bilei (colestaza), crestere a valorilor serice ale enzimelor hepatice]
· prezenta sangelui in urina (hematurie)
Reactii adverse mai putin frecvente (afecteaza 1 pana la 10 din 1000 pacienti):
· depresie
· boala pulmonara interstitiala
Reactii adverse rare (afecteaza 1 pana la 10 din 10000 pacienti):
· varsaturi
· uscare a pielii
Reactii adverse foarte rare (afecteaza mai putin de 1 din 10000 pacienti):
· tulburari severe ale functiei ficatului (insuficienta hepatica).
In plus, urmatoarele evenimente adverse au fost raportate in studiile clinice in timpul tratamentului cu bicalutamida in asociere cu alte tratamente hormonale (analogi LHRH)
Reactii adverse foarte frecvente (afecteaza mai mult de 10 din 100 pacienti):
· scadere a dorintei sexuale , disfunctii erectile, impotenta.
Reactii adverse frecvente (afecteaza 1 pana la 10 din 100 pacienti):
reducere a numarului de globule rosii din sange (anemie) diabet zaharat, crestere in greutate ameteli si insomnie constipatie
· eruptie trecatoare pe piele, transpiratii, crestere androgenica excesiva a parului la femei (hirsutism) umflare (edem), durere, durere pelvina, frisoane
Reactii adverse mai putin frecvente (afecteaza 1 pana la 10 din 1000 pacienti):
· lipsa a poftei de mancare, crestere a zaharului din sange, pierdere in greutate
· senzatie accentuata de somn (somnolenta)
· senzatie de lipsa de aer (dispnee)
· disconfort, durere sau senzatie de plenitudine la nivelul abdomenului superior (dispepsie), flatulenta, uscare a gurii
· cadere a parului (alopecie)
· necesitatea de a urina in timpul noptii (nicturie)
· durere abdominala, durere toracica, durere de cap, durere de spate, durere la nivelul gatului
Reactii adverse foarte rare (afecteaza mai putin de 1 din 10000 pacienti):
· reducere a numarului de plachete sanguine (trombocitopenie)
· angina pectorala, insuficienta cardiaca, tulburari de conducere la nivelul inimii
– prelungire a intervalelor PR si QT, determinate in timpul ciclului cardiac
– afectiuni caracterizate prin activitati electrice neregulate ale inimii, mai rapide sau mai lente decat in mod normal (aritmii)
– modificari nespecifice ale electrocardiogramei (ECG, utilizata pentru a inregistra activitatea electrica a inimii).
Daca vreuna dintre reactiile adverse devine grava sau daca observati orice reactie adversa nementionata in acest prospect, va rugam sa spuneti medicului dumneavoastra sau farmacistului.
5. CUM SE PASTREAZA BICALUTAMIDA ALVOGEN 50 MG
A nu se lasa la indemana si vederea copiilor.
Nu luati Bicalutamida Alvogen 50 mg dupa data de expirare inscrisa pe cutie si blister dupa EXP.
Acest medicament nu necesita conditii speciale de pastrare.
Medicamentele nu trebuie aruncate pe calea apei menajere sau a reziduurilor menajere. Intrebati farmacistul cum sa eliminati medicamentele care nu va mai sunt necesare. Aceste masuri vor ajuta la protejarea mediului.
6. INFORMATII SUPLIMENTARE
Ce contine Bicalutamida Alvogen 50 mg
– Substanta activa este bicalutamida. Fiecare comprimat filmat contine bicalutamida 50 mg.
– Celelalte componente sunt: nucleul -lactoza monohidrat, povidona K-30, amidonglicolat de sodiu tip A, stearat de magneziu; film– hipromeloza 5 cp, dioxid de titan (E 171), polietilenglicol.
Cum arata Bicalutamida Alvogen 50 mg si continutul ambalajului
Comprimate filmate rotunde, biconvexe, de culoare alba.
Sunt disponibile in cutii cu 2 si 6 blistere din PVC-PVDC/Al a cate 14 comprimate filmate.
Este posibil ca nu toate marimile de ambalaj sa fie comercializate.
Detinatorul autorizatiei de punere pe piata
Alvogen Romania S.R.L.
Str. Drumul Garii 32, 075100 Otopeni, Ilfov, Romania
Fabricant
Genepharm S.A.
18 Marathon Avenue, 15351 Pallini, Grecia
Acest prospect a fost aprobat in Decembrie 2011
Luna decembrie aduce vești excelente pentru trei zodii norocoase care vor experimenta câștiguri financiare spectaculoase.…
Horoscop Urania 16-22 noiembrie 2024. Astrologul Urania dezvăluie care sunt zodiile ce vor întâmpina posibile…
Problemele de memorie nu trebuie ignorate, mai ales când apar frecvent și afectează calitatea vieții.…
Vârsta la care o femeie experimentează prima menstruație, cunoscută sub numele de menarhă, poate oferi…
Un număr impresionant de 400.000 de pensionari vor primi o sumă de 1.800 lei în…
Spune adio durerilor articulare de iarnă! Pe măsură ce temperatura scade, mulți oameni experimentează dureri…