Biblioterapia reprezintă terapia prin citit. Foarte multe persoane, folosesc cititul ca să scape de realitatea cotidiană. Deşi nu este o ramură a medicinei alternative, biblioterapia s-a dovedit a fi de folos în cazul oamenilor care treceau printr-un moment greu al vieţii, se simţeau singuri sau pierduţi.
Ella Berthoud şi Susan Elderkin sunt primii biblioterapeuţi, care prescriu anumite cărţi pentru diversele probleme ale oamenilor. Fie că vorbim de o despărţire sau truame majore precum, divorţ, moartea unei persoane dragi, schimbatul joburilor etc. „Întâlnim oameni de tot felul şi le recomandăm 6 până la 8 cărţi pentru a se confrunta cu problemele lor” spune Ella Berhoud.
Faptul că oamenii citesc despre situaţii asemănătoare lor sau se transportă pe ei înşişi într-un univers paralele îi ajută să treacă mai uşor peste problemă.
Beneficiile ştiinţifice ale cititului variază de la protecţie contra maladiei Alzheimer, reduce stresul, ajută oamenii să lupte contra depresiei, îmbunătăţeşte calitatea somnului.
Împreună, cei doi biblioterapeuţi, au avut clienţi cu vârste foarte variate – de la copii de şcoală generală până la pensionari.
Aceştia recomandă câteva titluri pe care le citiţi pentru a avea o stare de bine şi a vă deschide pofta de citit
- Doamna Bovary – Gustave Flaubert
- If this is a Man – Primo Levi
- To Kill A Mockingbird -Harper Lee
- Jitterbug Perfume by Tom Robbins
- Siddhartha by Hermann Hesse