Din cuprinsul articolului
Dintre băuturile alcoolice, berea si vinul sunt cele mai puțin nocive deoarece nu au la baza alcool distilat, coloranti, aditivi si alte substante care ar putea fi daunatoare organismului.
Vinurile seci si demiseci sunt de preferat celor dulci. Acestea nu contin zahar si au, in plus, proprietati antioxidante. Fac bine inimii si nu ingrasa foarte rau. „Caloriile vor veni doar din alcool”, explica doctorul Eduard Adamescu, nutritionist si diabetolog.
Ca sa alegeti un vin de calitate, specialistii va sfatuiesc sa tineti cont de pret si sa va antrenati simturile. „Vinurile ieftine nu sunt, de obicei, vinuri bune. Un vin de calitate costa intre trei si zece euro”, spune Sergiu Nedelea, somelier.
Un vin bun este limpede, are o culoare placuta si miroase apetisant. „Alegeti un vin galben-pai, galben-auriu sau unul de un rosu aprins, rosu-violaceu. Acestea sunt vinuri mai vechi. Feriti-va, in schimb, de cele amarui, cu iz otetit ori de cele extrem de dulci”, va recomanda somelierul Sergiu Nedelea.
Alcoolul, nerecomandat hipertensivilor. Ca sa nu isi piarda din calitati, vinul trebuie asociat corect la mancare. Astfel, pentru preparatele din carne alba alegeti vinuri albe, iar pentru cele gatite cu carne rosie, alegeti vinuri rosii.
Berea este de asemenea obtinuta printr-un proces natural de fermentare, nu are un continut ridicat de alcool si este bogata in vitamina B. O bere buna este limpede, nu foarte acra si nici foarte amara.
In cantitati mici (un pahar-doua), alunga tensiunea nervoasa si inlatura senzatia de oboseala. Cercetatorii afirma ca berea favorizeaza digestia, normalizeaza ritmul cardiac si tensiunea arteriala si creste pofta de mancare. Cei care sufera de hipertensiune trebuie sa se limiteze la berea fara alcool.
Beneficiile celor două băuturi:
Oase puternice: Conform unui studiu realizat de oamenii de știință de la Centrul de Cercetare în Nutriţie Umană şi Anti-îmbătrânire de la Universitatea Tufts din Boston, bărbaţii mai în vârstă şi femeile aflate la menopauză care consumă unul sau două pahare de bere pe zi pot avea oase mai puternice. Acest fapt se datorează în principal conținutului de siliciu pe care berea îl are. | Protejează inima: flavonoidele din vinul roșu scad colesterolul rău din sânge, iar resveratrolul împiedică formarea cheagurilor de sânge prevenind apariția problemelor cardiovasculare. |
Sursă de vitamine: Rapoartele arată că berea are un conținut bogat de vitamine din complexul B, în special vitamina B3 cunoscută și sub denumirea de Niacină, utilă în prevenirea și tratarea depresiilor, durerilor de cap și a colesterolului ridicat. Studiile au arătat că un pahar de 355 de ml de bere conține o cantitate de 1.83 miligrame de Niacină. | Ține bolile la distanță: Procianidinele din vin reduc riscul de diabet de tip 2, cataractă și cancer de colon |
Previne cancerul: Conform unor studii recente, consumul berii fără alcool previne cancerul, contribuie la scăderea riscului de apariţie a trombozelor, are efecte cardio-protectoare, îmbunătăţeşte circulaţia sanguină şi, datorită conţinutului de antioxidanţi, face ca pielea să arate mai tânără, conferindu-i vitalitate.
| Crește speranța de viață: Resveratrolul, considerat cel mai puternic antioxidant cunoscut până acum (de 50 de ori mai puternic decât vitamina E și de 20 de ori mai puternic decât vitamina C), este dovedit a fi și un protector eficient împotriva demenței. Antioxidanții din vinul roșu ar explica de ce speranța de viață a francezilor e mai mare: au o alimentație mai ușoară și cosumă vin în cantități mici
|
Horoscopul zilei de miercuri, 6 noiembrie 2024, spune că nativii din zodic traversează o perioadă…
V-ați uitat vreodată la ceas de mai multe ori în timpul zilei exact la 11/11?…
Într-un nou studiu, oamenii de știință americani au descoperit o legătură între viteza de îmbătrânire…
Medicul nutriționist Mihaela Bilic face o serie de recomandări părinților pentru o imunitate mai bună…
Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a publicat în premieră o listă care cuprinde 17 agenţi…
Sam Parnia, profesor asociat la Langone Medical Center din cadrul Universității din New York, a…