Acest studiu îi reconfirmă beneficiile. Apar dovezi în plus că berea consumată cu măsură are beneficii asupra sănătăţii. Scade riscul apariţiei bolilor cardiovasculare şi produce un bun efect asupra sănătăţii inimii şi vaselor de sânge.
Studiul „Evaluarea efectului consumului de bere asupra hemostazei la subiecţi sănătoşi” validează aşadar un posibil efect pozitiv asupra organismului determinat de consumului moderat de bere.
Realizat la finalul anului 2017, pe un eşantion cu vârste cuprinse între 20 şi 30 de ani clinic sănătoşi, studiul a vizat măsurători privind consumul la o oră de la ingestia berii şi la o lună. Cantitatea de bere a fost de 330 ml bere/zi în cazul femeilor şi 660 ml în cazul bărbaţilor.
Astfel, la o oră de la ingerarea cantităţii de bere, studiul a arătat o reducere medie cu 45% a nivelului PAI-1, inhibitor al procesului normal de distrugere a cheagurilor nou formate, mai ridicată decât în cazul valorilor măsurate la o lună, dar potenţialul efect pozitiv al consumului moderat de bere revelat de studiu rămâne valabil în ambele variante.
Studiul arată că fibrinogenul a avut, de asemenea, tendinţa să scadă după o oră, iar nivelul de homocisteină a scăzut cu 5,7%, un factor care este strâns legat de procesul de ateroscleroză, substratul pe care se grefează activarea coagulării şi formarea patologică a cheagurilor.
Potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, bolile cardiovasculare reprezintă 31% din cauzele de deces la nivel internaţional, la noi în ţară acestea reprezentând chiar principala cauză de deces, cu peste 57% din totalul înregistrat la nivel naţional.
Adoptarea unui stil de viaţă sănătos, care presupune un regim alimentar echilibrat şi exerciţiu fizic constant, poate contribui la prevenirea multora dintre formele bolilor cardiovasculare.