Categories: Stil de viaţă

De ce este bine să consumăm bere și care este cantitatea recomandată. Concluziile specialiștilor din întreaga lume

Berea este o băutură preferată de mulți, când ies în oraș cu prietenii. Cumva, berea leagă prietenii. Iar simpozionul „Beer and Health” de la Bruxelles confirmă: berea consumată moderat se poate încadra într-un stil de viață echilibrat

Cea de-a noua ediție a simpozionului european „Beer and Health” desfășurată recent la Bruxelles a reconfirmat faptul că un consum moderat de bere poate face parte dintr-un stil de viață sănătos și echilibrat. Evenimentul a reunit peste 100 de cercetători europeni și internaționali care au dezbătut diverse tematici privitoare la legătura dintre consumul moderat de bere în raport cu sănătatea.

Printre principalele concluzii ale simpozionului

Berea fără alcool, sursă de carbohidrați și electroliți pentru sportivi

Unul dintre cei mai importanți factori care asigură performanța la nivel sportiv este balanța optimă a fluidelor în corp. Un dezechilibru al fluidelor și mineralelor poate duce la o scădere a performanțelor fizice și cognitive și poate avea efecte majore asupra sănătății.

De aceea, este necesar ca aportul de lichide să fie atent asigurat și monitorizat înaintea, în timpul și după activitatea sportivă. O cercetare a Universității de Științe Aplicate din Austria a studiat în ce măsură berea fără alcool poate fi o variantă pentru refacerea necesarului de lichide pe care organismul le elimină prin transpirație în timpul activităților fizice. Concluziile au fost că berea fără alcool oferă o cantitate suficientă de electroliți și are osmolalitatea (numărul total de particule dizolvate per kilogram de solvent) necesară pentru a fi considerată o băutură izotonică pentru sportivi.

De asemenea, conține o combinație corespunzătoare de carbohidrați, care facilitează recuperarea rapidă după performanța sportivă. Deoarece cantitatea de sodiu din bere, unul dintre electroliții importanți din orice băutură izotonică, nu atinge concentrația reglementată la nivelul Uniunii Europene (460-1150 mg/L), cercetarea a evidențiat că este posibilă funcționalizarea berii fără alcool cu ​​diferite săruri de sodiu pentru a crea o băutură sportivă izotonică integrală. Mai mult chiar, berea îmbogățită cu sodiu a evidențiat proprietăți și mai bune ale gustului în timpul testelor.

Datorită efortului metabolic depus după o probă sportivă sau un antrenament intens, imunitatea sportivului este afectată pe termen scurt sau mediu. Berea fără alcool poate fi o alegere potrivită ca opțiune de rehidratare a sportivilor după antrenament, iar datorită substanțelor antioxidante, favorizează și stimularea apărării antiinfecțioase a organismului. Berea este considerată în multe țări chiar un aliment, pentru că pe lângă faptul că are un conținut de apă de peste 90%, mai conține proteine, aminoacizi, carbohidrați, elemente minerale și vitamine din grupul B, provenite din materia primă din care este fabricată: cereale, hamei, drojdie”, spune dr. Corina Zugravu, Președinte Centrul de Studii despre Bere, Sănătate și Nutriție.

Berea și viața socială

Specialiștii au adus în discuție consumul de bere din punct de vedere social și relațional și au pus accent pe rolul de liant social în condițiile unui consum moderat. Cum berea se numără printre cele mai frecvente alegeri de consum atunci când vorbim despre o ieșire în oraș, a fost dezbătut și rolul pub-urilor în crearea și construirea de identități, apartenențe și de combatere a izolării sociale și a singurătății. Cercetările indică faptul că pub-urile pot oferi oamenilor oportunități de a crea și întreține conexiuni sociale, ceea ce poate contribui la sănătatea, bunăstarea și calitatea vieții.

Organizația Mondială a Sănătății definește consumul moderat de bere ca pe o cantitate de 330 ml/zi în rândul femeilor și 660 ml/zi în rândul bărbaților.

Compoziția corporală diferită dintre femei și bărbați, precum și greutatea corporală medie mai mică, face ca alcoolul să afecteze femeile diferit față de bărbați. Femeile au un procent mai mare de grăsimi în corpul lor și deci un procent mai mic de fluide. Deoarece alcoolul este solubil în apă, se distribuie doar în lichidul corporal. Femeile vor avea, așadar, niveluri maxime mai ridicate de alcoolemie decât bărbații, pentru aceeași cantitate de alcool consumată.

Recent Posts

Aceste zodii intră în cea mai puternică perioadă a vieții lor în 2025

Ar fi frumos dacă viața ar curge mereu ca laptele și mierea, dar din păcate…

20 de minute ago

Spitalul de Recuperare Medicală `Sfântul Sava` – premiat de Capital Top 100 Performeri în Sănătate

La cea de-a doua ediție, gala Capital Performers în Sănătate a acordat aseară un premiu…

30 de minute ago

Simptome ale demenței care apar în viața de zi cu zi. Mulți le ignoră până e prea târziu

Deși pierderea memoriei reprezintă deseori un prim semn al maladiei, demența se mai poate manifesta…

50 de minute ago

Predicția din 1995 a lui Bill Gates care s-a adeverit: de ce nimeni nu a luat-o în serios

În 1995, când Microsoft era încă o companie emergentă, co-fondatorul acesteia, Bill Gates, a participat…

o oră ago

Pacient cu cancer intestinal: ‘Am crezut că am un hemoroid’

Când a fost diagnosticat, Joshua Sanchez suferea de cancer intestinal în stadiul patru. "La început,…

2 ore ago

Excelența în medicină, premiată la Gala Capital. Prof. Dr. Vladimir Ciurea, lider și vizionar în neurochirurgia pediatrică

Ajunsă la cea de-a doua ediție, Gala Capital Performers în Sănătate reprezintă un eveniment la…

2 ore ago

Citeste si: