Din cuprinsul articolului
Beneficiile usturoiului pentru sănătatea organismului sunt multiple, iată câte motive avem să-l consumăm.
Chiar dacă unora le displace mirosul de usturoi, beneficiile usturoiului nu se pot nega. Usturoiul, mai ales cel verde, care apare primăvara, atunci când întreaga natură renaște, este nu doar delicios, ci și un leac vechi de mii de ani, ce ajută în tratarea și prevenirea diferitelor afecțiuni. Eficiența usturoiului în combaterea unor boli se datorează în special conținutului de alicină, substanță cu un puternic efect antibiotic, dar și unui adevărat complex de vitamine (A, B1, B2, C) și substanțe minerale, printre care: fier, sulf, potasiu, fosfor, siliciu, calciu, iod și mangan.
Beneficiile usturoiului: puține calorii, mulți nutrienți
Cu toate că are puține calorii, usturoiul conține mulți nutrienți necesari organismului. Potrivit USDA, cățel de usturoi are doar 4-5 calorii, 0,02 grame proteine și 1 gram carbohidrați. De asemenea, un singur cățel de usturoi are un conținut de: mangan – 2% din consumul zilnic recomandat, vitamina B6 – 2% din consumul zilnic recomandat, vitamina C – 1%, seleniu – 1%, fibre – 0,06 grame.
Datorită proprietăților sale, usturoiul poate preveni răcelile obișnuite și este un supliment alimentar cunoscut pentru întărirea sistemului imunitar. Potrivit unor studii recente, suplimentele pe bază de usturoi au dus la o scădere a răcelilor sezoniere cu 63%, comparativ cu placebo.
De asemenea, durata medie a simptomelor de răceală au fost reduse cu 70%, de la 5 zile în grupurile placebo la numai 1,5 zile în grupurile care au consumat usturoi. Un alt studiu a arătat că luarea unei doze ridicate de extract de usturoi (2,56 grame/zilnic) reduce cu 61% numărul zilelor de boală în cazul gripei sau răcelii.
Aliment anticancerigen
Poate preveni atacul cerebral și infarctul miocardic