Sari la conținut

Beneficiile uimitoare ale gutuilor și frunzele de gutui. Rețeta ceaiului de gutui care reface celule ficatului, scade tensiunea și colesterolul

gutui
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei
reteta de dulceata de gutui

Fructele sunt o parte importantă a unei diete sănătoase. Sunt bogate în nutrienți vitali de care organismul nostru are nevoie pentru a rămâne sănătoși. În timp ce fructe precum mango, portocale, banane, ananas, pepene verde, struguri, măr etc., sunt consumate în mod obișnuit de noi toți, există anumite fructe pe care cei mai mulți dintre noi nu le cunoaștem. Gutuiul este unul dintre acele fructe rare, care sunt încărcate cu nutrienți și vă pot oferi mai multe beneficii pentru sănătate.

Gutuia este practic un fruct parfumat aparținând familiei Rosaceae, care include și mere și pere. Este originar din regiunile temperate calde din Asia de Sud-Vest.

Gutuiul este un fruct de sezon și este disponibil din toamnă până iarnă. Când este copt, acest fruct are o culoare galben-aurie și seamănă cu forma de pară. Are o suprafață neclară care este similară cu cea a piersicilor și o pulpă de culoare galben deschis, nisipoasă, cu mai multe semințe în centru.

Are o aromă de tartă și se consumă rar crud. Este adesea copt sau congelat pentru a-i elimina aciditatea. De fapt, este folosit în rețetele tradiționale din Orientul Mijlociu și regiunile mediteraneene unde este înăbușit cu miel, capră și porc.

Soiul de gutui asiatic, fiind mai moale și mai suculent, este adesea folosit pentru a face conserve și jeleuri. Uneori, este folosit și pentru a conferi aromă plăcintei tradiționale cu mere.

Beneficiile pentru sănătate ale fructelor de gutui

La fel ca majoritatea fructelor, gutuia este bogată în nutrienți precum vitaminele A, B și C, fibre, precum și minerale precum potasiu, cupru, seleniu, zinc, fosfor, calciu, fier și magneziu. Are un conținut scăzut de grăsimi. Valoarea nutritivă bogată a gutuiului o face benefică pentru sănătatea dumneavoastră în următoarele moduri:

1. Proprietăți antiinflamatorii

Fructele de gutui coapte sunt o sursă bogată de vitamina C, contribuind cu aproape 25% din doza zilnică recomandată (DZR). Vitamina C ajută la întărirea imunității și ajută la tratarea afecțiunilor inflamatorii. De asemenea, are proprietăți anti-alergenice.

Fructul și extractul din semințe pot fi folosite pentru a trata dermatita atopică și cistita. Poate fi folosit si la prepararea produselor alimentare pentru persoanele alergice.

2. Ajută la  pierderea în greutate

Fructele de gutui au un conținut scăzut de calorii, dar bogate în fibre alimentare. O porție de 100 de grame de fructe proaspete de gutui crude conține doar 57 de calorii.

De asemenea, are un conținut scăzut de grăsimi saturate, sodiu și colesterol. Toate aceste calități îl fac o alegere uimitoare pentru pierderea în greutate și sănătatea generală.

3. Tratează ulcerele

S-a dovedit că fenolicii prezenți în gutuiul chinezesc sunt eficienți în ameliorarea ulcerului gastric. Sucul de gutui este benefic si pentru persoanele care sufera de ulcer gastric. De asemenea, ajută la tratarea ulcerului peptic, deoarece calmează tractul gastro-intestinal.

4. Tratează afecțiunile de stomac

Gutuiul este un remediu eficient pentru greturile matinale. Gutuiul, atunci când este amestecat cu miere, poate ajuta la tratarea colitei, diareei, constipației și infecțiilor intestinale.

Siropul de gutui este folosit pentru tratarea hemoroizilor.

5. Beneficii antioxidante

Acest fruct se laudă cu proprietăți antioxidante uimitoare datorită prezenței compușilor polifenolici. Acești antioxidanți luptă împotriva radicalilor liberi prezenți în organism, încetinind procesul de îmbătrânire, precum și prevenind bolile cardiovasculare și accidentele vasculare cerebrale.

6. Tratează greața și vărsăturile

Gutuiul fiert sau copt ameliorează greața și vărsăturile. Fiind un bun diuretic, ajută la eliminarea acumulării de lichid.

7. Proprietăți antivirale

Cercetările au arătat că fructele de gutui sunt bogate în proprietăți antivirale.

Substanțele fenolice care se găsesc în gutuiul chinezesc posedă o puternică activitate antigripală, precum și proprietăți antioxidante.

Ajută la protejarea împotriva răcelilor, a gripei și a altor agenți patogeni virali.

8. Scade tensiunea arterială

Fiind bogat în potasiu, fructul de gutui ajută la menținerea hipertensiunii arteriale sub control.

9. Scade nivelul colesterolului

Consumul regulat de fructe de gutui ajută la scăderea LDL sau a colesterolului rău din sânge, menținând inima sănătoasă.

10. Proprietăți anticancerigene

Proprietățile antioxidante ale gutuiului ajută organismul să lupte împotriva radicalilor liberi și să distrugă celulele canceroase maligne. Granulele din pulpa fructelor de gutui conțin compuși astringenți cunoscuți sub numele de taninuri, adică catechina și epicatechina. Acești taninuri vă protejează membranele mucoase de cancer prin legarea de toxine și substanțe chimice care cauzează cancer din colon.

11. Ameliorează stresul

Diferiții antioxidanți din gutui ajută la ameliorarea stresului și la menținerea unei minți calme.

12. Tratează bolile hepatice și oculare

Consumul regulat de gutui este benefic pentru cei care suferă de boli hepatice și oculare. În China, semințele de gutui înmuiate și fierte sunt folosite pentru a prepara un jeleu, care poate calma problemele oculare, durerile de gât și inflamația mucoaselor.

14. Beneficiile semințelor și uleiului de gutui

Semințele de gutui sunt eficiente în vindecarea răgușelii gâtului și a traheei, precum și a altor afecțiuni. Uleiul său previne transpirația, fortifică inima și întărește ficatul și stomacul.

15. Alte beneficii

Sucul de gutui este util în tratamentul bolilor cardiovasculare, afecțiunilor respiratorii, anemiei și astmului. Consumul regulat poate ajuta și în tratamentul tuberculozei, dizenteriei și insuficienței hepatice.

„Gutuile au rol în întărirea inimii, datorită potasiului pe care îl conţin, dar ajută şi la scăderea tensiunii şi a colesterolului, prin substanţele pectice. Prin aceste acţiuni, gutuile previn riscul bolilor cardiovasculare şi a infarctului.

Aceste fructe şi-au dovedit de multe ori utilitatea incredibilă. Cu toate acestea, aplicarea lor nu trebuie să excludă consultul şi recomandarea medicului, mai ales că inclusiv consumul de gutui are contraindicaţii care nu ar trebui neglijate”, comunică Marina Grigore, specialit în apifitoterapie pentru Adevarul.ro.

Rețetă ceai de gutui

Ingrediente:
– 200 g de gutui
– 300 g apă rece

Cum preparăm

Taie mărunt gutuia proaspătă, apoi pune bucățile de gutui la fiert cu 300 ml de apă rece. Lasă să fiarbă 10 minute, stinge focul, pune capacul și mai lasă la infuzat încă 5 minute.

Strecoară ceaiul și bea-l cald, consumând inclusiv bucățile de fruct.

Dacă îl vei consuma în paralel cu gutui proaspete, ajută la stimularea detoxifierii organismului și susține funcția ficatului și a pancreasului.

 

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel