Beneficiile cepei sunt de necontestat. Bogată în minerale precum calciu, magneziu, sodiu, potasiu, seleniu și fosfor, ceapa te scapă de răceli, infecții bacteriene, tuse, probleme respiratorii, astm bronșic.
Ceapa însă te protejează mai ales împotriva cancerului, prin scăderea numărului de celule ADN deteriorate de radicalii liberi.
În același timp, datorită conținutului de compuși de sulf organic ceapa oferă beneficii sănătății. Aminoacizii de sulf se regăsesc atât în proteinele din compozitia cepei, cât și a usturoiului, dar și a ouălor.
Acești aminoacizi specifici, metinoina și cistina, au efect benefic în detoxifierea organismului de metale grele, ajutând, practic, la eliminarea mercurului, cadmiului și plumbului din organism.
Vitamina C din ceapă ajută, la rândul ei, la detoxifierea organismului, iar creșterea consumului de ceapă contribuie la înlăturarea acestor metale grele.
Ceapa este recunoscută, de asemenea, că ține la distanță insectele însetate de sânge.
Specialistii spun, în același timp, că ceapa este un bun remediu pentru persoanele care au un apetit scăzut și pentru cei care suferă de ateroscleroză.
Proprietățile antibacteriene ale cepei sunt însoțite de calitățile sale antifungice.
Ceapa conține flavonoide, compuși ce actionează ca antioxidanți, având nu doar un efect direct antitumoral, ci și proprietăți care stimulează sistemul imunitar.
Bogată în quercitina, datorită acestui antioxidant puternic, ceapa inhibă, de asemenea, apariția cancerului de stomac.
Quercitina din ceapa subtiază sângele, scade colesterolul și contribuie la creșterea colesterolului bun, previne apariția cheagurilor de sânge, ajută împotriva astmului, bronșitelor, febrei și diabetului.