Sari la conținut

Beneficiile rugăciunii. Cum oferă credința îmbunătățiri dovedite pentru sănătatea mentală și fizică

rugaciune
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei
Beneficiile rugăciunii

Beneficiile rugăciunii. Rugăciunea, o practică spirituală veche de secole, nu aduce doar liniște și confort sufletului, ci și o serie de beneficii pentru sănătatea mintală și fizică a practicanților.

Rugăciunea are beneficii psihologice și fiziologice dovedite de numeroase cercetări. Este dovedit științific faptul că persoanele cu credințe religioase puternice raportează cazuri mai puține de anxietate și depresie, au tensiunea arterială mai scăzută, dispun de un sistem imunitar mai bun și se vindecă mai repede în urma unei operații.

Fiecare religie își are propria variantă de rugăciune. În cazul creștinilor ortodocși, rugăciunea inimii „Doamne, Iisuse Hristoase, Fiul lui Dumnezeu, miluieşte-mă pe mine, păcătosul!“ este un dar de la Dumnezeu și ocupă un loc important.

Rugăciunea este modalitatea principală de conectare cu Dumnezeu și, ca atare, poate servi și ca un instrument puternic pentru a face față cu succes experiențelor stresante.

rugaciune
Sursă foto: arhiva doctorulzilei.ro

Beneficiile rugăciunii. Cum oferă credința îmbunătățiri dovedite pentru sănătatea mentală și fizică

Rugăciunea nu este doar o practică spirituală, ci și o sursă de beneficii pentru sănătatea mintală și fizică.

  • Reduce stresul și anxietatea

Rugăciunea oferă un spațiu de refugiu și meditație, contribuind la reducerea nivelului de stres și anxietate. Acest aspect este esențial într-o lume agitată, iar oamenii sunt tot mai interesați să găsească modalități de a-și gestiona mai eficient stările emoționale.

Rugăciunea poate îmbunătăți starea generala de bine, pentru că meditația și alte practici spirituale măresc nivelul de dopamine. Dopamina este un neurotransmițător care se eliberează când simțim placere și fericire. Dopamina mărește emoțiile pozitive, motivația și abilitățile cognitive. Un nivel optim de dopamină poate preveni depresia si anxietatea.

  • Beneficii pentru sănătatea fizică

Studiile au arătat că rugăciunea poate avea un impact pozitiv asupra sănătății fizice, contribuind la scăderea tensiunii arteriale, reducerea riscului de boli cardiovasculare și îmbunătățirea sistemului imunitar. Aceste informații sunt esențiale pentru cei care caută modalități naturale de a-și menține sănătatea.

  • Ajută la o mai bună gestionare a durerii

Potrivit unui studiu al Universitatii de Stat Bowling Green, meditația spirituală sau rugăciunea ajută la scăderea durerilor de cap. Cercetatorii au rugat un grup de participanți care sufereau de migrenă să mediteze 20 de minute zilnic folosind o mantra spirituală, cum ar fi „Dumnezeu este bun. Dumnezeu este pace. Dumnezeu este iubire.” Un alt grup a folosit o mantra neutră, cum ar fi „Iarba este verde. Nisipul este fin.”

Dupa o lună, cei care au folosit mantra spirituală au prezentat mai puține dureri de cap și o toleranță mai mare la durere. Mantra neutră nu a fost de niciun ajutor.

  • Oferă sens și scop

Mulți oameni recurg la rugăciune în căutarea sensului și scopului în viață. Prin rugăciune și credința în Dumnezeu, oamenii nu se simt singuri pe lume. Ei simt că viața lor are un sens real, chiar dacă nu-l descoperă imediat. Credința în divinitate le oferă celor care cred o protecție psihologică, un backup psihologic care le dau certitudinea că, în final, totul va fi bine.

rugaciune meditatie
Sursa foto: arhiva DoctorulZilei

Oamenii care se roagă pentru partenerii lor înșeală mai puțin

  • Conectează oamenii și consolidează relațiile

Prin dezvoltarea unei comunități online sau offline dedicate rugăciunii, cei interesați pot să-și împărtășească experiențele și să găsească sprijin reciproc.

Studiile arată că rugăciunile spuse pentru un prieten sau un partener de viață pot mări capacitatea de iertare, precum si gradul de încredere în relație. S-a descoperit și că cei care se roagă pentru partenerii de cuplu înșeală mai puțin.

  • Creșterea calității vieții

Prin integrarea rugăciunii în viața de zi cu zi, mulți oameni experimentează o îmbunătățire semnificativă a calității vieții. Când oamenii au speranță, viața pare mai frumoasă, indiferent de circumstanțe.

  • Crește autocontrolul

În ceea ce privește autocontrolul, oamenii de știință vorbesc despre un „tipar de rezistență”. Acest lucru presupune că resursele noastre cognitive, la fel ca și cele fizice, au o limită de rezistență. Majoritatea oamenilor au trecut sau trec prin așa ceva. La sfârșitul unei zile mulți oameni nu mai au tăria mentală de a se dedica unui hobby care le face plăcere sau de a face alegeri alimentare sănătoase, de exemplu.

Un studiu german a descoperit ca rugăciunea poate neutraliza oboseala mentală și poate stimula autocontrolul. Cei care au spus o rugăciune înainte de a îndeplini o sarcină solicitantă din punct de vedere mental au dus-o la bun sfârșit fără să dea dovada de epuizare, spre deosebire de cei care nu s-au rugat înainte.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel