Din cuprinsul articolului
Beneficiile neștiute pe care le are oțetul de mere. Oțetul de mere sau oțetul de cidru este un oțet fabricat din suc de mere fermentat și utilizat în sosuri de salată, marinate, vinaigrete, conservanți alimentari și nu numai. Se face prin zdrobirea merelor, apoi stoarcerea sucului. Potrivit cercetărilor, oțetul de mere este unul dintre cele mai populare produse naturale care are beneficii asupra organismului şi nu numai.
Beneficiile neștiute pe care le are oțetul de mere. Poate gestiona nivelul de zahăr din sânge
În ultimii ani au apărut studii care susțin că acest tip de oțet poate scădea și colesterolul, poate elimina grăsimea nedorită din corp și poate contribui la echilibrarea nivelul zahărului din sânge, potrivit Fitandwell.
Nutriționiștii explică tot ce trebuie să știm despre oțetul de mere, pe care unii îl consideră chiar miraculos.
Oțetul de mere este obținut printr-un proces format din două etape. Primul pas constă în expunerea merelor zdrobite la culturi de drojdie, care fermentează zaharurile din fructe și le transformă în alcool.
Mai apoi, se adaugă culturi vii de bacterii, care vor continua procesul de fermentare a alcoolului, transformându-l în acid acetic, acesta fiind principalul ingredient activ din oțet.
În ultimii ani, oțetul de mere și-a câștigat un renume din ce în ce mai bun datorită numeroaselor beneficii pe care le aduce sănătății.
„Oțetul de mere este format în principal din suc de mere. Dar zahărul adăugat se transformă în alcool (proces cunoscut sub numele de fermentație). Apoi bacteria transformă alcoolul în acid acetic. În acest fel, oțetul de mere dobândește celebrul miros puternic și gustul acru”, explică Vic Coppin, expert în nutriție la MuscleFood,
Crește aciditatea stomacului
Aciditatea stomacului este cheia când vine vorba de o digestie bună. Principala substanță din oțet este acidul acetic. Acest acid este cel care conferă oțetului aroma sa puternică, acidă, dar și un nivel ridicat de PH.
De ce creșterea acidității stomacului este un lucru bun? După cum explică Pauline Cox MSc, nutriționist la Wiley’s Finest, oțetul de mere crește aciditatea stomacului.
Cheia pentru o sănătate optimă
”Cheia pentru o sănătate optimă constă în absorbție, iar absorbția începe din stomac. Acidul din stomac poate ucide agenții patogeni, microbii sau bacteriile care intră prin gură.
Un stomac mai puțin acid ne va face vulnerabili la invazia bacteriilor străine și a infecțiilor gastro-intestinale”, arată ea.
Cox spune că că avem nevoie de un stomac foarte acid pentru a descompune proteinele și a absorbi vitaminele și mineralele necesare.
Beneficiile neștiute pe care le are oțetul de mere. Ajută la pierderea în greutate
Potrivit cercetărilor publicate în Journal of Functional Foods, există o legătură dovedită științifică între oțetul de mere și pierderea în greutate.
Un studiu clinic din 2017 a făcut această descoperire după ce a supus participanții unui regim cu mai puțin de 250 de calorii pe zi, pe o perioadă de 12 săptămâni. Jumătate aceștia au băut 15 ml de oțet de mere, în timp ce cealaltă jumătate nu a făcut-o. Rezultatul? Cei din grupul care a băut oțet de mere au pierdut cu aproximativ 3 kg mai mult.
Dar, avertizează Coppin, lucrurile nu sunt atât de simple: „Bând oțet de mere ca remediu rapid nu va ajuta la pierderea în greutate pe termen lung. Scăderea în greutate va avea loc doar dacă aveți un deficit de calorii, cu o dietă echilibrată.”
Poate gestiona nivelul de zahăr din sânge
Pe lângă beneficiile aduse sănătății intestinale, oțetul de mere poate contribui și la scăderea zahărului din sânge, după masă, în special la persoanele cu diabet zaharat de tip 1.
„Acidul acetic din oțet blochează enzimele care ajută corpul să digere amidonul, ceea ce duce apoi la o scădere a zahărului din sânge”, spune Coppin.
Așadar, oțetul de mere poate fi benefic dacă este luat corect. Doar asigurați-vă că luați un oțet de mere de cea mai bună calitate, de preferat nepasteurizat. Oțetul de mere nepasteurizat este o sursă bogată de bacterii benefice, foarte necesară pentru sănătatea intestinală și diversitatea microbiomului, spune Cox.