Ceapa este leguma cea mai consumată legumă datorită gustului și aromei speciale pe care o oferă mâncărurilor. pentru cei ce nu știu, ceapa aduce beneficii miraculoase pentru sănătate. Uite de ce ar trebui să o consumi zilnic.
pentru că este bogată în vitamina C, ceapa poate ajuta la reglarea sănătății imunitare, la producția de colagen și la absorbția fierului. Este, de asemenea, un antioxidant puternic care protejează celulele de moleculele instabile și dăunătoare numite radicali liberi.
Ceapa este bogată în vitaminele B, inclusiv în folat și vitamina B6. Acestea joacă roluri cheie în metabolism, în producția de globule roșii și în funcția nervoasă.
Ceapa este, de asemenea, o sursă bună de potasiu, un mineral care poate ajuta la: funcția celulară, echilibrul lichidelor, transmiterea semnalelor nervoase
funcția renală, contracția musculară.
Beneficiile neștiute ale cepei: E sănătate curată
Mănâncă des ceapă, antioxidanții compuși din această legumă reduce riscul bolilor de inimă
1. Inima
Ceapa conține antioxidanți și compuși care reduc riscul de boli de inimă prin combaterea inflamației și scăderea nivelului de trigliceride și colesterol.
Acestea conțin o cantitate mare de quercetină. Acesta este un antioxidant flavonoid și antiinflamator, care reduce hipertensiunea.
Un mic studiu realizat în 2015 pe 70 de persoane supraponderale cu hipertensiune a arătat că o doză zilnică de 162 mg de extract de ceapă bogat în quercetină poate reduce semnificativ tensiunea arterială sistolică cu 3,6 milimetri de mercur.
De asemenea, un mic studiu realizat în 2014 pe 54 de femei cu SOPC a arătat că consumul a 80-120 g de ceapă roșie crudă pe zi, timp de două luni, a redus nivelul colesterolului total și al colesterolului LDL (rău).
Cu toate acestea, sunt necesare mai multe cercetări privind beneficiile cepei pentru inimă.
2. Antioxidanți
Antioxidanții sunt compuși care inhibă oxidarea, procesul care duce la deteriorarea celulelor și contribuie la boli precum cancerul, diabetul și bolile de inimă.
Ceapa este o sursă excelentă
Iar într-o altă analiză din 2014 a 16 studii separate care au implicat un total de 13.333 de persoane, cercetătorii au sugerat că persoanele cu cel mai mare consum de ceapă au avut un risc cu 15% mai mic de cancer de colon.
Studiile în eprubeta indică faptul că onionina A, un compus care conține sulf în ceapă, reduce creșterea tumorilor și încetinește răspândirea cancerului ovarian. Ceapa conține, de asemenea, fisetină și quercetină, care sunt antioxidanți flavonoizi care inhibă, de asemenea, creșterea tumorilor.
3. Zahărul din sânge
Consumul de ceapă poate ajuta la reglarea nivelului de zahăr din sânge, ceea ce este important pentru persoanele cu diabet sau prediabet.
Un mic studiu realizat în 2010 pe 84 de persoane cu diabet de tip 1 sau 2 a constatat că consumul a 100 g de ceapă roșie crudă a redus semnificativ nivelul de zahăr din sânge la post după 4 ore.
Un studiu din 2020 a arătat că șobolanii diabetici hrăniți timp de două luni cu o dietă cu 5% pulbere de ceapă uscată au avut niveluri reduse de zahăr din sânge la post și niveluri reduse de trigliceride și colesterol.
Lactatele primesc o mare parte din creditul pentru stimularea sănătății oaselor. Dar există și alte alimente, cum ar fi ceapa, care ajută, de asemenea, la susținerea oaselor puternice.
Un mic studiu realizat în 2016 pe 24 de femei de vârstă mijlocie și postmenopauză a constatat că cele care au consumat zilnic 100 ml de suc de ceapă timp de două luni au avut o densitate osoasă și o activitate antioxidantă îmbunătățite.
4. Proprietăți antibacteriene
Ceapa luptă împotriva bacteriilor potențial periculoase, cum ar fi:
Quercetina, pigment natural, extrasă din ceapă poate reduce, de asemenea, creșterea bacteriilor. O analiză a arătat că ar putea inhiba creșterea multor tulpini de bacterii, cum ar fi Helicobacter pylori, un tip de bacterie asociat cu ulcerele gastrice și unele tipuri de cancer ale tractului digestiv. Un alt studiu în eprubetă a arătat că quercetina a distrus pereții celulari și membranele E. coli și S. aureus.
5. Sistemul digestiv
Ceapa este o sursă bogată de fibre și prebiotice, care sunt esențiale pentru o sănătate intestinală optimă.
Prebioticele sunt tipuri de fibre nedigerabile, descompuse de bacteriile intestinale bune. Bacteriile intestinale se hrănesc cu prebiotice și creează acizi grași cu lanț scurt, care:
Consumul de alimente prebiotice poate contribui, de asemenea, la creșterea probioticelor, cum ar fi tulpinile Lactobacillus și Bifidobacterium, care sunt benefice pentru sănătatea digestivă.
Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii „Grigore Alexandrescu” din București va efectua gratuit pe data…
În săptămâna 4-11 noiembrie 2024, Cristina Demetrescu a explicat că intrarea lui Marte în zodia…
La Spitalul Orășenesc Mioveni din județul Argeș a fost realizată o intervenție chirurgicală remarcabilă în…
Începând cu 1 ianuarie 2025, unii pensionari din România vor beneficia de o majorare a…
Meteorologii au emis noi prognoze pentru iarna 2024-2025, care va aduce surprize. Deși vom avea…
Investiția în cercetare-dezvoltare la nivelul industriei farmaceutice inovatoare reprezintă unul dintre factorii majori care contribuie…