Curmalele conțin un procent ridicat de zaharuri, fibre naturale și antioxidanți. Aceste fructe sunt o sursă importantă de minerale (fier, potasiu, magneziu, calciu, mangan, cupru, zinc, fosfor, sulf, seleniu și fluor) și vitamine (vitamina A, complexul B, vitamina K). Curmalele sunt mai bogate în aminoacizi decât merele, portocalele sau bananele.
Curmala este unul dintre cele mai bune energizante naturale. Se recomandă consumul de curmale în perioadele de efort fizic și intelectual, dar și pe timpul iernii pentru întărirea sistemului imunitar, recomandate fiind persoanelor anemice, celor epuizate sau în convalescență, copiilor în creștere. Doar unul sau două soiuri de curmal au o concentrație modestă de fier, restul au un conținut mult mai mare. Acest lucru, împreună cu energia ușor de asimilat, le fac un aliment ideal pentru cei care suferă de anemie și afecțiuni care produc oboseala cronică.
Curmalele îmbunătățesc digestia. Fiind un laxativ natural, tratează diverse tulburări intestinale și ajută la menținerea unei flore intestinale normale. Gama largă de aminoacizi prezenți în aceste fructe neutralizează hiperaciditatea sucului gastric, prevenind astfel arsurile. Consumul regulat de curmale ajută la menținerea unui control asupra ritmului de creștere a organismelor patologice și, prin urmare, la menținerea florei intestinale normale.
Unul dintre principalele avantaje ale consumului de curmale este capacitatea acestor fructe de a menține un sistem nervos sănătos, datorită conținutului bogat de potasiu.
Magneziul conținut de curmale tonifică mușchii și întârzie îmbătrânirea, evitând acumularea deșeurilor alimentare. Curmalele exercită o acțiune benefică și asupra prostatei și rinichilor.
Cercetările susțin că un aport ridicat de potasiu poate să reducă riscul de accident vascular cerebral cu 40%. Fructele ajută la creșterea în greutate, în afecțiunile cardiovasculare și ale cancerului. Curmalele ajută la menținerea stării de sănătate a inimii.
În țările orientale, curmalele sunt considerate cel mai bun supliment alimentar pentru femeile însărcinate și cele care alăptează. Întăresc musculatura uterului, ajută la reducerea hemoragiei post-partum. Curmalele conțin elemente care contribuie la atenuarea depresiei mamelor și îmbogățirea laptelui matern cu elemente necesare creșterii rezistenței copilului la diverse boli și unei dezvoltări armonioase.
Deoarece curmalele conțin fluor, acestea pot ajuta la prevenirea apariției cariilor dentare. O importanță deosebită are conținutul de seleniu, care scade riscul îmbolnăvirilor de cancer și al afecțiunilor cardiace, întărind sistemul imunitar. Studiile au descoperit efecte benefice ale curmalelor în controlul cancerului abdominal, funcționând la fel de bine ca medicamentele specifice acestei afecțiuni.
Curmalele se pot consuma ca atare sau rehidratate. Pasta de curmale se folosește adesea ca înlocuitor pentru zahăr, în diverse preparate. Curmalele se mai pot adăuga în cereale, la micul dejun, sau se pot folosi la prepararea torturilor, a compoturilor și a altor bunătăți. Curmalele uscate se pot măcina și folosi ca făină. Curmalele proaspete au mult mai puține calorii decât cele uscate și conțin cantități mici de vitamina C, care lipsesc din cele uscate. Curmalele proaspete furnizează o energie de 96 kcal/100g iar cele uscate furnizează 248 kcal/100 g.
Datorită consistenței lor cleiose, curmalele nu sunt recomandate copiilor cu vârsta mai mică 1 an, din cauza riscului mare de înec. Totuși, ele pot fi folosite în anumite preparate, ca și îndulcitor, de la vârsta de 6 luni.
Având un conținut ridicat de glucide, acest fruct nu este recomandat diabeticilor.