Din cuprinsul articolului
Motive să consumăm măceșe sunt multe, beneficiile consumului de măceșe fiind incredibile. De ce să le consumăm? Ei bine, este o întrebare al cărei răspuns este unul amplu, căci măceșele sunt pline ce vitamine și alți nutrienți de care organismul are nevoie pentru a funcționa bine.
Beneficiile consumului de măceșe sunt atât de multe, încât este curios cum de nu le dăm atâta importanță pe cât ar merita. Culmea este că se găsesc cam peste tot: la munte, deal și câmpie, și am putea să le culegem pentru a avea pe tot parcusul anului. Măceșele se pot consuma sub formă de ceai, pulbere, capsule, sirop, tincturi, uleiuri, gemuri, sucuri, siropuri.
De asemenea, măceșele sunt de baza și in cosmetica si industria farmaceutica, in plus, este o planta cu proprietati melifere deosebite. Bobitele rosii de macese recoltate in plina toamna sunt printre cele mai puternice imunostimulatoare. De altfel, măceșele au fost folosite de bunicii nostri pentru a-si mentine starea de sanatate pe timpul iernii, și nu numai.
Foarte bune la gust, gemurile, siropurile și sucurile din măceșe au proprietatea de a tonifia organismul si de a-l feri de raceli. Proprietatile curative ale trandafirului salbatic, cum mai este denumit măceșul, au fost confirmate si reconfirmate in numeroase studii medicale, fapt pentru care organele acestei plante sunt utilizate in terapiile naturiste sub diferite forme.
Celulele vaselor sangvine capata elasticitate si permeabilitate deosebita, in urma tratamentelor naturiste cu macese. Capilarele nu se mai sparg usor, impiedicand formarea varicelor inestetice. Preparatele cu macese sunt eficiente si in prevenirea dezvoltarii hemoroizilor. Actiunea tonica este resimtita chiar si de radacinile sensibile ale firelor de par, fapt ce impiedica instalarea fenomenului de alopecie. Așadar, măceșele sunt bune inclusiv în lupta contra căderii părului, fenomen tot mai des întâlnit în ultimul timp atât la femei, cât și la bărbați.
Substantele conținute în macese actioneaza in cel mai profund mod asupra celulelor, inlesnind schimbul de gaze. Procesul metabolic la nivel celular este accentuat si functiile intregului organism sunt imbunatatite. Astfel, metabolismul va fi accelerat.
Datorita aportului mare de vitamine si antioxidanti, macesele asigura functionarea normala a sistemului imunitar. Remediile pe baza de macese sunt tratamente naturale pentru imunitate si pentru tratarea simptomelor virozelor respiratorii. In acest scop, cura cu macese este recomandata mai ales in sezonul rece, cand este binevenita si asocierea cu propolis, miere, polen, catina, ghimbir.
Infuziile de macese si alte remedii sunt prescrise in multe tari pentru efectele lor cardioprotectoare. Consumul frecvent de ceai de macese ajuta la reducerea tensiunii arteriale si la combaterea colesterolului rau. Beneficiile maceselor asupra inimii se datoreaza antioxidantilor, fibrelor si vitaminei C din aceste fructe.
Tot datorită antioxidanților, măceșele au un rol important la neutralizarea stresului oxidativ, ceea ce inseamna incetinirea procesului de imbatranire celulara. Astfel, consumat in mod frecvent, ceaiul de macese protejeaza organismul de boli degenerative. De asemenea, acest remediu ajuta la mentinerea unui aspect sanatos si frumos al pielii pentru mai mult timp. Care este explicatia? Ei bine, continutul mare de vitamina C stimuleaza sinteza colagenului, ceea ce asigura fermitate si elasticitate pielii. Astfel, pielea își păstrează elasticitatea și prospețimea chiar și la vârste mai înaintate.
Vitamina C din macese ajuta si la cresterea colagenului care intra in structura oaselor, muschilor si articulatiilor. De aceea, remediile pe baza de macese sunt utile in prevenirea si ameliorarea bolilor reumatismale. Potrivit unor studii, pudra de macese, administrata in cure repetate, are efecte benefice in reducerea durerilor si altor simptome din poliartrita reumatoida.
Michel de Nôtre-Dame, cunoscut sub numele de Nostradamus, și-a publicat lucrarea „Profețiile” în 1555, o…
Horoscop 22 noiembrie 2024. ZODIA care are parte de o schimbare. Gemeni: astăzi, s-ar putea…
Un obicei simplu îmbunătățește sănătatea cognitivă și întinerește creierul. Timpul ne ajunge din urmă pe…
Potrivit unui nou studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea Loughborough, publicat în revista Temperature,…
Astrologii prezic un sfârșit de an încărcat de oportunități pentru un număr restrâns de privilegiați.…
Lidia Fecioru, bioenergoterapeut, a propus un leac pentru ciocurile din călcâie. După spusele ei, ciocurile…