Categories: Ştiri sănătate

Beneficiile legumelor crucifere. Efect anti-cancer, antiinflamator și antioxidant

Din cuprinsul articolului

Cruciferele fac parte din categoria superalimentelor. Superalimentele sunt, cu alte cuvinte, alimente ce conțin cantități mai mari de vitamine, minerale și alte substanțe nutritive esențiale, decât în mod obișnuit. De asemenea, acestea au proprietăți multiple penru organism, precum cele antioxidante, potrivite pentru lupta împotriva multor afecțiuni. 

Legumele crucifere sunt în topul celor mai sănătoase alimente pentru organism. Acestea conțin o multitudine de nutrienți care nu trebuie să lipsească niciodată din alimentația noastră.

De la vitamine până la cele mai complexe minerale, cruciferele îți pot ajuta organismul să lupte împotriva celor mai temute boli, precum cancerul.

Beneficiile legumelor crucifere

Patricia Rusu, nutriționist, dezvăluie pe o rețea de socializare uimitoarele beneficii ale legumelor crucifere și, de asemenea, de ce este necesar să le incluzi în alimentație.

„Legumele crucifere conțin glucozinolați. Glucozinolații vin în multe arome diferite și dau naștere la diferiți izotiocianați. Sulforafanul este un tip de izotiocianat.

Broccoli, în special, este una dintre cele mai concentrate surse de sulforafan. De fapt, mugurii de 3 zile conțin de 10-100 de ori mai multă glucorafanină decât planta matură. Cu toate acestea, dintre toate legumele crucifere, varza de bruxelles are cea mai mare sursă concentrată de glucozinolați.

Sulforafanul este, de asemenea, un antiinflamator puternic. În plus, sulforafanul conține o concentrație ridicată de antioxidanți și este un compus puternic anti-cancer.

 

SFAT! Adăugați 1/2 linguriță de semințe de muștar măcinate la legumele crucifere fierte. Fitochimicalele precum sulforafanul sunt sensibile la căldură și se degradează atunci când sunt fierte. Semințele de muștar oferă o anumită enzimă pe care o pierdem în timpul gătitului.

Verdețurile și varza sunt toate bogate în carotenoizi liposolubili numiți luteină și zeaxantină, care protejează ochii noștri de radicalii liberi și absoarbe excesul de lumină albastră și UV dăunătoare.

Frunzele verzi închise la culoare sunt, de asemenea, surse excelente de vitamina K, vitamina B6, folat, calciu biodisponibil și fier.

În timp ce atât varza roșie, cât și cea verde conțin glucozinolați, varza roșie are un pumn mai mare, deoarece conține și antocianine, compusul responsabil pentru producerea pigmentului său roșu-violet”, recomandă Patricia Rusu, nutriționist.

Recent Posts

Horoscop rune 4-10 noiembrie 2024: Zodia care primește o veste neașteptată

Horoscop rune 4-10 noiembrie 2024. Săptămâna următoare promite să fie una intensă pentru toate zodiile,…

2 ore ago

Avertismentul unui medic: Acest tip de cartofi te pot ucide. Cum îi recunoști

Un medic din Singapore trage un semnal de alarmă cu privire la consumul de cartofi…

3 ore ago

Angela Similea și-ar fi pierdut casa din cauza datoriilor. Unde a ajuns să locuiască artista

La 78 de ani, Angela Similea trece printr-o perioadă dificilă. După moartea celui de-al patrulea…

3 ore ago

Dana Budeanu s-ar fi căsătorit în secret cu fiul unui politician influent

Potrivit unei serii de dezvăluiri surprinzătoare Dana Budeanu, cunoscută pentru opiniile sale controversate, ar fi…

4 ore ago

Trucul care te ajută să previi formarea mucegaiului în borcanele de zacuscă

Zacusca ta se poate menține proaspătă mai mult timp! Află cum să previi formarea mucegaiului…

4 ore ago

Aceste pensii vor fi recalculate după o nouă formulă – ce sume vor primi în plus beneficiarii

Parlamentul a adoptat o nouă formulă de recalculare pentru pensiile militare, promițând creșteri semnificative pentru…

5 ore ago

Citeste si: