Sari la conținut

Beneficiile comune ale cafelei și ceaiului: Furnizează antioxidanți puternici

Cafea si ceai
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei
Beneficiile comune ale cafelei și ceaiului pentru constipație

Deși consumul excesiv de cofeină prin cafea sau ceai poate avea efecte secundare, cercetările arată că, în general, consumul pe termen lung și moderat de ceai sau cafea poate aduce beneficii sănătății în diferite moduri.

Consumul de cafea și ceai furnizează compuși vegetali, care a fost legat de beneficii precum reducerea riscului unor boli și protecția împotriva morții premature.

Atât ceaiul, cât și cafeaua conțin cofeină, care poate îmbunătăți funcția creierului, sprijinind vigilența, memoria și concentrarea.

Studiile sugerează că un consum regulat de ceai și cafea poate reduce riscul unor boli cronice, cum ar fi diabet, boli de inimă și unele tipuri de cancer.

Furnizează antioxidanți puternici: Ceaiul și cafeaua sunt surse excelente de antioxidanți. Aceștia acționează prin neutralizarea radicalilor liberi din organism, care se formează în mod natural ca răspuns la exerciții fizice, fum, poluare, raze ultraviolete (UV) și alte expuneri.

Radicalii liberi se pot acumula și pot duce la o stare de stres oxidativ, care dăunează celulelor favorizând apariția unor boli. Prin neutralizarea radicalilor liberi, antioxidanții pot ajuta la prevenirea bolilor.

Cafeaua conține peste 1.000 de compuși bioactivi. De exemplu, cafeaua este plină de polifenoli, cum ar fi acidul clorogenic, care s-a dovedit a avea proprietăți antioxidante, anticancerigene, antidiabetice, antiinflamatorii și antihipertensive.

Unul dintre cei mai cunoscuți antioxidanți din ceai este galatul de epigalocatechină (EGCG), un tip de catechină (compus chimic) concentrat în special în ceaiul verde.

EGCG are puternice efecte antioxidante si antiinflamatorii.

Ceaiul verde: conține flavonoli precum quercetina, miricetina, kaempferol, acidul clorogenic, acidul cumarilchinic și teogalina, toate având proprietăți de protecție celulară.

Ceaiul negru: este bogat în compuși care promovează sănătatea, inclusiv antioxidanți polifenoli, cum ar fi tearubiginele și teaflavinele, care conferă ceaiului negru culoarea maro închis și aroma ușor amară.

Protejează împotriva bolilor cronice: Deoarece cafeaua și ceaiul conțin compuși care protejează sănătatea, consumul lor regulat poate reduce riscul de a dezvolta mai multe afecțiuni. De exemplu:

Ceaiul protejează împotriva unor afecțiuni de sănătate

  • Consumul de cafea este legat de un risc mai scăzut de diabet de tip 2, boala Parkinson, gută și boli hepatice, cum ar fi boala ficatului gras și cancerul de ficat.
  • De asemenea, ceaiul protejează împotriva unor afecțiuni de sănătate, cum ar fi boala coronariană, diabetul de tip 2 și accidentul vascular cerebral.
  • Atât cafeaua, cât și ceaiul par să protejeze împotriva anumitor tipuri de cancer și a diabetului de tip 2.

S-a demonstrat că consumul de cafea și ceai, înainte și după un diagnostic de diabet, reduce semnificativ riscul de deces, citează Capital.

Beneficii nebănuite ale consumului de ceai și cafea:

  • Consumul de cafea și ceai ar putea proteja și împotriva demenței. Un studiu care a inclus datele a 365.682 de persoane a constatat că cei care au băut cafea și ceai separat sau în combinație au avut un risc mai mic de demență și accident vascular cerebral.
  •  Ajută longevitatea:  potrivit studiilor, încorporarea cafelei sau a ceaiului în dietă vă poate ajuta să vă creșteți șansele de a trăi o viață mai lungă și mai sănătoasă. Studiile au arătat că persoanele care consumă în mod regulat cafea și ceai au un risc mai mic de a muri din orice cauză.

Beneficii cafelei

Pe lângă beneficiile cunoscute ale ceaiului, cafeaua are și ea efecte unice asupra sănătății. De exemplu, cercetările au arătat că este bună pentru sănătatea ficatului și poate proteja împotriva unor afecțiuni ale ficatului, inclusiv boala ficatului gras și cancerul hepatic.

  • Concentrația mare de antioxidanți a cafelei, cum ar fi acidul clorogenic, poate reduce inflamația, protejează împotriva fibrozei și poate reduce acumularea grăsimii în ficat.
  • Acest lucru poate sprijini sănătatea generală a ficatului și poate proteja împotriva bolilor hepatice.
  • Datorită conținutului mai mare de cofeină, cafeaua poate fi o alegere mai bună pentru creșterea performanței atletice și a nivelului de energie.
  • S-a demonstrat că consumul de cafea îmbunătățește performanța atletică, inclusiv timpul de reacție, puterea și capacitatea aerobă.

Beneficiile ceaiului

beneficiile ceaiului
Sursă foto: arhivă doctorulzilei.ro

Ceaiul are beneficii unice pentru sănătate, inclusiv stimularea sănătății mintale. De exemplu, ceaiul verde conține un aminoacid numit L-teanină, care s-a dovedit că are proprietăți anti-stres și anti-anxietate.

L-teanina interacționează cu sistemul nervos central prin modularea anumitor căi și receptori ai creierului pentru a reduce stresul și anxietatea.

Concentrația mare de L-teanină a ceaiului verde îl poate face eficient pentru reducerea simptomelor de anxietate și a hormonilor de stres și pentru a proteja împotriva depresiei.

O analiză a opt studii a constatat că ceaiul verde a fost asociat cu un risc redus de simptome depresive.

Concluzie cercetare: persoanele care nu consumau ceai și cafea, persoanele care consumau 2 căni de ceai plus 2 căni de cafea pe zi au avut un risc cu 21% mai mic de deces cauzat de cancer. Persoanele care au băut 3 căni de ceai plus cel puțin 4 căni de cafea pe zi au avut un risc cu 24% mai mic.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel