Beneficiile armurariului, planta din care este extrasă silimarina

Ce conține, în ce doze este recomandată și ce beneficii are pentru susținerea sănătății

De multe ori, cele mai eficiente remedii se găsesc în natură, iar armurariul nu face excepție de la această regulă. Denumit științific Silybum marianum, armurariul nu este altceva decât planta cunoscută popular sub denumirile ”ciulin” sau ”scai pestriț”. Introdusă în rutinele ce vizează sănătatea ficatului și nu numai, această plantă are multiple beneficii pentru sănătate, datorită conținutului în silimarină.

Ciulinul își are originile în Europa de Sud și preferă solul uscat. În țara noastră, se regăsește din belșug în zona câmpiei Dobrogei și este utilizat în alimentație, dar și sub formă de supliment alimentar. Află totul despre proprietățile sale, despre dozele recomandate, despre perturbările în care este recomandat complementar tratamentelor alopate, dar și despre modul de administrare și eventualele precauții, în cele ce urmează:

Ce este armurariul și ce substanțe conține

Armurariul, cunoscut și drept ”scai pestriț”, este o plantă cunoscută pentru efectele sale benefice asupra sănătății.Utilizat pentru susținerea sănătății hepatice, compusul principal regăsit în Armurariu este silimarina.

În zilele noastre, armurariul se cultivă cu precădere pentru obținerea compusului principal, silimarina, un complex de bioflavonoide (silibina, silicristina și silidiamina) cu rol hepatoprotector, antioxidant și de susținere a sintezei normale de compuși cu caracter antioxidant (glutation și superoxid dismutaza). Acestea au rol hepatoprotector, antioxidant și crește producția naturală de glutation și de superoxid dismutază.

Fun fact: Armurariul este și floarea oficială a Scoției și o inspirație atât pentru artiștii locali, cât și pentru poeți.

Beneficiile extractului de armurariu și al principiului activ conținut – silimarina pentru sănătate

Silimarina provenită din extractul de armurariu este cunoscută pentru proprietățile sale antioxidante, antivirale și antiinflamatoare. Medicina tradițională folosea acest extract pentru tratarea afecțiunilor ficatului și ale vezicii biliare, pentru a stimula producția laptelui matern dar și ca remediu pentru eventualele perturbări în funcționarea normală a ficatului rezultate în urma mușcăturilor de șerpi veninoși sau a ingestiei de alcool și substanțe otrăvitoare. Știința confirmă mai multe beneficii ale extractului de armurariu si al principiului activ continut – silimarina:

Hepatoprotector

Extractul de armurariu se folosește adesea datorită rolului său hepatoprotector. Acesta se folosește ca terapie complementară în cazul persoanelor care suferă de diferite afecțiuni ale ficatului, precum steatoza hepatică alcoolică sau non-alcoolică, hepatita sau chiar ciroza. Silimarina este folosită și pentru a proteja ficatul de diferite tipuri de toxine și pentru a susține regenerarea celulară.

Cercetările medicale au demonstrat că același extract poate îmbunătăți funcția hepatică, atunci când este administrat ca supliment alimentar pentru ficat, având acțiune în reducerea procesului inflamator local. Acest lucru se întâmplă datorită funcției antioxidante a silimarinei, care neutralizează acțiunea radicalilor liberi produși în timpul metabolizării diverselor tipuri de compuși.

Suport în reducerea declinului al declinului mental asociat înaintării în vârstă

Armurariul a fost folosit ca remediu pentru afecțiuni neurologice precum Alzheimer sau Parkinson. Proprietățile sale antiinflamatoare și antioxidante au rol neuroprotector și pot contribui la prevenția declinului funcțiilor cognitive asociate cu înaintarea în vârstă. În urmă studiilor derulate, silimarina din extractul de armurariu a demonstrat că are abilitatea de a preveni stresul oxidativ la nivelul celulelor creierului, iar acest lucru ar putea ajuta în prevenția declinului mental.

Adjuvant în tratarea dislipidemiei

Ciulinul de lapte poate fi utilizat în tratarea dislipidemiei, deoarece are un efect hipolipidemic. De asemenea, completarea tratamentului alopat cu suplimente pe bază de armurariu reduce riscul dezvoltării diabetului zaharat, datorită efectului său de modulare a glucozei. Mai mult decât atât, combinația terapiei alopate administrate în tratamentul dislipidemiei cu ciulinul de lapte s-a dovedit mai eficientă în modificarea tuturor parametrilor profilului lipidic decât administrarea individuală a metodelor de tratament, conform unui studiu din 2020.

Protector al sistemul osos – previne osteoporoza

Pierderea progresivă a masei osoase rezultă în apariția osteoporozei, o afecțiune care se manifestă prin reducerea densității osoase, dureri și predispoziție la fracturi. Armurariul testat experimental și pe animale stimulează mineralizarea oaselor și are un potențial rol preventiv pentru pierderea masei osoase. Studiile sugerează și că ar putea fi util în terapia pentru prevenția sau împiedicarea pierderilor osoase asociate menopauzei.

Remediu complementar în tratarea cancerului

Efectele antioxidante ale silimarinei provenite din armurariu ar putea avea efecte anticancerigene. Pe lângă asta, același extract ar putea fi util în reducerea efectelor secundare pe care le întâmpină pacienții care se tratează de cancer.

Adjuvant în tratarea acneei

Acneea este o afecțiune cronică inflamatorie a pielii. Deși nu prezintă riscuri de complicații, poate lăsa semne la nivelul epidermei. De altfel, este dureroasă și poate afecta sănătatea emoțională. Studiile corelează apariția acneei cu stresul oxidativ. Datorită rolului antioxidant și antiinflamator al armurariului, acesta poate fi administrat ca supliment alimentar sau adjuvant în tratarea acestei afecțiuni. Un studiu desfășurat pe o perioada de 8 săptămâni a arătat că asocierea silimarinei din extractul de armurariu cu terapia alopată utilizată în acnee a condus la rezultate pozitive comparativ cu administrarea doar a tratamentului alopat.

Echilibrează nivelul glicemic în rândul persoanelor care suferă de diabet

Extractul din armurariu poate fi utilizat complementar în gestionarea diabetului de tip 2. Unul dintre compușii pe care îi conține acționează precum medicamentele antidiabetice și îmbunătățește sensibilitatea la insulină, spun studiile, scăzând, totodată, nivelul de zahăr din sânge. De altfel, s-a constatat că persoanele care consumă în mod regulat silimarină experimentează o scădere a nivelului glicemiei și  hemoglobina glicozilata. Mai mult decât atât, proprietățile antioxidante și antiinflamatoare ale armurariului reduc riscul evoluției diabetului și pe cel al apariției complicațiilor asociate, precum sunt afecțiunile renale.

Extractul de Armurariu util în tratamentul complementar al diverselor afecțiuni

Datorită bioflavonoidelor din componența sa, extractul de armurariu este un remediu complementar tratamentelor alopate pentru o serie de afecțiuni:

  • Consumul ridicat de alcool– extractul de armurariul contribuie la susținerea funcțiilor de regenerare hepatică
  • Ciroza– datorită rolului antioxidant și antiinflamator, extractul de armurariu ajută la regenerarea funcției hepatice și este adesea recomandat ca adjuvant, complementar tratamentelor alopate și terapiilor precum radioterapia.
  • Alte tipuri de cancere, inclusiv cancerul de piele– datorită efectelor de combatere a acțiunii radicalilor liberi și de reducere a inflamației, armurariul completează tratamentele anti-cancer agresive, pentru a readuce echilibrul privind starea de sănătate hepatică
  • Afecțiuni hepatice– rolul hepatoprotector al silimarinei ajută la refacerea celulelor hepatice și stimulează vindecarea acestora.
  • Diabetul– extractul de armurariu echilibrează nivelul glicemiei și sensibilitatea la insulină.
  • Afecțiunile cardiovasculare– extractul de armurariu are rol cardioprotector, datorită efectului său de a crește nivelul colesterolului bun HDL, dar și proprietății de a reduce presiunea arterială.

Administrarea extractului de armurariu: forme de administrare și doză zilnică recomandată

Alimentația dezechilibrată, consumul de alcool, fumatul, stilul de viață sedentar, expunerea la factori de stres, dar și administrarea anumitor tratamente medicamentoase pot afecta sănătatea ficatului și nu numai. Armurariul vine în sprijinul funcției hepatice și are o serie de numeroase alte beneficii pentru sănătate. Însă, la fel ca în cazul tuturor suplimentelor alimentare e important să ții cont de câteva reguli în ceea ce privește administrarea.

Forme de administrare ale extractului de armurariu

Armurariul se găsește sub formă de pulbere și tinctură. Acestea stau, însă, la baza altor preparate:

  • Infuzia de armurariu se prepară adăugând o linguriță de fructe proaspete, mărunțite, în 250 ml de apă. Preparatul se lasă 10 minute la infuzat, în vas acoperit, după care se strecoară cu ajutorul unei site. Se pot consuma două căni zilnic, înainte de masă.
  • Pulberea de armurariu se obține prin măcinarea fructelor de ciulin. Se administrează de trei ori pe zi, cu 15 minute înainte de masă, în cantitate mică (un vârf de cuțit), după care se bea un pahar cu apă.
  • Infuzia combinată cu armurariu se prepară prin macerare peste noapte, cu o linguriță de pulbere de armurariu și 100 ml de apă. După strecurare, se completează lichidul cu 100 ml de apă fiartă, se lasă la infuzat 15 minute, se strecoară din nou și se consumă de trei ori zilnic, înaintea meselor.
  • Tinctura de armurariu se obține prin măcinarea a 50g de fructe de armurariu și macerarea acestora în 250 ml de alcool pur cu o concentrație de 70 de grade. Preparatul se macerează timp de 10 zile la temperatura camerei, într-un vas închis ermetic. Ulterior, se strecoară prin sită cu tifon. Se consumă 10-15 picături înainte de fiecare masă, timp de 20 de zile, pentru o cură completă.
  • Cataplasma cu armurariu se obține prin umezirea cu apă caldă a pulberii de armurariu și poate fi folosită cutanat, pentru tratarea inflamațiilor pielii.

Administrarea comprimatelor cu armurariu și silimarină

În ceea ce privește administrarea comprimatelor cu armurariu sau a celor cu silimarină, indicațiile de administrare și doza zilnică recomandată se găsesc în capitolul dedicat din pachetul de instrucțiuni. Suplimentele naturale cu armurariu și silimarină se administrează cu precădere în completarea tratamentelor pentru ficat gras sau ficat mărit.

Un studiu publicat în National Library of Medicine arată că extractul de armurariu standardizat în silimarină și fosfolipidele esențiale au o acțiune sinergică. Astfel, complexul natural rezultat în urma asocierii fosfatidilcolinei cu silibina (compusul activ dominant al silimarinei) facilitează absorbția celor doi compuși atât la nivel intestinal, cât și în circulația sangvină.

În cazul suplimentelor cu silimarină, doza zilnică recomandată variază în funcție de vârstă și de scopul administrării și se încadrează, de regulă, în intervalul 200 – 400 mg, în funcție de recomandările medicului specialist în hepatologie. În funcție de situație, iată cum poate arăta o schemă de tratament:

  • Administrare silimarină pe termen lung– câte două comprimate cu 70 mg silibină administrate de două sau trei ori pe zi, timp de minimum 3 luni, înaintea meselor principale;
  • Administrare preventivă silimarină– pentru prevenție, administrarea a două comprimate zilnic, înainte de masă, este suficientă;

Contraindicații și precauții ale extractului de armurariu

Efectele secundare care pot apărea în urma administrării extractului de armurariu sunt rare.

În ceea ce privește precauțiile extractului de armurariu pot fi rezumate astfel:

  • Extractul de armurariu nu se administrează în cazul în care pacientul are alergie sau hipersensibilitate la oricare dintre componentele produselor care le conțin.
  • Armurariul și silimarina nu sunt recomandate femeilor care suferă de diferite afecțiuni ce au la bază un dezechilibru al hormonilor sexuali feminini.
  • Extractul de armurariu poate modifica activitatea enzimelor ce metabolizează anumite medicamente, astfel că se recomandă informarea medicului curant.

Atunci când urmezi un tratament alopat care poate afecta funcția hepatică, este important să discuți cu medicul tău despre utilizarea suplimentelor alimentare ce conțin extract de armurariu. Acestea pot veni în completarea tratamentelor alopate, prescrise de către medicul specialist.

Sursă foto: Pexels, Unsplash

Recent Posts

Prof. Dr. Vlad Ciurea, despre creier: La fel ca inima, acest organ complex nu se oprește niciodată

Prof. Dr. Vlad Ciurea, unul dintre cei mai renumiți neurochirurgi din România, explică cum funcționează…

9 minute ago

Dimineți reci și temperaturi sub zero grade, dar apoi… Vezi prognoza meteo pentru următoarele două săptămâni

Dimineți reci și temperaturi sub zero grade, dar apoi... Vezi prognoza meteo pentru următoarele două…

40 de minute ago

Durerile de picioare. Ce afectiuni GRAVE pot semnala?

Durerile de picioare nu trebuie ignorate, mai ales dacă persistă de ceva timp, pot semnala…

o oră ago

Carmen Harra: Următorul președinte al SUA va fi o femeie. Nu baţi un Dragon în Anul Dragonului!

Carmen Harra a lansat o previziune: viitorul președinte al Statelor Unite nu va fi doar…

2 ore ago

Ce se întâmplă dacă arunci sare în toaletă noaptea?

Secretul pentru a curăța toaleta pe timp de noapte - Atunci când vine vorba de…

2 ore ago

Horoscop Cristina Demetrescu. Viața unei zodii se schimbă radical după 5 Noiembrie

Cristina Demetrescu anticipează importante schimbări în ceea ce privește zodiile începând cu 5 noiembrie. Marte…

2 ore ago

Citeste si: