Din cuprinsul articolului
Un stil de viață echilibrat are la bază, bineînțeles, o alimentație sănătoasă. În ultimii ani, tot mai multe persoane fac schimbări alimentare, iar acest lucru nu este întâmplător. Alimentația este un factor esențial în menținerea sănătății generale, în prevenirea afecțiunilor, dar și stimularea vindecării naturale a organismului. Iată care sunt beneficiile alimentației sănătoase și cum să o adopți.
Alimentația sănătoasă asigură rezistența organismului împotriva factorilor dăunători, atât interni cât și externi. Sistemul imunitar este responsabil pentru protecția naturală a organismului și, de asemenea, este elementul ce determină vindecarea rapidă sau lentă a organismului. Acesta poate fi stimulat prin alimentație, fiind principala sursă de substanțe nutritive esențiale pentru un organism rezistent.
Pe lângă aceste beneficii, alimentația asigură aportul zilnic de energie și longevitatea organismului.
Beneficiile alimentației sănătoase și cum să o adopți
Cori Grămescu, expert în nutriție și fitness, explică de ce este important să avem o alimentație sănătoasă și cum acest lucru ne poate ajuta chiar să menținem o siluetă ideală.
„Îmi aduc aminte cum gătea odinioară bunica și cum, acum, și eu încerc să-i calc pe urme cât de des pot. Planul era simplu. Mergea la piață, cumpăra ingredientele de care avea nevoie, prepara mâncarea și asta era tot. Carne, legume, condimente, brânzeturi erau elementele de bază și felul în care le combina ținea de propria ei creativitate. Azi, cu fiecare ocazie, fac la fel. Da, cu siguranță mănânc mult și-n oraș, dar chiar și-atunci aplic principiile după care mă ghidez și-acasă: vreau să fie bun, sănătos, simplu, ceva ce, dacă aș vrea, mi-aș putea face și eu.
Faptul că citim tot mai mult despre mâncarea sănătoasă vs. mâncarea procesată nu e întâmplător pentru că mâncarea ar trebui să fie simplă, sezonieră, gustoasă și, pe cât posibil, să nu rezulte în urma unor procese tehnologice complexe așa cum se întâmplă acum. Când în mâncare intervine… ingineria, deja situația devine ciudată pentru că, dacă am încerca să redăm anumite alimente în casele noastre fără să avem la îndemână procedeele complicate, treaba asta nu ne-ar reuși.
În plus, mâncare procesată, pentru că nu e firească pentru organismul nostru, îi pune acestuia bețe în roate și, deci, avem de-a face cu o potențială proastă funcționare a lui sau încetinire a proceselor obișnuite și firești prin care trece. De aceea, dacă obișnuiești să consumi mâncare procesată (fast food, chips, sucuri acidulate etc) în defavoarea alimentelor naturale, iată câteva motive pentru care ar trebui să te gândești mai bine la alegerile tale.
Când mănânci sănătos:
- dormi mai bine.
- ai mai puține dureri de cap.
- ai o digestie mai bună.
- ai mai multă energie.
- pierzi în greutate”, scrie Cori Grămescu.