Din cuprinsul articolului
Fructul delicios cu beneficii uimitoare. Potrivit cerctătorilor de la Universitatea din California, consumul regulat de căpșuni poate îmbunătăți sănătatea cardiometabolică.
Sănătatea cardiometabolică se referă la bunăstarea generală a inimii și a vaselor de sânge, precum și la cât de eficient organismul gestionează metabolismul, inclusiv nivelul zahărului din sânge și al colesterolului.
Cercetătorii sugerează că consumul între una și patru căni de căpșuni pe zi poate aduce beneficii semnificative pentru sănătate. Mai mult, căpșunile proaspete, congelate sau liofilizate sunt toate eficiente.
Fructul care poate încetini bolile de inimă și îmbătrânirea creierului
Studiul, publicat în revista Critical Reviews in Food Science and Nutrition, a arătat că consumul regulat de căpșuni nu numai că scade colesterolul, dar ajută și la reducerea inflamației, care este un factor cheie al bolilor de inimă.
Cercetătorii au revizuit datele din 47 de studii clinice și 13 studii observaționale publicate între 2000 și 2023.
Descoperirile lor indică faptul că căpșunile ajută la scăderea nivelului de colesterol rău și a trigliceridelor, reducând în același timp inflamația, o îmbunătățire care promovează o sănătate cardiovasculară mai bună și o reducere a riscului de boli de inimă.
Cercetătorii au descoperit, de asemenea, că beneficiile căpșunilor se extind dincolo de sănătatea inimii. Căpșunile pot susține sănătatea creierului prin întârzierea declinului cognitiv și prin protejarea împotriva demenței.
Căpșunile, beneficii uimitoare pentru sănătate
Beneficiul căpșunilor pentru sănătatea creierului se datorează în mare parte flavonoidelor fructelor, care ajută la combaterea stresului oxidativ. Stresul oxidativ apare atunci când radicalii liberi nocivi, care sunt molecule instabile produse în timpul proceselor celulare normale, se acumulează în organism. Acești radicali liberi pot deteriora celulele, proteinele și ADN-ul, contribuind la îmbătrânire și la boli precum demența. Prin reducerea acestor daune, căpșunile pot ajuta la menținerea funcției cognitive și la menținerea creierului ascuțit pe măsură ce îmbătrânim.
Căpșunile sunt, de asemenea, pline de fitonutrienți benefici, cum ar fi polifenolii, care au proprietăți antioxidante și fibre, care susțin sănătatea inimii și digestia. Căpșunile sunt, de asemenea, bogate în vitamina C, mangan și alți micronutrienți care ajută la nivelul de energie, la funcționarea creierului și la tensiunea arterială.
În plus, căpșunile oferă o creștere excelentă a sistemului imunitar. Cu conținutul lor ridicat de vitamina C, doar o ceașcă vă satisface întregul necesar zilnic pentru acest antioxidant esențial – un adaos excelent în timpul sezonului de răceală și gripă!