Dieta mediteraneană, bogată în nuci, fructe de mare, cereale integrale şi legume, a fost legată de o serie de beneficii pentru sănătate, un studiu recent separat sugerând că persoanele care urmează această dietă au prezentat un risc redus de a dezvolta demenţă mai târziu în viaţă.
În cel mai recent studiu, publicat în revista Heart, cercetătorii au ajuns la concluzia că această dietă ar putea reduce cu 24% riscul femeilor de a dezvolta o boală cardiovasculară. Oamenii de ştiinţă au strâns informaţii din toate studiile anterioare despre femeile care au adoptat o dietă mediteraneană, bolile cardiovasculare şi riscul acestora de a muri în timpul perioadei de monitorizare.
Astfel, au fost adunate date din 16 studii realizate în rândul a peste 720.000 de femei a căror sănătate cardiovasculară a fost monitorizată o perioadă în medie de 12,5 ani.
Echipa, condusă de cercetători de la Universitatea din Sydney, Australia, a constatat că femeile care au adoptat o dietă mediteraneeană strictă au prezentat un risc cu 24% mai scăzut de a dezvolta boli cardiovasculare. De asemenea, riscul acestora de a muri din orice cauză în timpul perioadei de studiu a fost cu 23% mai redus.
„Am descoperit că o dietă mediteraneană a fost benefică pentru femei, acestea prezentând un risc cu 24% mai redus de a dezvolta o boală cardiovasculară şi un risc cu 23% mai redus de mortalitate”, au scris autorii.
Într-un studiu separat, cercetătorii, conduşi de experţi de la Universitatea din Newcastle, au constatat că persoanele care au urmat o dietă mediteraneană strictă au prezentat un risc cu 23% mai mic de a dezvolta demenţă în comparaţie cu cele care nu au adoptat o astfel de dietă strictă.
Studiul publicat în revista BMC Medicine a analizat datele a peste 60.000 de persoane din cadrul UKBiobank – o bază de date online cu istoricul medical şi informaţii despre stilul de viaţă a peste jumătate de milion de britanici.