Sari la conținut

BENEFICII medicale mai puţin cunoscute ale usturoiului. TRUCUL care te scapă de mirosul neplăcut

usturoi
sursa foto: arhiva Doctorul Zilei
Remedii naturale

Usturoiul este un antibiotic natural şi unul dintre cele mai sănătoase condimente pe care le putem adăuga în prepararea mâncărurilor. 

Usturoiul este considerat un elixir pentru imunitate, dar şi pentru protejarea de boli de inimă datorită conținutui ridicat de compuși ai sulfului, dintre care cel mai faimos este alicina. Această substanţă este cea care conferă usturoiului aroma și gustul înțepător caracteristic.

Când mestecăm sau zdrobim un căţel de usturoi, în interiorul acestuia apar reacții chimice care emană substanțele active, cu o serie de beneficii legate de circulația sângelui, sistemul imunitar și chiar buna funcţionare a tractului digestiv.

Pe lângă compușii cu sulf, usturoiul conține minerale esenţiale precum calciul, potasiul și fierul, dar și vitaminele B și vitamina C. Acestea joacă un rol important în menținerea sănătății prin interacțiunea cu alți nutrienți din corpul nostru. De aceea, chiar și o cantitate mică de usturoi pe zi poate avea un impact pozitiv pe termen lung.

Cercetările confirmă, de asemenea, că usturoiul are proprietăți semnificative împotriva cancerului, fiind efficient în special în cancerul colorectal și cel renal.

usturoi crud
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei

BENEFICII medicale mai puţin cunoscute

Iată câteva cazuri specifice în care usturoiul vă poate fi de mare folos, având beneficii medicale certe.

După un control la medicul dermatology, cu acordul acestuia puteţi folosi şi acest remediu simplu. De pildă, dacă aveți un neg sau o excrescenţă similară pe corp, așezați un cățel de usturoi tăiat pe acel loc și acoperiți-l cu o bucată de tifon. Lăsați-l peste noapte și repetați timp de câteva zile până când negul cade complet.

De asemenea, pentru durerile reumatice, frecați un cățel de usturoi tăiat pe zona dureroasă şi veţi constata că durerea se va atenua. La fel puteţi proceda şi în cazul durerilor şi crampelor muscular.

Dermatolgii spun că usturoiul are un impact semnificativ asupra formării  colagenului și menține integritatea țesutului pielii. Cercetările arată, de asemenea, că proprietățile antioxidante și antiinflamatorii ale usturoiului pot atenua ridurile.

Trucul care te scapă de mirosul neplăcut de usturoi

Cu toate acestea, din cauza problemei mirosului neplăcut după consumul de usturoi proaspăt, majoritatea oamenilor nu îl folosesc rar în stare crud.

Dar medicii spun că usturoiul îţi păstrează proprietăţile vindecătoare în forma sa crudă, şi dacă, înainte de utilizare, este zdrobit sau tocat câteva minute și lăsat la aer pentru a permite eliberarea alicinei.

Însă, există o soluție care vă va permite să utilizați usturoiul crud fără un miros neplăcut.

Alegeţii 2-3 căţei de usturoi și puneți-i în puțină apă la macerat timp de aproximativ 10 minute. Apoi scoateți-i din apă și pur și simplu folosiți degetele pentru a le scoate coaja umezită, care se va desprinde cu ușurință, şi veţi constata că acesta nu mai are mirosul înţepător specific.

Elena Marinescu

Elena Marinescu are o vasta experienţă profesională în audiovizual, presa scrisă şi online. A avut colaborări cu publicaţii importante din media, precum "România Liberă", "Capital" sau "Taifasuri", şi se ocupă de domeniul medical de aproape 15 ani.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel