Din cuprinsul articolului
Aparținând familiei de pești grași, cu hering, mackerel și sardine, peștele somon este cunoscut în primul rând pentru proprietățile sale sănătoase pentru inimă și rolul său de a ajuta la pierderea în greutate.
Iată 9 beneficii incredibile ale peștelui somn, care te vor îndemna să faci din acest pește gras un element de bază în dieta ta.
-
Scade tensiunea arterială
Conform cărții „Mâncăruri vindecătoare” de DK Publishing, somonul este „bogat în acizi grași omega-3, acid eicosapentaenic (EPA) și acid decosahexaenoic. În combinație cu cantitatea sa abundentă de seleniu, acești acizi grași omega 3 contribuie la scăderea presiunii în sânge,a nivelurilor de colesterol „nesănătos” în sânge și a inflamațiilor, care reduc riscul bolilor de inimă.”
Potrivit dr. Simran Saini, nutriționist la Spitalul Fortis, „Somonul cu proprietățile sale de vindecare a inimii este extrem de bun și pentru sănătatea cardio-musculară” .
-
Sursă de grăsimi sănătoase
Consultantul nutriționist Dr. Rupali Dutta spune că somonul este o sursă bună de grăsimi sănătoase. Somonul stimulează pierderi în greutate datorită EFA omega 3. Un aport echilibrat și suficient de EFA (acizi grași esențiali) vă ajută să ardeți grăsimea corporală și vă va oferi energie.
-
Te ajută să slăbești
Somonul este considerat a fi unul dintre cele mai bune alimente pentru slăbit pentru proporția sa imensă de proteine slabe, spune dr. Rupali Dutta. Peștele somon are mai puține grăsimi saturate decât majoritatea cărnii roșii și o mulțime de proteine, ceea ce îl face unul dintre cei mai buni prieteni pentru pierderea în greutate într-o manieră sănătoasă.
-
Bancă de vitamine și minerale
Potrivit cărții „Healing Foods”, peștele gras este încărcat cu vitaminele A, D, E și K, care pot aduce beneficii articulațiilor osoase, ochilor, hrănesc creierul, repară mușchii și reglează echilibrul metabolic.
-
Îmbunătățește memoria, hrana bună pentru creier
Ți-e greu să te concentrezi pe ceva? Sau să vă amintiți date și angajamente importante? Mănâncă somon. Potrivit dr. Dutta, somonul este o hrană excelentă pentru creier. Bogat în acizi grași omega-3, peștele gras vă ajută să vă îmbunătățiți funcțiile creierului și vă îmbunătățește păstrarea memoriei. Este, de asemenea, cunoscut faptul că reduce riscul de demență și pierderea funcțiilor mentale.
-
Anti-inflamator
Proprietățile antiinflamatoare ale somonului îl fac unul dintre cele mai preferate alimente din lumea sănătății și nutriției. Este sărac în acizi grași omega 6 proinflamatori, care sunt deja abundenți în dieta modernă.
-
Facilitează pielea sănătoasă
Consumul de somon ca parte a dietei obișnuite vă poate oferi, de asemenea, o piele strălucitoare. Potrivit dr. Dutta, acizii grași esențiali prezenți în somon vă încurajează pielea să păstreze apa, făcând-o netedă, suplă și tânără.
-
Îți ține de cald
Somonul ar putea fi cel mai bun aliment pe timpul iernii, deoarece menține corpul cald, spune dr. Saini. Conținutul său dens de energie ar trebui să facă din peștele somon, mâncarea ta preferată. Puneți-l la grătar, includeți-l în salate, sandvișuri, sosuri și profitați la maximum de peștele gras.
-
Oferă lubrifiere articulațiilor
Potrivit dr. Saini, acizii grași esențiali și un depozit de minerale prezente în somon ajută, de asemenea, la lubrifierea articulațiilor. Cu alte cuvinte, somonul contribuie la promovarea sănătății oaselor prin creșterea felexibilității.
Somonul la grătar funcționează cel mai bine dacă doriți să profitați la maximum de beneficiile sale pentru sănătate. Cu toate acestea, există și alte câteva preparate cu care puteți experimenta pentru a vă bucura de acest ingredient proaspăt. Include peștele gras în dieta ta zilnică și vezi singur efectele minunate.