Din cuprinsul articolului
Plantă aromatică binecunoscută, pătrunjelul are efecte antioxidante, detoxifiante, antialergice, antitumorale, tonic hepatice, antispastice, vasodilatatoare, antirahitice, antiinflamatoare, vermifuge, diuretice etc. Patrunjelul este una dintre cele mai folosite ierburi in bucataria noastra traditionala si o prezenta constanta in gradinile si gradinitele de balcon ale romanilor. E o planta nepretentioasa, care creste si se ingrijeste usor si care poate fi utilizata in totalitate – frunze, tulpini, radacina.
Datorita continutului de antioxidanti si nutrienti, ceaiul de patrunjel este asociat cu multe beneficii impresionante pentru sanatate. Pentru a face un ceai de patrunjel este suficient sa puneti cateva frunze proaspete sau uscate intr-o cana de apa fierbinte.
Patrunjelul este o sursa excelenta de antioxidanti – compusi puternici care apara celulele impotriva daunelor cauzate de moleculele potential daunatoare cunoscute sub numele de radicali liberi, potrivit Healthline.
Specialistii sustin ca antioxidantii joaca un rol esential in mentinerea starii de sanatate, unele cercetari indicand ca ar putea proteja impotriva afectiunilor cronice precum bolile de inima, diabetul si cancerul.
Potrivit unui studiu realizat in eprubeta, extractul de patrunjel a prevenit deteriorarea ADN-ului si a blocat raspandirea celulelor canceroase – in special datorita continutului sau de antioxidanti.
De asemenea, a fost realizat un alt studiu in cadrul caruia cercetatorii le-au administrat sobolanilor cantitati concentrate de patrunjel. Se pare ca aceasta metoda a crescut nivelul total al antioxidantilor si a redus cativa markeri ai stresului oxidativ.
Patrunjelul este o sursa buna de flavonoide, carotenoide, acid ascorbic si tocoferol.
Ceaiul de patrunjel este recomandat pentru tratarea problemelor gastrointestinale, pentru constipatii, indigestie, colici, anemie, icter, probleme ale prostatei, pentru improspatarea respiratiei, dar mai ales pentru tratarea si prevenirea bolilor de rinichi.
Diverse studii au demonstrat calitatile diuretice ale patrunjelului si efectele benefice in tratamentul infectiilor urinare si a litiazei renale (pietre la rinichi). Patrunjelul blocheaza reabsorbtia sodiului si a potasiului, fenomen benefic in prevenirea formarii de pietre la rinichi, previne retentia de apa si calmeaza spasmele.
Ceaiul de patrunjel verde este recomandat in dietele de slabire pentru ca ajuta la dizolvarea grasimilor si stimuleaza metabolismul. O cana de ceai de patrunjel bauta pe stomacul gol reduce apetitul si calmeaza senzatia de foame. In plus, patrunjelul este benefic in reglarea nivelului de zahar din sange si prevenirea, astfel, a senzatiei de ameteala sau de lesin cauzate de scaderea brusca a glicemiei.
Persoanele care sufera de astm bronsic sau de orice alte afectiuni respiratorii pot incerca ceai de patrunjel pentru a-si ameliora simptomele. Ceaiul de patrunjel este bogat in beta-caroten, un compus organic (un precursor al vitaminei A) care se pare ca poate scadea riscul de astm.
In plus, ceaiul de patrunjel poate reduce si prezenta reziduurilor in plamani. Ceaiul de patrunjel contine compusi care lupta impotriva infectiilor si care pot slabi sputa si mucusul care ar putea acoperi gatul si plamanii.
Ca rezultat, ceaiul de patrunjel poate reduce riscul de aparitie a congestiei nazale si a infectiilor bacteriale.
Ceaiul de patrunjel poate trata in mod natural hipertensiunea si colesterolul crescut. Baut in mod regulat, acest ceai poate reduce tensiunea arteriala si poate proteja impotriva bolilor cronice.
Un alt aspect cheie al ceaiului de patrunjel este ca este bogat in fier, un mineral esential pentru un sistem cardiovascular sanatos. Ca atare, consumul de ceai de patrunjel este o modalitate excelenta de a imbunatati circulatia sangelui si de a preveni riscurile de anemie.
Mai mult, ceaiul de patrunjel este bogat in vitamina C si calciu. Ambele substante nutritive ajuta organismul sa absoarba fierul.
Parlamentul a adoptat o nouă formulă de recalculare pentru pensiile militare, promițând creșteri semnificative pentru…
La cinci ani de la decesul unui pacient internat în secția de terapie intensivă, Spitalul…
Adrian, un român stabilit în Spania, a scăpat ca prin minune din inundațiile care au…
Un avocat dezvăluie motivul tulburător pentru care polițiștii ating portbagajul sau partea din spate a…
Ce bani primești în plus la pensie de la 1 ianuarie dacă ai între 1.281…
Georgiana Corpodean, o fostă pacientă a Spitalului Cugir, solicită daune de peste un milion de…