Sari la conținut

8 beneficii ale balsamului de lămâie + rețete ușoare pentru ceai, tinctură și multe altele

balsamului de lamaie
Sursa foto: arhiva doctorulzilei.ro
beneficiile balsamului de lămâie

Ai nevoie vreodată de un energizant natural pentru a-ți bucura sufletul după o săptămână epuizantă, sau ceva care să te ajute să dormi mai bine, sau chiar ceva care să calmeze burtica supărată a unui copil? Balsamul de lămâie vă poate ajuta în toate acestea!

Deci, ce este această plantă pe care Paracelsus a numit-o cândva „elixirul vieții” și Dioscoride a folosit-o pentru „îndulcirea spiritului?”

balsamului de lamaie

Deci, ce este balsamul de lămâie?

De asemenea, numită balsam de albine deliciul inimii, balsam de mentă și plantă de miere, balsamul de lămâie (Melissa officinalis L.) este o plantă parfumată care creează plăcere simțurilor. Este ușoară și lamaioasă și, după cum probabil ați ghicit după nume, este și preferatul albinelor.

Acest membru al familiei de mentă este bogat în constituenți de ulei esențial, cum ar fi citral, citronelal și geranial. De asemenea, conține acidul rosmarinic antioxidant puternic și diverși polifenoli, taninuri, vitamina C, calciu, magneziu, rășini și flavonoide care contribuie la proprietățile sale terapeutice.

Este originar din Europa de Sud, Africa de Nord și Asia de Vest, dar acum este cultivat în întreaga lume.

8 beneficii ale balsamului de lămâie

  1. Promovează relaxarea

Balsamul de lămâie este considerat o nervină, care este o plantă care relaxează, calmează și susține sistemul nervos.  Sprijină păstrarea GABA în creier, despre care se crede că ar contribui la efectul său calmant.

Nervinele sunt adesea utilizate sinergic cu adaptogenii, care sunt plante care ne ajută să ne adaptăm la stres. Ideea este că adaptogenii ajută la rezistența la stres, iar nervinele ne ajută să ne relaxăm.

  1. Îmbunătățește starea de spirit

Participanții la un studiucare au primit balsam de lămâie nu au fost doar mai rezistenți la stres – au experimentat și o îmbunătățire atât a dispoziției, cât și a funcției cognitive. Ei au raportat că se simt mai liniștiți și mai atenți, iar o măsură independentă a performanței lor cognitive a constatat o „creștere semnificativă a vitezei de procesare matematică, fără nicio reducere a preciziei”.

  1. Ajută la calitatea somnului

S-a constatat că balsamul de lămâie ajută la somn atât la copii, cât și la adulți. „Într-un studiu, s-a demonstrat că o combinație de valeriană și balsam de lămâie sprijină ciclurile de somn sănătos la femeile aflate la menopauză.  Într-un alt studiu, aceeași combinație s-a dovedit a fi benefică pentru copiii care sufereau de neliniște. ”

 4. Sprijin imunitar
„În timp ce studiile la om sunt limitate, studiile in vitro arată că această plantă promite că va ajuta la promovarea unui sistem imunitar sănătos, inițind un răspuns imun sănătos și promovând sănătatea peretelui celular.”

  1. Ajută la funcția cognitivă

Amintiți-vă studiul pe care l-am menționat mai devreme, care a arătat că participanții care au primit balsam de lămâie au experimentat o „creștere semnificativă a vitezei de prelucrare matematică, fără o reducere a preciziei”?

  1. Suport digestiv

„Un ceai din balsam de lămâie și mușețel este un remediu excelent pentru stresul stomacului și epuizarea nervoasă.”

Balsamul de lămâie a fost utilizat în mod tradițional pentru ameliorarea simptomelor de dispepsie (aka indigestie) și balonare. Deși nu s-au făcut multe cercetări în acest domeniu, un mic studiu a constatat că participanții care au mâncat un desert infuzat cu balsam de lămâie au avut mai puține probleme digestive decât cei care nu au făcut-o.

  1. Ideal în cazul unei înțepături de insectă

O picătură de ulei esențial de balsam de lămâie diluat poate ajuta la calmarea mușcăturilor de insecte și a înțepăturilor de albine.

  1. Ușorează tensiunea capului și a mușchilor

Se crede că proprietățile vasodilatatoare ușoare ale balsamului de lămâie sunt mecanismul prin care ajută la tensiunea capului și a corpului. Există, de asemenea, unele cercetări care sugerează că poate fi utilă și pentru ameliorarea crampelor menstruale.

 

Tănasă Sabina

Sabina Tanasa, este redactor la www.doctorulzilei.ro din anul 2020, a fost colaborator la despreSpa.ro, owner and founder la MobileWish.ro și la Ulei Cocos Romania - VivaCoco. Este licentiata a Universitatea „Alexandru Ioan Cuza" din Iași si ACADEMIA DE STUDII ECONOMICE DIN BUCURESTI

Etichete:

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel