Din cuprinsul articolului
Chimenul este un condiment obținut din semințele plantei Cuminum cyminum.
Multe feluri de mâncare folosesc chimen, în special alimente din regiunile sale native din Mediterana și Asia de Sud-Vest.
Chimenul conferă aroma sa distinctă chiliului, tamalelor și diverselor curry indiene. Aroma sa a fost descrisă ca pământească, nuci, condimentată și caldă.
Mai mult, chimenul a fost folosit de mult timp în medicina tradițională.
Studiile moderne au confirmat că unele dintre beneficiile pentru sănătate sunt cunoscute în mod tradițional pentru chimen, inclusiv promovarea digestiei și reducerea infecțiilor transmise prin alimente.
Cercetările au relevat, de asemenea, câteva beneficii noi, precum promovarea pierderii în greutate și îmbunătățirea controlului glicemiei și a colesterolului.
Cea mai obișnuită utilizare tradițională a chimenului este pentru indigestie.
De fapt, cercetările moderne au confirmat că chimenul poate ajuta la creșterea digestiei normale De exemplu, poate crește activitatea enzimelor digestive, accelerând potențial digestia.
Chimenul crește, de asemenea, eliberarea bilei din ficat. Bila ajută la digerarea grăsimilor și a anumitor nutrienți din intestine.
Într-un studiu, 57 de pacienți cu sindrom de colon iritabil (IBS) au raportat simptome îmbunătățite după administrarea de chimen concentrat timp de două săptămâni.
Semințele de chimen sunt bogate în mod natural în fier
O linguriță de chimen măcinat conține 1,4 mg de fier sau 17,5% din Doza Zilinică Recomandată pentru adulți .
Deficiența de fier este una dintre cele mai frecvente deficiențe de nutrienți, afectând până la 20% din populația lumii și până la 10 din 1.000 de oameni în cele mai bogate națiuni.
În special, copiii au nevoie de fier pentru a sprijini creșterea, iar femeile tinere au nevoie de fier pentru a înlocui sângele pierdut în timpul menstruației.
Unele dintre componentele chimenului s-au dovedit promițătoare pentru a ajuta la tratarea diabetului.
Un studiu clinic a arătat că un supliment de chimen concentrat a îmbunătățit indicatorii timpurii ai diabetului la persoanele supraponderale, comparativ cu un placebo.
Chimenul conține, de asemenea, componente care contracarează unele dintre efectele pe termen lung ale diabetului.
Unul dintre modurile în care diabetul dăunează celulelor din organism este prin produsele finale avansate de glicație (AGE).
Acestea sunt produse spontan în fluxul sanguin atunci când nivelurile de zahăr din sânge sunt ridicate pe perioade lungi de timp, deoarece sunt în diabet. AGE-urile sunt create atunci când zaharurile se atașează de proteine și le perturbă funcția normală.
Chimenul a îmbunătățit și colesterolul din sânge în studiile clinice.
Într-un studiu, 75 mg de chimen administrat de două ori pe zi timp de opt săptămâni au scăzut trigliceridele din sânge nesănătoase
Într-un alt studiu, nivelurile de colesterol LDL „rău” oxidat au scăzut cu aproape 10% la pacienții care au luat extract de chimen pe o lună și jumătate.
Suplimentele de chimen concentrate au contribuit la promovarea pierderii în greutate în câteva studii clinice.
Un studiu efectuat pe 88 de femei supraponderale a constatat că iaurtul care conține 3 grame de chimen a favorizat pierderea în greutate, comparativ cu iaurtul fără acesta.
Horoscopul zilei de marţi, 5 noiembrie 2024, anunţă momente dificile pentru unii nativi ai zodiacului.…
Folosiți o sticlă de apă? Dacă da, câte bacterii se ascund în ea? S-ar putea…
Senatul României a aprobat un proiect de lege inițiat de Guvern care prevede reglementarea unor…
Acest ceai, preparat din fructele bogate în vitamine și minerale ale cătinei, este recomandat în…
Autorităţile medicale sunt în alertă, după ce în Italia s-a înregistrat primul caz de gripă…
Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii „Grigore Alexandrescu” din București va efectua gratuit pe data…