Din cuprinsul articolului
Bei un pahar cu vin pentru a dormi mai bine? Veștile nu sunt deloc bune. Se pare că un sigur pahar din licoarea lui Bachus are consecințe teribile asupra somnului.
Dietiștii Jessica Spendlove și Chloe McLeod explică în publicația „Bead Threads” că, datorită particularităților alcoolului, acesta afectează imediat calitatea somnului nostru. Atât de mult, încât, potrivit experților, doar unul sau două pahare de vin pot avea un impact asupra somnului, așa că, dacă vom bea, este mai bine să nu o facem imediat înainte de a dormi.
De ce are impact asupra calității somnului nostru?
„Dacă ai băut, s-ar putea să te trezești de mai multe ori în timpul nopții”, notează Chloe McLeod în postare. Deși, dacă bem, vom adormi mai devreme, calitatea acestuia va fi mai proastă, ceea ce ne va face să nu ne odihnim corect și să avem un somn întrerupt.
Băutul, chiar și un pahar, blochează somnul. În acest moment al visului apare activitatea care ne permite să visăm și consolidarea memoriei. Când dormim cel mai ușor, atunci când activitatea creierului nostru este mai scăzută. „Dacă, după ce bei, te trezești și nu te simți complet odihnit, este posibil ca faza ta REM să nu se fi dezvoltat bine”, comentează profesioniștii.
Jessica Spendlove și Chloe McLeod comentează că alcoolul nu numai că va scădea calitatea somnului, ci și „acționează ca un relaxant muscular”, astfel încât efectul său asupra gâtului ne face să predicăm sforăitul.
Sforăitul ne reduce și calitatea somnului, ceea ce înseamnă că vom avea șanse mai mari să ne trezim în toiul nopții.
Pe de altă parte, alcoolul acționează ca un diuretic, ceea ce ne face să mergem la baie de mai multe ori, ceea ce face, de asemenea, dificilă a rămâne adormit. În cele din urmă, trebuie să avem în vedere faptul că alcoolul ne deshidratează, ceea ce ne va face și să ne rupem somnul pentru a bea apă.
Sfaturi pentru un somn mai bun
„Deși alcoolul are inițial un efect sedativ, atunci apare un efect de revenire, care înrăutățește calitatea somnului”, spune dr. Carles Gaig, coordonatorul grupului de studiu privind starea de veghe și tulburările de somn ale Societății Spaniole de Neurologie (SEN).
Medicul oferă câteva sfaturi pentru a ne îmbunătăți somnul
În primul rând, el comentează că trebuie să avem programe regulate de somn, întrucât, dacă nu, vom fi expuși riscului de jet lag social. „Ar trebui să mergem să dormim cam la aceeași oră în fiecare zi, precum și să dormim în aceleași ore în fiecare noapte”, spune el.
De asemenea, este esențial să faci activități care să te relaxeze, nimic legat de muncă, înainte de a merge la culcare.
La fel, medicul comentează că aceste activități ar trebui să se desfășoare în afara dormitorului: „Patul ar trebui să rămână ca ceva pe care îl asociem psihologic cu somnul”.
În cele din urmă, expertul oferă alte două sfaturi: în primul rând, limitați consumul de cafea. În al doilea rând, stați la soare zilnic. „Ultima cafea a zilei ar trebui să fie după masă”, spune el și explică, de asemenea, că cel mai bun soare este la prânz, deoarece acesta este un stimul foarte puternic pentru ceasul nostru intern.