Sari la conținut

Bei sucuri îndulcite cu zahăr? Iată la ce riscuri majore te expui

Băuturile care conțin zahăr nu îți afectează doar silueta ci și sănătatea, crescând riscul unor boli necruțătoare.

Femeile la menopuză care consumă sucuri sunt mai predispuse să dezvolte cancer endometrial.
Alte afecțiuni la care le expune pe femei zahărul din băuturi sunt obezitatea, diabetul și cele bolile de inimă.

Conform unui studiu apărut în revista „Cancer Epidemiology, Biomarkers and Prevention”, oamenii de știință au analizat informațiile care provin de la 23.039 de femei aflate la menopauză. Informațiile analizate au inclus unele referitoare la dieta femeilor și istoricul lor medical.

Femeile au fost întrebate dacă au consumat băuturi răcoritoare care conțin zahăr. Cercetătorii au ajuns la concluzia că acestea le predispun la un risc cu 78% mai mare de a face cancer endometrial de tipul 1, dependent de estrogen, acesta fiind cel mai întâlnit tip de cancer endometrial (al uterului).

Cu cât cantitatea de băuturi cu zahăr a fost mai mare, cu atât a crescut și riscul de cancer de acest tip. Cauza este dată de creșterea grăsimii din corp, aceasta, la randul ei, ducând la creșterea nivelului de estrogen, spune autoarea studiului, Maki Inoue-Choi, de la o facultate de medicină din Minneapolis, SUA.

Un alt mare pericol de cancer la uter este reprezentat de obezitate, sustine experta din SUA. În cazul femeilor obeze, riscul crește de 3,5 ori, spune Inoue-Choi. Studiul nu a arătat, însă, că acest tip de cancer ar putea fi provocat și de produse precum sucurile dietetice, dulciurile, produsele coapte sau cele cu amidon.

În cazul acestora, absorbția zahărului în corp se face mai lent din cauza compoziției lor. Experta americană susține că este nevoie de mai multe studii care să confirme această teorie, însă este bine de știut că zahărul din sucuri ne poate aduce numeroase probleme, inclusiv boli ca diabetul și afecțiunile cardiace.

Elena Oceanu

Elena Oceanu este absolventa a sectiei ”Jurnalism și Științele Comunicării” la ”Universitatea din București”. Și-a început activitatea de jurnalist la ”Evenimentul Zilei”,în 2012, în prezent fiind editor la publicația ”Doctorul Zilei”.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel