Din cuprinsul articolului
Bei cafeaua fierbinte? Ai grijă, iată care sunt riscurile la care te supui, potrivit celor mai recente studii realizate de oamenii de știință.
Cui nu-i place să-și înceapă ziua cu o cafea fierbinte, aromată…? De altfel, consumul de cafea este recomandat pentru a preveni o serie de boli și afecțiuni.
Din păcate, cei care preferă cafeau fierbinte se supun unor riscuri majore. La fel stau lucrurile și în cazul consumului altor băuturi fierbinți: cappucino, ceai, latte etc.
Un studiu efectuat pe mai mult de 50.000 de persoane și publicat într-o revistă americană de specialitate a condus la una dintre cele mai alarmante descoperiri din lumea medicinii.
Risc cu 90% mai mare de a face acest tip de cancer
Astfel, s-a constatat că cei care beau băuturi foarte fierbinți, precum ceai, cafea sau altele, prezintă un risc cu 90% mai mare decât ceilalți, de a face cancer esofagian.
Potrivit autorului principal al studiului, doctor Farhad Islam de la Societatea Americană a cancerului, ”este recomandat să așteptați până când băuturile fierbinți se răcesc, înainte de a le bea”, notează Express.
OMS avertizase de câțiva ani
De altfel, rezultatele studiului sunt similare cu ceea ce a semnalat Organizația Mondială a Sănătății (OMS), care în 2016 a atras atenția că băuturile fierbinți la 65 de grade Celsius conduc la un risc mărit de cancer.
Dr. Georgiana Hill, cercetător la Cancer Research din Marea Britanie, recomandă ”să lăsăm ceaiul să se răcească înainte de a-l bea sau să adăugăm lapte rece, astfel încât să nu ne creștem riscul de a face cancer”.
Asta nu înseamnă că trebuie să renunțăm la cafea, dimpotrivă. Potrivit studiilor, persoanele care consumă cel puțin 4 cești de cafea pe zi au un risc de mortalitate cu 64% mai scăzut decât cei care nu consumă niciodată sau aproape niciodată cafea.
Așadar, cafea ne oferă multiple beneficii atâta timp cât nu este prea fierbinte.